• Eylül 28, 2016

    Yönetmen: Takeshi Nozue
    Stüdyo: Square Enix
    Tür: Fantastik, Bilimkurgu, Macera
    Yapım Yılı: 2016
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/8.5


    1987 yılında sadece Square olarak bilinen Square Enix, iflasın eşiğindeyken son fantezimiz diyerek Final Fantasy adında bir oyun çıkarıvermişti. Nitekim oyunun elde ettiği başarı yapımcıların yüzünü öyle bir güldürdü ki son fantezi günümüze kadar geldi ve gelmeye de devam ediyor. 15 ayrı yapım ve onlara bağlı yan oyunlarla oyun dünyasında popülerliği tartışılmaz olan Final Fantasy serisi, şu sıralar yeni çıkacak olan oyunu ile gündemde. En çok sevilen Final Fantasy oyunu Final Fantasy VII'nin yeniden yapımı ve Final Fantasy XV derken yapımcılar rahat koltuklarından "neden daha fazla kazanmayalım ki" demiş olacaklar ki 15. yapıma bir de film çakalım (biraz kaba oldu galiba:) diyerek 115 dakikalık bir filmi serinin hayranları ile buluşturdular. 


    Tekken'in filminden sonra kaleme aldığım ikinci tamamen bilgisayar animasyonlu anime filmi olan Kingsglaive, Final Fantasy serisinin 29 Kasım 2016'da çıkacak olan 15. oyununun öncesinde olanları konu alıyor. Film, oyuna ön hazırlık niteliğinde ve zaten bitimindeki yazılar geçtikten sonra çıkan ek sahne oyunun giriş sahnesinden oluşuyor. Film, iki ülke olan Lucis ve Nifheim'in birbirleri ile olan savaşı ve karakterleri tanıtarak başlıyor. Şahsen isimleri ezberlemek (Lucis şehir miydi insan mı) ve kim kimdi tam olarak anlayabilmek için iki kere izlemem gerekti. Kötü ve teknolojik olarak gelişmiş Nifheim, Lucis’in güçlü büyüleri sayesinde ayakta kalan son şehri Insomnia’yı bir türlü hakimiyeti altına alamamıştır. Durum böyle olunca Nifheim imparatoru Aldercrapt, Şansölyesi Izunia’yı elçi olarak Lucis Kralı Regis’in karşısına gönderir. İmparatorun arzusu savaşı bitirmektir. Karşılığında ise Insomnia hariç tüm bölgelerin Nifheim’a bırakılmasını ve barışın sembolü olarak da Kral Regis’in oğlu Noctis ve Tenebrae (Nifheim ele geçirmeden önce) Prensesi Lunafreya’nın evlenmesini ister ki ikisi zaten çocukluk arkadaşıdır. Kral Regis teklifi kabul eder ama bir yandan da temkinli davranarak Noctis’in ortada gözükmemesini sağlar. Öte taraftan da Kralın Kılıcı (Kingsglaive yani) adlı kralın büyüsünü kullanabilen ve mültecilerden oluşan bir grup asker Nifheim ordusu ve yaratıklarına karşı amansız bir savaş vermektedir. Özellikle gençliğinde Kral Regis tarafından kurtarılan Nyx Ulric ve arkadaşları kaybettikleri toprakları geri almak için ellerinden geleni yapmaktadırlar. 


    Kingsglaive’de ne nedir anlamak için dediğim gibi filmin giriş kısmını iki kere izlemem gerekti. Şehirler, isimler, kim nerenin adamı, bu kimdi derken filmin başı güzel bir kafa karışıklığı yaşatıyor. Final Fantasy serilerini bilenler ne demek istediğimi az çok anlarlar. Her yapımda yepyeni bir dünya bulunmakta ve doğal olarak bu dünyanın kendi ülkeleri, kanunları, büyü ve teknolojisi bulunmakta. Film de başında neyin ne olduğunu mümkün olduğunca hızlı bir şekilde anlatmak istediği için ister istemez sıkıntı yaşanıyor.

    Kingsglaive, yani Final Fantasy XV’te yaratılan dünya ve atmosferi beğendiğimi söyleyebilirim. Gerçi Nifheim’in dünyayı fethetme nedenini anlamış değilim. Yaptığım araştırmada da net bir cevap bulamadım. Yani kötü olmak için kötü olmuş gibiler. Herhalde bunun cevabını oyunda öğreneceğiz. Diğer taraftan teknoloji ve büyünün harmanlaması müthiş olmuş. Kingsglaive izleyenine hem harika bir bilimkurgu hem de fantastik bir dünya sunuyor. İçerdiği hareketli sahneler ve dövüşler de etkileyici olunca filmin başında yaşanan kafa karışıklığı yerini seyir zevkine bırakıyor. 


    Filmin en ihtişamlı yönlerinden birisi de şüphesiz görüntüsü. Tamamen CGI’dan oluşan film belki de izlediğim en iyi bilgisayar animasyonlu yapım. Öyle ki kanlı canlı live – action bir film izliyor sanabilirsiniz. Karakterlerin mimiklerini özellikle çok başarılı buldum. Şehir tasarımı, arabalar, dövüş sahneleri de göz kamaştırıyor ama arka planda gezinen karakterler açıkçası olmamış. Önemsiz insanların çizimleri de hakikatten kendileri gibi önemsiz olmuş. Filmde fazla müzik kullanılmamış. Olanlar ise vukuu bulan aksiyonu pekiştirmek için var. Seslendirme kadrosunda ise (İngilizce sürümünde) güçlü isimler göze çarpıyor. Kral Regis’i Sean Bean, Prenses Lunafreya’yı Lena Headey ve Nyx Ulric’i Aaron Paul seslendirmiş durumda.

    Kingsglaive: Final Fantasy XV başarılı bir film ama sadece seriye aşina olanlara hitap ediyor. CGI çizimleri olağanüstü, oyuna ön hazırlık konusu da gayet tatmin edici. Lakin dediğim gibi seriyle ilgisi olmayan birisinin bu filmi izlemeye herhangi bir sebebi yok. Fakat benim gibi Final Fantasy takipçisiyseniz memnun kalma oranınız yüksek. 



    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan