• Eylül 05, 2013

    Yönetmen: Yoshimasa Hiraike
    Stüdyo: Gonzo, AIC
    Tür: Aksiyon, Dram, Bilimkurgu
    Yapım Yılı: 2005
    Bölüm Sayısı: 24
    Anime Puanı: 10/6.5



    İsmi verilmeyen bir şehirde ve kullanılan aygıtlardan gördüğümüz kadarı ile gelecekte geçen bu şehirde Roy Revant, ödül avcılığı yapmaktadır. Roy’un yaşadığı şehrin gökyüzü “Aurora Shell” adında bir katmanla kaplıdır ve atmosferi tutmaktadır. Yaklaşık 12 sene önce şehirde “Blast Fall” adı verilen bir hadise yaşanmıştır ve birçok insan ölmüş veya kaybolmuştur. Kaybolanlar arasında Roy’un küçük kızı Rita da vardır. Rita’dan geriye kalan sadece ayakkabısının tekidir ve Roy o zamandan beri Rita’nın öldüğünü asla kabul etmemiştir ve Rita’yı aramaktan vazgeçmemiştir. O günden beri de eski bir arkadaşı olan Miranda Maverick için kötü adamları ödül karşılığında avlamaktadır. Bu arada, Blast Fall’dan sonra “Resemble” teknolojisi (Fullmetal Alchemist’teki automail’lere benzer) hız kazanmıştır. R.U.C. önderliğindeki (şehre enerji ve su sağlayan, bir nevi yöneten şirket) Resemble teknolojisi ile insanların kopan uzuvların yerine mekanik parçalar takılmıştır.

    Roy yine her zamanki gibi başında ödül olan bir suçlu ile ilgilenirken şehrin başka bir yerinde yeşil saçlı gizemli bir kız R.U.C. özel birliğinden kaçmaktadır. Bir hayli güçlü görünen bu kız, başarı ile peşindekileri atlatır ama daha sonra bir inşaat demirine başını sertçe çarparak yere düşer. Kaderin bir cilvesi olacak ki Roy’un zor anlar yaşadığı suçlunun üzerine düşer. Suçlu kaçar ama Roy’un hayatı kurtulmuştur. Roy da hayatını kurtardığı için kızı yaşadığı yere götürür. Kız kendine gelir ama adı dâhil hiçbir şey hatırlayamamaktadır. Üstelik gizemli kızın vücudu tamamen resemble teknolojisi donatılmıştır. Önceleri Roy kızdan pek haz etmez ve gitmesini ister ama Miranda’nın ısrarları ile kız kalır ve kıza Solty adı verilir. Ayrıca kayıtlı bir vatandaş olması için de Roy’un soyadını alarak Solty Revant olur. Bundan sonra da Roy ve Solty’nin macerası resmi olarak başlamış olur.

    Öncelikle belirteyim, Solty Rei tamamen karanlık (noir) türde geçen bir anime değil. Yeri geldiğinde komedi unsurları da ön plana çıkıyor ve hatta türüne aykırı olarak fazla yumuşuyor. Yani Solty Rei’den bir Ghost in The Shell, Darker Than Black veya Ergo Proxy beklemek hata olur. Anime ilk bölümü ile başarılı bir başlangıç yapıyor. Karanlık atmosfer, Solty’nin kim olduğu falan merakla izliyor insan. Fakat ardından çok büyük bir düşüş yaşanıyor. Roy arka plana atılıyor ve Solty ile Rose gibi yeni giriş yapan karakterler üzerine yoğunlaşıyor anime ve paragrafın başında bahsettiğim “yumuşama” meydana geliyor. Sert Roy ve karanlık atmosfer gidiyor, pek eğlenceli olmayan eğlenceli olaylar (havuza gitme gibi) başlıyor. Animenin bir nevi çocukça tarafı ön plana çıkıyor ve şahsen ben bu doldurmaca bölümleri sıkılarak izledim. Solty’nin kim ve ne olduğu sorusu olmasa çekilmez bile olurdu. Bu durum 13. – 14. Bölüme kadar devam ediyor ve ancak ondan sonra toparlanarak asıl konuya geçiş yapıyor. Bu bölümlerden sonra anime yine ilk haline bürünüyor ve tekrardan zevkli olmaya başlıyor. Özellikle sonlara doğru yaşanan gelişmeler bir hayli başarılı. Son olarak, tatmin edici bir final ile de son buluyor. Ayrıca ilk bölümlerde anime başlarken şehir ve çevre hakkında bilgi verilmesi güzel bir ayrıntı olmuş. 


    Animenin çizimlerine geçmeden önce HD sürümünü bulamadığım için (sanırsam yok) 480p olarak izlediğimi belirtmek isterim. Bu yüzden grafikler çok fazla kaliteli değil ama zaten eskiden HD mi varmış:) Arka plan çizimleri genel olarak normal, abartılı bir durum söz konusu değil. Ara ara çıkan mecha’lar dışında gerçekçi bir şehir var karşımızda. Karakterler ise ortaya karışık. Roy gibi gerçekçi karakterler de var, Solty gibi yemyeşil ve değişik tarzda ve kocaman gözlü karakterler de var. Açıkçası bu durumu ilk bakışta yadırgadım, Roy normal çevresi uçuk diye ama zamanla alışılıyor. Animenin açılış parçası güzel, kapanışı içinse idare eder diyebilirim. Asıl başarılı olanlar ise bölümler esnasında çalan parçalar. Hatta bazı parçalar var ki atmosferi oldukça yükseğe taşımayı başarabiliyor.

    Özetle Solty Rei için güzel bir başlangıç yapıyor, ortalara kadar sert bir düşüş yaşadıktan sonra toparlanarak her bölüm biraz daha yükseğe çıkarak son buluyor diyebilirim. Solty Rei illa izleyin diye önerebileceğim bir anime değil ama izlemek isteyene de izle diyebileceğim tarzda bir anime.


    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan