• Ağustos 02, 2013

    Yönetmen: Yutaka Uemura
    Stüdyo: Gainax
    Tür: Fantastik, Macera
    Yapım Yılı: 2011
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/5

















     


    Dantalian’ın Kütüphanesi, izleyenini birinci dünya savaşı sonrası İngiltere’ye götürüyor. Hugh “Huey” Anthony Disward’ün büyükbabası vefat etmiştir ve büyükbabanın vasiyetnamesine göre varisi Huey’dir. Lakin Huey büyükbabasının mülkünü miras almak istiyorsa gizemli Dantalian arşivini de miras almalıdır. Huey, malikâneye doğru yola koyulur ve vardığında tüm kitapların bodrum katına taşınmış olduğunu görür. Bodrum katında ise Huey’i bir sürpriz daha beklemektedir. İlk önce oyuncak bebek sandığı bir kız kitapların ortasında usulca oturmaktadır. Kızın adı Dalian’dır ve dediğine göre Dantalian arşivinin koruyucusudur. Dantalian arşivinde “hayalet kitaplar” adı altında çok tehlikeli kitaplar barınmaktadır ve bu kitaplar gerçeğe dönüşebilmektedir. Huey, büyükbabasının görevi olan anahtar bekçisi görevini de üstlenir ve Dalian ile beraber arşivde olmayan hayalet kitapları araştırmaya başlarlar.

    Dantalian no Shoka’nın ilk bakışta ilginç ve sıra dışı bir hikâyeye sahip gibi gözüküyor ve ilk bölümünü dikkatle izlemenizi sağlıyor. Fakat işin aslı anime maalesef pek tatmin etmiyor, şahsen ben istediğim verimi pek alamadım. Senaryo değişik tamam ama ilk bölümden sonra hikâyeler pek tat vermiyor ve hızlı sahneler dışında animenin elle tutulur bir tarafı yok. Anime zaten belirli bir kalıp üzerine oturtulmuş. İlk on – on iki dakika konuşmalar, yaşananların bir özeti, sonraki kalan dakikalar da aksiyon sahneleri. Bölüm sonlarında da işin başarı ile sona ermesi ile mutlu bir kapanış. Ayrıca anime kitaplarla ilgili olduğu için edebi yönü de çok fazla ve ben bile ağır bir roman tutkunu olmama rağmen bu sahneleri sıkıcı buldum. Birçok bölümde düşmana karşı Huey bir eserden alıntı yapmaya başlıyor ki bitmek bilmiyor:) Toparlayacak olursam; animenin aksiyon sahneleri fena değil, dövüşler, akan kan ve Dalian da sempatik bir karakter ama gerisi imdat sinyalleri yolluyor.


    Animenin çizimleri senaryosuna karşın daha başarılı. Gerçekçi arka plan çizimleri eski İngiltere havasını çok güzel yansıtıyor ve dağ, bayır, orman çizimleri şahane. Karakterler bu gerçekçi ve ciddi arka plan çizimleri üzerinde ilk bakışta biraz uyumsuz görünüyorlar ama abartılı veya garip değiller. Animenin açılış ve kapanış parçaları daha çok RPG oyunlarının müziklerine benziyor ve anime ile de güzel uyum sağlamış. Yine Dalian’ın seslendirmesi başta olmak üzere seslendirmeler de başarılı.

    Açıkçası Dantalian no Shoka’ya başladığımda fazla bir şey beklemiyordum ama çıtanın bu kadar düşeceğini de tahmin etmemiştim. Bahsettiğim gibi animeyi bir tek aksiyon sahneleri ve Dalian’ın sempatik tavırları kurtarıyor. Şahsi görüşüm, Dantalian no Shoka’yı izlemeden önce bir kez daha düşünün. 


    { 1 comments bulunmakta. Yorum ekleyin }

    1. Bence bu animede sorun olan tek şey ilk başlarda insanda bi kafa karışıklığı yapıyor ama izleyiciye anlatmak istediği anlatınca işler değişiyor ve daha da eğlenceli bir hal alıyor önceki yazılarda dediği gibi 10 dakika içinde asıl olayları anlatırkan izleyicin aklında soru işaretleri kalıyor diğer 10 dakikada ise bu işaretleri kapanıyor.Bu anime anladıktan sonra akıcı olduğu gibi her yönüyle izleyiciyi tatmin ediyor. Bu nedenle bütün anime izleyicilerine önerebileceğim çok güzel bir animedir.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan