- Home>
- Rafet Kaan Moral >
- Ghost in the Shell: Arise – Border 2&3 İncelemesi
Temmuz 20, 2014
Yönetmen: Kazuchika Kise
Stüdyo: Production I.G.
Tür: Bilimkurgu, Aksiyon
Yapım Yılı: 2013 – 2014
Bölüm Sayısı: Ova
Anime Puanı: 10/6.5
Ghost in the Shell: Arise adlı OVA (Original Video Animation) serisi toplamda dört bölümden oluşuyor ve diğer anime filmleri veya serisi ile doğrudan bir bağlantı içermiyor. Ova serisi daha çok Bölüm 9’un yapılanmasına ve ünlü elemanlarının nasıl bir araya geldikleri üzerinde duruyor. İlk bölüm olan Ghost Pain’in incelemesine buradan ulaşabilirsiniz. İkinci bölüm olan “Ghost Whispers” ve üçüncü bölüm olan “Ghost Tears”ı arka arkaya izlediğim için incelemelerini de bir tutmaya karar verdim. Zaten hikâye dışında herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Dördüncü ve son bölüm olacak olan “Ghosts Stand Alone”nun Eylül 2014 gibi çıkması bekleniyor.
Border 2: Ghost Whispers
İkinci bölümle beraber artık Motoko Kusanagi askeriyeye bağlı 501. Bölüm için değil, Şef Aramaki için çalışmaktadır ama birçok husus üzerinde zıtlaşmaktadırlar. Yargılanmakta olan eski bir askeriye mensubuna büyük bir şeyin peşindedir ve Batou ile Ishikawa da ona yardım etmektedir. Öte yandan birisi de Logicoma’lardan birisini hackler. Bunların üzerine Motoko, kendisi ile çalışması için (daha doğrusu Bölüm 9 için) işin ehli bir keskin nişancı olan Saito ve gizli polis Paz’ı yanına alır. Birlikte Ishikawa’nın planını engellemek için harekete koyulurlar.
Border 3: Ghost Tears
Henüz tam bütçeli ve resmi olmasa da Bölüm 9 giderek şekillenmeye başlamıştır. Motoko, Batou, Paz, Saito, Borma, Ishikawa artık beraber çalışmaktadırlar. Beraber sembolü Scylla olan (Yunan mitolojisinde, Sicilya ve İtalya arasındaki Messina Boğazı'nın durgun tarafından yaşayan canavar) terörist bir grubun peşindedirler. Diğer taraftan Dedektif Togusa da bir cinayeti araştırmaktadır. Ölen adamın yanında bulunan çantada protez bacaklar vardır ve imalatçısı “Mermaid’s Leg” adlı bir şirkettir ki bu şirket yüzünden çok geçmeden Togusa, Motoko ile karşı karşıya gelecektir.
Hikâye olarak dediğim gibi bölümler arasında doğrudan bir bağlantı yok ama bu demek değildir ki ilk bölüm izlenmeden ikinci bölüm izlenir. Bölümler esnasında hikâye değişse de arka plan elbette birbiriyle bağlantılı. Bölüm 9 elemanlarının bir araya gelmesi, Motoko’nun 501. Bölüm’den ayrılması, çıkan karakterler gibi. Bölümleri ele alacak olursak da; ikinci bölümün ilk bölüme göre daha hareketli olduğunu söyleyebilirim. Bu sefer karmaşık senaryonun yanında aksiyon sahneleri daha ön planda tutulmuş ve bolca patlama, kovalamaca, yakın temas görüyoruz ki hepsi de birbirinden başarılı. Üçüncü bölümde ise kanımca bir tökezleme söz konusu. Hikâye daha yavaş ilerliyor ve daha karmaşık, tempo daha yavaş ve aksiyondan ziyade bu bölümde diyaloglar ön planda. Açıkçası zaman zaman sıkılmadım da değil. Bunun sebebi olarak sanırsam dördüncü ve final bölümü için altyapı oluşturuyorlar diyebilirim çünkü kapıldığım izlenimlere göre son bölümde büyük şeyler olacak.
Kısaca çizimlere ve müziklere geçecek olursak; çizimler bir önceki bölüm, yani Border 1 ile aynı. Üstüne katacak herhangi bir sözüm yok. Motoko yine bildiğimiz liseli Motoko. Bunun dışında Ghost in the Shell dünyası başarılı bir şekilde yansıtılmış. Bölümlerin açılış parçaları aynı (görüntüler değişiyor sadece) ve bir bilimkurgu filmindeki reklam panolarında çalan müziklere benzeseler de iyiler. Farklı kapanış parçaları ise daha başarılı.
Fazla yazıp çizecek bir şey yok. İlk bölümde de Stand Alone Complex serisinin havasının yakalanamadığını söylemiştim ve bu durum ikinci ile üçüncü bölümde de değişmedi, final bölümde de değişeceğini sanmıyorum. Yine de özellikle üçüncü bölümün karmaşık ilerleyişine rağmen Motoko ve Bölüm 9 elemanlarını tekrardan görmek güzel.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 comments