• Mayıs 26, 2016

    Yönetmen: Kanta Kamei
    Stüdyo: Orange, Studio 3Hz
    Tür: Aksiyon, Bilimkurgu
    Yapım Yılı: 2016
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/5


    2036 yılında Dimension W (Boyut W) adı verilen yeni bir boyutun varlığı kanıtlanmıştır. Üretilen ve kısaca bobin adı verilen elektromanyetik indüksiyon cihazları ile Boyut W’den sınırsız enerji elde edilebilmektedir. Hükümetlerle işbirliği yapan New Tesla Energy şirketi dünya üzerine toplamda altmış tane devasa kule şeklinde yapılar inşa ederek Boyut W’den enerji akımını alarak bobinlere iletmektedir. Avucunuzun içine sığabilen bobinler sayesinde de her türlü elektronik cihaz çalışabilmekte, elektriğe veya petrole ihtiyaç kalmamaktadır. Animenin geçtiği 2072 yılında ise yeni teknoloji iyice insan hayatına yerleşmiş, kullanılmadığı alan kalmamıştır. Bobinlerin bir özelliği de New Tesla Energy’ye geri bildirim yapmaları. Yani kötüye kullanımı önlemek için sürekli denetim içersindedirler. Durum böyle olunca kötü kalpli insanlar takip edilmemek için illegal bobinler üretip kullanmaya başlamıştır. Ve “Collectors” yani Toplayıcılar adı verilen ödül avcıları bu illegal bobinleri ele geçirmek için görevlendirilmiştir. Ana karakterimiz de böyle bir toplayıcı olan Mabuchi Kyouma. Diğer avcılardan oldukça farklı olan Mabuchi’nin iki özelliği ön plana çıkmaktadır. Birincisi inanılmaz bir bıçak atıcısıdır, ikincisi ise bobinlerden geçmişinde yaşadığı bir deneyim yüzünden nefret etmektedir. Üzerinde bobinle çalışan hiçbir cihaz kullanmamakta ve bindiği araba bile hala benzin ile çalışmaktadır. İşte böyle bir dünyada Mabuchi işini yaparken günün birinde New Tesla Energy’nin kurucusunun “kızı” kabul ettiği android kız Mira ile karşılaşınca toplayıcılık işleri farklı bir yön almaya başlar ve geçmişi yeniden ayyuka çıkar. 


    Dimension W dediğim gibi Mabuchi’nin macerasını konu alıyor. Yalnız başına ve karizmatik bir toplayıcıyken ansızın Mira ile tanışır ve beraber çalışmaya başlarlar. Animenin ilk birkaç bölümü formalite tadında, karakterleri tanıyoruz, Dimension W’nin dünyasını tanıyoruz vs. Ve maalesef bu bölümler için serinin en güzel bölümleri diyebilirim çünkü işin içine asıl konu girdiğinde işler karışık bir hal almaya başlıyor. Dimension W’nin yarattığı yansımalar, paralel evrenlerin üst üste binmesi, yarattığı olasılıklar sebebiyle meydana gelen hayalet etkisi derken kafanız karışabilir. Özellikle son bölümlerde yaşanan curcunayı görünce şahsen animenin bir an önce bitmesini istedim. Tamam, boyutlar arası olayı farklı, karakterler başarılı ama bir yerde ipin ucunu kaçırdınız mı (benim gibi mesela) bir müddet sonra anime size sadece aksiyon sahnelerini izlediğiniz bir işkence aletine dönüşebilir. Anlatmak istediğim, Dimension W bir hayli dikkat isteyen bir yapım ve içeriği bakımından herkese hitap etmesi çok zor. 


    Animenin çizimleri oldukça güzel ve karakterleri ile ilk bakışta sizlere doksanlı yılların sonunu veya iki binli yılların başını anımsatabilir. Mabuchi’nin karizmatik tavırları, Mira’nın masum şapşallığı güzel lanse edilmiş. Arka plan çizimlerine zaten diyecek bir sözüm yok, dört dörtlükler. Ayrıca diğer animelerden farklı olarak arada karakterlerde kullanılan beyaz gölgeleme efektleri (koyduğum ekran görüntüsünde görebilirsiniz) çok başarılı ve hoş bir sıradanlık katmış. Animenin müzikleri de görselliği kadar güçlü. Bir kere açılış parçası “Genesis” dört dörtlük bir parça ve açılış görüntüleri ile (Mabuchi’nin başlarda cool bir şekilde tarz etmesi) oldukça iyi güçlendirilmiş. Kapanış parçası “Contrast” açılıştan bir tık daha aşağıda olsa da hiç fena sayılmaz. Bölümler esnasında çalan parçalar ise atmosferi iyi tamamlıyor. Seslendirmelerde ise Mira karakteri ve sesi arasındaki uyumu çok beğenmiştim ve “Hanazawa gene döktürmüş” demiştim ama sonradan öğrendim ki Mira’nın seyyusu (en sevdiğim seslendirme sanatçısıdır kendisi) Hanazawa değil Ueda Reina adında genç bir hanımmış. Tarz olarak Kana Hanazawa’ya çok benziyor ve gayet de başarılı. 


    Dimension W etkileyici başlayan ama benim gözümde sonunda işleri sarpa saran bir anime. Dediğim gibi animenin karakterleri, çizimleri ve müzikleri başarılı. Eğer hikayesine de hakim olup zevk alabilirseniz belki de sizin için dört dörtlük bir anime olabilir. Tam zıddı olarak “neler oluyor” da demeniz mümkün. Benim notum belli ama bu animeyi izleyin veya izlemeyin diye bir öneride bulunamayacağım. 


    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan