• Temmuz 30, 2014

    Yönetmen: Hayao Miyazaki
    Stüdyo: Studio Ghibli
    Tür: Günlük hayat, Dram
    Yapım Yılı: 2013
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/7.5



















    İngilizce adı ile The Wind Rises veya Türkçesi ile Rüzgâr Yükseliyor, kurgu ile karışık Jiro Horikoshi’nin hayat hikâyesini anlatan bir anime filmi. Spirited Away veya Howl’s Moving Castle gibi ünlü yapımlardan tanıdığımız Studio Ghibli’nin projesi olan Kaze Tachinu’nun belki de en büyük özelliği üstat Hayao Miyazaki’nin son filmi olmasıdır. 20 Haziran 2013’te çıkan Kaze Tachinu’dan sonra Eylül 2013’te Miyazaki emekliliğe ayrılmıştır. Birkaç ödülü de cebine koyan anime filmi 2013 yılında gişede en çok hâsılat elde eden film ($113 milyon) unvanını da almıştır. 


    Bahsettiğim gibi yapım “Mitsubishi A6M Zero” gibi uçakları ile ünlü olan Mühendis Jiro Horikoshi’nin hikâyesini anlatıyor. 1918 yılında, Jiro henüz çocukken başlayan filmde Jiro’nun hayali pilot olmaktır ama miyop olması buna en büyük engeldir. Havacılık ile ilgili bir dergi okuduktan ve dergide yer alan ünlü uçak mühendisi Giovanni Battista Caproni ile ilgili bir rüya gördükten sonra kendisi de uçak mühendisi olmaya karar verir çünkü rüyasında Caproni’nin dediğine göre uçakları yapmak onları uçurmaktan daha iyidir. Akabinde senaryo devam eder ve beş sene sonra, 1923 yılında Büyük Kanto Depremi’nden sonra Nahako adında genç bir kız ile tanışması ile devam eder. Doğal olarak yıllar geçmeye devam eder ve olaylar Jiro’nun mühendis olması ve uçaklar tasarlaması ile devam eder. 

    Kaze Tachinu adlı zaman zaman duygusal anlar yaşatsa da genel olarak sabit bir çizgide ilerliyor. Yani özellikle fantastik Miyazaki yapımlarındaki gibi hareketli sahneler, duygu patlamaları falan bu animede yok. Anime türüne oldukça sadık kalarak “günlük hayat” kategorisine bağlı kalıyor ve gerçekçi bir çizgide ilerliyor. Uçak yapımında Japonların hırsı, Almanlar başta olmak üzere onları örnek almaları ama aynı zamanda geçmek de istemeleri gibi gelişmeler ve Japonya’nın fakir bir ülkeden bu günlere gelmesi, büyük depremden çabuk toparlanabilmesi gibi sosyal olaylar da oldukça samimi ve güzel bir şekilde aktarılmış. Anime böyle bir içeriğe sahip olunca özellikle küçük yaştaki anime severlere pek hitap etmiyor. Kaze Tachinu için yetişkinlere hitap eden, sosyal içerikli biyografi türünde bir anime dersem herhalde yanlış olmaz. 


    Animenin çizimlerine zaten diyecek bir sözüm yok. Alıştığımız ve sevdiğimiz Studio Ghibli çizimleri aynen kalitesini korumuş bir şekilde karşımıza çıkıyor ve rengârenk görüntüsü ile bizleri yeniden alıp götürmeyi başarıyor. Anime gerçekçi bir çizgide ilerlediği için elbette fantastik kurgulardaki gibi şahane tablo tadında manzaralar yok ama kalite bakımdan dediğim gibi diyecek bir sözüm de yok. Keza aynı durum müzikler için de geçerli. Animedeki müzikler başarılı, özellikle bazı anlarda kullanılan ses efektleri oldukça garip olmakla beraber etkileyici de. Örneğin büyük deprem meydana gelirken çıkan gizemli gürültü veya bir uçağın pervanesi kurulurken duyulan ses değişik be ilgi çekici. Ben bir tek Jiro’nun sesine alışmakta zorlandım. Açıkçası o tipe o sesi kafamda bir türlü uyduramadım. Öte yandan Almanların gerçek almanca aksan (yani gerçek Almanların seslendirdiği belli) gibi ayrıntılar animeye kalite katmış.

    Sonuç olarak Kaze Tachinu izleyenine güzel vakit geçirebileceği iki saat sunuyor fakat bundan da öteye geçemiyor. İşin içine Studio Ghibli girince insan farklı bir şeyler bekliyor ama işte “o farklılık” bu animede bulunmuyor. Zaten aslında bakarsanız ortada takip edilen bir hikâye de yok. Bu animede anlatılan Jiro Horikoshi’nin hayatı ve onda da başarılı olunmuş. 


    { 1 comments bulunmakta. Yorum ekleyin }

    1. Miyazaki'nin jübilesini daha etkileyici bir anime ile yapmasını beklerdim..:)

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan