• Kasım 23, 2014

    Yönetmen: Masaki Tachibana
    Stüdyo: Kinema Citrus
    Tür: Hayatın İçinden, Komedi
    Yapım Yılı: 2014
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/10
















    Barakamon adlı animede Handa Seishu bir hat (kaligrafi) sanatçısıdır. Hat sanatı, yazı sistemleri ve yazı öğeleri kullanılarak geliştirilen, sıklıkla dekoratif amaçla kullanılan, bir görsel bir sanat türüdür. (kaynak vikipedi) Özetle harfler ile sanat yapmaktır. Dediğim gibi Handa da yirmi üç yaşında genç bir hat sanatçısıdır ve bir sergide deneyimli galeri müdürü tarafından eserleri “tekdüze, sanki ders kitaplarından çıkmış gibi, orijinalliği yok” diye eleştirilince Handa çok sinirlenerek ani bir dürtü ile galeri müdürüne serginin ortasında yumruk atar. Akabinde Handa hemen yaptığı büyük hatanın farkına varır ama iş işten geçmiştir artık. Durum böyle olunca Handa, babası tarafından hem kafasını serinletsin diye hem de sanatını geliştirmek amacıyla Kyushu yakınlarında sessiz sakin bir ada olan Goto Adası’na gönderilir. Daha havaalanında iner inmez Handa burasının ne denli ıssız olduğunun farkına varır. Handa zamanını geçireceği köye vardığında sessiz sakin günler geçirerek sanatı üzerinde yoğunlaşacağını zanneder ama köyde yaşayan küçük Naru ve diğer köyün gençlerinin planları birazcık farklıdır. “Sensei” diye adlandırdıkları Handa ile Naru başta olmak üzere Miwa, Tamako, Hiroshi gibi karakterlerin çok farklı planları vardır. Onların amacı eğlenmek ve Sensei’leri ile güzel vakit geçirebilmektir. Her ne kadar Handa olayların içine zorla çekilse de kendisi de giderek Naru ve arkadaşlarına alışmaya (ki Tokyo’da hiçbir arkadaşı yoktur), köy hayatına adapte olmaya ve en önemlisi güzel vakit geçirmeye başlar. Planladığı gibi hat sanatına fazla yoğunlaşamaz ama sanatına katkıda bulunabilecek çok daha güzel bir deneyimi yaşar: Hayatı… 


    Barakamon’u ilk olarak Usagi Drop benzeri bir anime sanmıştı. İşte gene eleman var, küçük bir kızla takılıyor, birbirlerinden öğreniyorlar falan. Usagi Drop benim açımdan başarılı bir animeydi ve Barakamon’dan da bu tarz bir şey bekliyordum. Lakin karşıma çıkanın Usagi Drop ile alakasının olmadığını da rahatlıkla söyleyebilirim. Barakamon çok daha farklı bir temaya sahip ve kendine has tarzı ile zaten iyi şeyler beklediğim animeden çok daha fazlasını buldum izlerken. Öncelikle komedi yönünden bahsedeyim; kısacası uzun zamandır bir anime izlerken kahkahalar atmamıştım dersem herhalde olayı özetlemiş olurum. Yerli yerinde kullanılan komiklik mimikleri, fazla cıvımadan yapılan espriler, Handa’nın olaylarla başa çıkma şekilleri ve özellikle Naru’nun sevimlilikleri/haylazlıkları izlenmeye değer. Animenin bütün karakterleri çok başarılı ve dediğim gibi “city boy” Handa ile olan ilişkileri bir harika. Komedi yönünün yanında Handa’nın her bölüm yaşadığı macera, karşılaştığı yenilikler ve tüm bunların hat sanatına yaptığı katkılar da elbette animeye renk katıyor. Barakamon’da öyle fazla duygusallık yok. Yani romantizmin veya dramın doruklarına varmıyorsunuz ama yeri geldiğinde yine de nasıl güldürüyorsa duygulandırdığı zamanlar da az da olsa oluyor. Kısacası anlatmak istediğim, animeyi hikâyeye nazaran tamamen karakterler götürüyor ve her bir karakter ayrı başarılı ve animeye katkısı büyük. 


    Barakamon’un çizimleri rengârenk ve karakterleri gibi sevimli bir şekilde çıkıyor karşımıza. Arka planda uzanan yeşilliklerden okyanusa kadar, anime sizlere şehirden çok uzakta olduğunuzu hissettiriyor. En çok beğendiğim ise karakter çizimleri. Tamam, yetişkin karakterler her animede karşımıza çıkacak cinsten ama özellikle çocukların çizimleri ki Naru ve Hina başta olmak üzere acayip tatlılar:) Bir de bunlara afacan tavırları da eklenince izlemeye doyamıyorsunuz. Fakat asıl hoşuma gidense seslendirmeler. Gördüğüm kadarı ile 6 – 7 yaş civarı olan Naru ve arkadaşlarını yine 2005 – 2006 doğumlu minik arkadaşlar seslendirmiş. Hepsi de çok başarılı ama Naru’nun aksanlı ve bazı kelimeleri yuvarlayan seslendirmesi yok mu… Adeta mükemmel bir seslendirmeydi. Hara Suzuko adındaki minik seiyyumuz harika bir iş çıkarmış ve Naru’yu seslendirmesini geçtim, resmin hayat vermiş. Şimdi bile Naru’nun kahkahalarını duyar gibiyim:) Buradan kendisine anime dünyasına böyle candan ve sevimli bir karakter getirdiği için teşekkür ederim. Eminim ilerleyen zamanlarda da Hanazawa Kana, Sawashiro Miyuki ablaları gibi başarılı işler çıkartacaktır. Son olarak animenin güzel bir açılış parçasına ve daha da başarılı NoisyCell’den Innocence adında bir kapanışa sahip olduğunu belirterek paragrafı sonlandırıyorum.

    Barakamon adlı animeyi izlerken çok eğlendim ve tatmin olarak animeyi sonlandırdım. Elbette bazılarınız verdiğim notu abartılı bulacaktır ama benim gözümde anime kusursuz bir yapım ve beni kahkahalara boğabilip yeri geldiğinde duygulandırıp ekrana daima kilitli bir vaziyette tutabiliyorsa o anime bu puanı hak etmiştir. Ayrıca hayatın içinden tarzında anime arayan herkese de büyük bir zevkle tavsiye edebilirim. Handa ve Naru’nun yaşadıklarıyla sıcacık bir anime olan Barakamon’a mutlaka bir göz atın derim.


    { 3 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Kesinlikle 10'u hak ediyor. O Naru yok mu o Naru... Animeyi bayılarak hatta ekrana sarılarak izledim. Suratımdaki sırıtış uzun bir süre gitmedi. Çok çok güzel bir animeydi. Yazdıklarınızı alkışlıyorum 👏

      YanıtlaSil
    2. Bu kadar mı güzel, bu kadar mı keyifli bir anime olur yaa... Tavsiyeniz olmasaydı hayatta izleme imkanım olmazdı. Teşekkür ederim.

      YanıtlaSil
    3. Kahkahalara boğuldum izlerken kesinlikle tavsiye ediyorum

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan