• Ağustos 09, 2015

    Yönetmen: Tsutomu Mizushima
    Stüdyo: P.A. Works
    Tür: Günlük Hayat
    Yapım Yılı: 2014
    Bölüm Sayısı: 24
    Anime Puanı: 10/8.5


    Adını eskiden beyaz kutular içinde dağıtılan VHS kasetlerinden alan Shirobako’da, Miyamori, Yasuhara, Sakaki, Misa ve Midori beş arkadaştırlar. Bu beşli bir kız lisesinde farklı sınıflarda okumakta olmalarına karşın ortak özellikleri okulun anime kulübünde olmalarıdır. Okul festivali için beraberce küçük bir anime projesi gerçekleştirdikten sonra mezun olmadan birbirlerine günün birinde yeniden bir araya gelip okulda yaptıkları animenin gerçek versiyonunu yapmaya söz verirler. İki buçuk yıl sonra, Sakaki hem part-time çalışıp hem de seslendirme sanatçısı (seyyu) olarak iş aramaktadır. Misa, 3D ve CGI üzerinde çalışmakta, Midori ise üniversitede okuyup senaryo yazarlığı üzerinde çalışmaktadır. Yasuhara ve animenin ana karakteri olan Miyamori ise eski günlerinden uzakta olsa da Musashino Animation adlı anime stüdyosunda çalışmaktadırlar. Yasuhara “keyframe animatörü” (kareleri birleştiren diyebiliriz kabaca) ve Miyamori ise yapım asistanıdır. Çalıştıkları stüdyo “Exodus” adlı yapım üzerinde (ve daha sonra mangadan uyarlanma 3rd Aerial Girls Squad) çalışmaktadır ve anime bizlere bir anime nasıl yapılırdan, herkesin görevi nedir, hangi aşamalardan geçilir gibi detayları göz önüne sererken bir yandan da Miyamori ve arkadaşları bunlarla nasıl başa çıkarken hayatlarından kesitleri bizlere sunuyor.


    Bakuman’ı izleyenler bilir. Orada iki arkadaşın manga yapma serüveni anlatılıyordu ve işin içyüzünün hiç kolay olmadığını görmüştük. Shirobako da işte kaba tabirle Bakuman’ın anime versiyonu. Shirobako’da her gün izlediğimiz ve her sene düzinelercesi piyasaya sürülen animelerin nasıl hayata geçirildiği anlatılıyor. Animenin ilk iki bölümü kafanızı karıştırabilir çünkü manga yapımı en fazla bir avuç insanla gerçekleşirken anime yapımı kimi zaman yüzlerce insanla gerçekleşiyormuş ve bu yüzden ilk iki bölümde karakterleri tanımak ve ne iş yaptıklarını anlamak sizleri yorabilir. Lakin bu aşamayı atlattıktan sonra anime zevkli olmaya başlıyor. Ve şunu rahatça söyleyebilirim ki, anime sektörü hakikatten devasa ve iş gücü yüksek bir sektörmüş. Shirobako sayesinde günde kimilerinin deyişiyle on bölüm izlediği bir animenin bir bölümünün ne zahmetlerden geçtiği ve yapımının bir buçuk aydan fazla sürdüğünü öğreniyoruz. Manga uyarlaması olsun veya olmasın bir bölümün senaryoya dökülmesi, çizim aşamasına geçilmesi, kare sayılarının belirlenmesi ve birleştirilmesi, 3D efektler ve CGI eklenmesi, renklendirilmesi, seslendirilmesi ve müzik eklenmesi gibi birçok aşama ve bu aşamalarda çalışan birçok insan mevcut. Üstüne üstün bu aşamalardan birinde sıkıntı olursa tüm aşamaların aksaması ve zaman çizelgesinin dışına çıkılması gibi aksaklıklar da sıkça yaşanabiliyor. Bu durumda zaman daralıyor ve iş yükü arttığı için dışarıdan yardım alınıyor ve zaten kontrol edilmesi zor olan çember daha da büyüyor. Tüm bunları geçtik, bölümler arasındaki uyumada oldukça dikkat edilmeli. Örneğin CGI ile biten bir bölümü elle çizilmiş olarak devam ettirmek çok büyük hata olabilir. İşte Shirobako’da tüm bunlar göz önüne seriliyor ve insanların bizlere anime sunmak için ne kadar yoğun çalıştığına şahitlik ediyoruz. Anime işi hakikatten zor ama iş bitikten sonra ortaya çıkan eseri görünce ben bile ekran karşısından gururlandım:)

    Anime yapımını anlatan animenin çizimleri klasik anime tarzını yoğun şekilde hissettirse de araya birkaç biraz daha gerçekçi karakter de sıkıştırılmış. Çizimler oldukça güzel, renkli ve sizi içine çekiyor. Bu arada, animede Bakuman gibi komedi unsurları pek yok. Elbette arada espriler falan oluyor ama animenin komedi kategorisine girecek kadar komedi içerdiğini pek düşünmüyorum. Bu yüzden animeye komedi gözüyle bakmak yanlış olur diye düşünüyorum. Dediğim gibi birkaç espri olayında kullanılan mimikler ise gayet yerinde, anime hiçbir zaman aşırıya kaçmıyor. Müziklerin açılış ve kapanış parçaları ortalama düzeyde, seslendirmeler ise oldukça başarılı.

    Shirobako adlı anime dediğim gibi biraz kafanızı karıştırarak (insan fazlalığından) başlıyor ama izledikçe daha keyifli bir hale geliyor. Arada bazı sahneler bana sanki birazcık fazla uzatılmış gelse de genel olarak baktığımızda anime hem bizleri sektör hakkında bilgilendirmek bakımından hem de tat vermek bakımından başarılı bir anime.


    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan