• Ekim 02, 2016

    Yönetmen: Miura Takahiro
    Stüdyo: Ufotable
    Tür: Aksiyon, Fantezi, Büyü, Doğaüstü
    Yapım Yılı: 2014
    Bölüm Sayısı: 13 + 13
    Anime Puanı: 10/8


    Fate Stay Night: Unlimited Blade Works günümüz Japonya’sında büyücüler (maguslar) ile normal insanların yaşadığı bir şehirde geçmektedir ve beşinci Kutsal Kase savaşını konu almaktadır.

    Kutsal Kase savaşı yedi büyücünün tarihin herhangi bir noktasında nam salmış efsanevi kahramanları “hizmetkar” olarak çağırmasıyla gerçekleşir. Bu hizmetkarlar sırasıyla Saber (Süvari), Archer (Okçu), Lancer (Mızrak Kullanıcısı), Rider (Binici), Caster (Büyücü), Berserker (Vahşi Savaşçı) ve Assassin (Suikastçi) sınıflarından seçilir. Hizmetkarlar ruhsal formdadırlar ve efendilerinin manalarından güç alırlar. Yedi hizmetkardan sadece biri ayakta kaldığında Kutsal Kase ortaya çıkıp hizmetkar ile efendisinin herhangi bir dileğini gerçekleştirir.

    Seri açılışını heroini (bayan ana karakteri) Tohsaka Rin ile yapıyor. Tohsaka ailesi Kutsal Kase savaşının üç kurucu ailesinden biridir ve nesillerden beri Kutsal Kase savaşına katılmıştır. Ailenin meşru varisi olan Rin de beşinci Kutsal Kase savaşı için seçilmiştir. Rin kendi hizmetkarını çağırmak için bütün hazırlıkları tamamlayıp harekete geçer fakat umduğunun aksine Saber sınıfından bir hizmetkar yerine Archer sınıfından bir hizmetkar çağırır. Archer’ın kendisinin söylediği kadarıyla hatalı çağırma sebebiyle hafızası yerinde değildir ve kendi ismini hatırlamamaktadır. 


    Rin ve Archer gittikleri okulda ilk rakipleriyle karşılaşırlar, savaş sırasında okulda sandıklarının aksine bir kişi hala mevcuttur ve savaşlarına tanık olmuştur. Büyücüler ve hizmetkarlar varlıklarını gizli tutmak zorundadırlar, bu nedenle düşman hizmetkar tanığı yok etmek için harekete geçer ve onu “neredeyse” ölü hale getirir. Rin bu olaydan pişmanlık duyup tılsımlarından birini kullanarak Emiya Shirou adlı asıl ana karakterimizi hayata döndürür. Daha sonra kendisine saldıran büyücü işini bitiremediğini anlayarak tekrar Emiya’nın peşine düşer fakat Emiya’nın da zayıf bir büyücü olduğu ortaya çıkar ve hazırda bulunan çağırma büyüsüyle savaş esnasında Saber tipi hizmetkarı çağırır. Emiya zayıf bir büyücü olmasına rağmen onu önceki savaşta kurtaran üvey babasından ona bir hayal kalmıştır; “adaletin kahramanı olmak”. Bu nedenle her ne kadar zayıf olsa ve belli bir dileği olmasa bile on yıl önceki olayların tekrar yaşanmaması için Tohsaka Rin ile müttefik olup Kutsal Kase’nin sapkın kişilerin eline geçmesini engellemek ister. 


    Fate Stay Night: Unlimited Blade Works benim ilk izlediğim Fate animesi oldu. Benim gibi animeyi bir yerlerden duyup başlamak isteyenler için öncelikle olayı şöyle izah edeyim; Fate Stay Night, orijinalinde bir visual noveldir (görsel romandır), yani bir çeşit etkileşimli oyundur. Serinin daha sonra kronolojik olarak Fate Stay Night (2006), Fate Zero (2011) ve Fate Stay Night: Unlimited Blade Works (2014) isimli animeleri yapılmıştır. Bir visual novelde birden fazla hikaye rotası ve son olabilir, bu nedenle 2006 yapımı seri “Fate” rotasını izlerken 2014 yapımı seri ise “Unlimited Blade Works” rotasını izler ve bir yere kadar ortak bölümleri vardır. 2011 yapımı seri ise bir önceki (dördüncü) kutsal kase savaşını konu alır.

    Serinin çizimleri çok güzel ve müzikleri de gayet yerinde, savaş sahneleri rutin hareketlerden oluşmuyor; dinamik ve sizi sıkmadan ekranın başında tutmayı başarıyor. Benim azıcık yakındığım yer, iki karakter birden konuşmaya başlıyor, bütün bildiğimiz şeyleri silip bütün olayları bambaşka bir formatta anlatıyorlar. Biz “iyi tamam böyleymiş.” derken aynı şey tekrar yaşanıyor ve bildiğimiz her şeyin boş olduğunu ya da o anki senaryoya uydurmak için başka şekilde işlediğini söylüyorlar ve hikaye o yönde gidiyor. Bu anlattığım olaylardan gerçekten ters takla yaptırmayı başarıp beni şaşırtanlar da oldu tabii. Serinin sonuna tatmin olmazsanız bir de görsel romandaki “iyi sonu” işleyen (serideki “gerçek son” olarak geçiyor) on dakikalık özel bir bölüm de bulunmakta.

    Fate Stay Night kronolojik olarak karmaşık yapısıyla sizi başlarken biraz kafanızı karıştırsa da günümüz animeleri arasından vakit ayırıp zevkle izleyebileceğiniz bir seri olabileceğini düşünüyorum. 



    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan