• Ağustos 15, 2017

    Yönetmen: Manabu Ono
    Stüdyo: Madhouse
    Tür : Bilim Kurgu, Doğaüstü Güçler 
    Yapım Yılı: 2014
    Bölüm Sayısı: 26
    Anime Puanı: 10/8.0


    Bitirmiş olduğum serilerin sayısı üç haneye ulaştıktan sonra fark etmiş bulunmaktayım ki; Azımsanamayacak derecede olumlu geri dönüş almış ve başarılı sayılan animelere önyargı ile yaklaşmak benim için bir alışkanlık olmuş durumda. Bu durumun etkisini hissettiğim serilerden biri de Mahouk Koukou no Rettusei oldu. Maamafih, içerdiği kategorilere baktığımda bu çekingenlik benim için kaçınılmazdı. Her şeye rağmen Bilim Kurgu türüne bel bağladım ve iyi bir izlenim bırakmasını umut ederek başladım izlemeye. Başarılı da oldu...

    Henüz 21. yüzyılın başlarında, sihirbazlık ve peri masalı olarak düşünülmekte olan büyü, teknoloji ile buluşmuş ve teknik bir beceri olarak kabul görerek eğitimi başlanmıştır. Bir büyü eğitim kurumu olan Birinci Büyü Lisesi'nde (First High School) öğrenciler, okula kabul edilmek için gerçekleştirilen giriş sınavı sonucunda elde ettikleri puanlara göre iki farklı gruba ayrılırlar. Yüksek puan elde etmiş olan "Bloomlar", Birinci Sınıf'a atanırken, ortalamanın altında başarı göstermiş olan yedek öğrenciler, "Weedler" ise İkinci Sınıf'da eğitimlerine başlarlar.


    Mahouka Koukou no Rettousei serisinin hikayesi, büyü lisesinde okuyan Tatsuya ve Miyuki Shiba kardeşlerin etrafında geçmekte. Sınav bitiminin ardından Birinci Sınıf'a yerleşen Miyuki'nin kardeşi Tatsuya'nın, İkinci Sınıf'da eğitim görmesi layık bulunmuştur. Pratik sınav puanı ve sonuçları, bir Weed olduğunu söylese de Tatsuya'nın, sahip olduğu sınırsız teknik bilgi, onu, bulunduğu büyü okulunda 'farklı' kılıyordur.

    Mahouka Koukou no Rettusei, okul ve doğaüstü güçler birleşiminin kaçınılmaz eksilerini bilim kurgu ile kapatmayı başarmış. İlk bölümlerde henüz nasıl bir seriye bulaştığımı farkında olmaz iken büyü okulu temasının ilgi çekici gelmediğini düşünmüştüm. Animenin son dakikalarının ardından bu konu ile ilgili fikrimden dönmeme neden olacak bir gelişme olmamasına rağmen bunun sebebi serinin, Tatsuya ve Miyuki etrafında geçen bir bilim kurgu eserine dönüşmesi. Bundan mütevellit genel anlamda olumsuz yönde bir duyguya kapılmadım.


    Bilim kurgunın büyü ile birleşimi sonucunda ortaya çıkmış olan dövüş sekanslarında her saldırı ve vuruşu hissetmeniz iyi bir yön olsa da özellikle ilk serinin birinci yarısında, Tatsuya ve rakibi arasında geçen baygın bir konuşmanın ardından neredeyse ilah ilan edilecek olan ana karakterimizin bir vuruş ile zafer kazanması, her ne kadar Mahouka Koukou no Rettusei animesinin ikinci yarısına hazırlık niteliği taşısa da heyecan kaybına yol açtı.

    Hikaye anlatımını gerekenden fazla karmaşık bulsam da beğendiğimi söyleyebilirim. Konu, dördüncü bölümün ardından yavaş yavaş derinleşmeye başlıyor, yirminci bölümden sonra ise bilim kurgunun daha da ön plana çıkması sonucunda hakimiyet tam anlamıyla sağlanıyor. Finalin aceleye getirilmiş gibi bir hali olduğunu görmem dışında izleyiciye kendini benimsetmesini mümkün kılan hikaye anlatımını oldukça beğendim.

    Anime karakterimizin birinci bölümden itibaren sınırsız potansiyele sahip devasa bir güce sahip olmasını deneyimlememin ardından çoğu tahminimin suya düşmesi sonucunda belirgin bir karakter gelişimi gözlemleyebileceğimiz yan karakterlere umut bağlama gereksiniminde bulundum. Ne yazıktır ki, çoğu yardımcı karakterin görev aldığı has amaçlardan biri, genellikle romantizm unsurlarıyla ön plana çıkan ve pek de tasvip etmediğim bir mizah anlayışını desteklemek uğruna klişe -dere tiplemelerine bürünmek gibi gözüküyor. Tatsuya ve Miyuki gibi büyü eğitimi görmekte bir öğrenci olan Shibata Mizuki'nin Dandere (fazla asosyal – fazla sessiz) gereksinimlerini karşılayan davranışları örnek gösterilebilir. Ana karakterlerimizin bölümlerde kısa periyodlar ile gösterilen yakınlaşmalarının mizahi sorumluluk üstlenmeye çalışması da cabası. Her şeye rağmen başta Shiba Miyuki'ye hayat vermesinin yanı sıra, Beelzebub ve Bakuman gibi önemli yapımlarda da rol oynamış Saori Hayami olmak üzere, animede sorumluluk üstlenen bütün seslendirme sanatçılarının iyi iş çıkardığı kanaatindeyim.


    Seiyuuların performansını beğendiğim gibi kullanılan müzikler de oldukça hoşuma gitti. Birinci açılış müziğinde kullanılnış olan, Risa Oribe, daha bilinen adıyla LiSA'nın söylediği Rising Hope adlı şarkı favorim oldu. Parçanın çoğu bölümünde net bir şekilde fark edilebilen tahmin edilemez yükselmeler, şarkıyı etkileyici ve unutulmaz kılmış. İkinci açılış müziği olarak kullanılan, GARNiDELiA'nın Griletto adlı parçası başta olmak üzere birinci kapanış müziği Millenario ve ikinci kapanış müziği Mirror da oldukça başarılı seçimlerdi. Fon müziklerinin de neredeyse hepsini beğendim ancak aklımda kalan sayılı parçalardan biri olan Code Break'in yerini hepsinden ayrı kabul ediyor ve dinlemenizi tavsiye ediyoruım.

    Söz konusu seri, çizim konusunda alışıla gelmiş anime tarzını kullanmış. İlgi çekici taraf, çoğu bölüm boyunca soğuk renkli karelerin hakimiyet kurması. Okul üniformalarından da kaynaklanmış olabilecek bu durumun sonucu itibariyle sıcak renkler daha da belirginleşiyor (güneşin parlaması vs.) ve hoş bir ahenk oluşturuyor. Arka planlar ve yüz ifadeleri de yerinde ve göze çarpan bir eksikliği bulunmamakta. Öyle ki mangaka yaptığı işten o kadar gurur duymuş ki, Tatsuya'nın yüz ifadesini bütün anime boyunca değiştirmemeyi tercih etmiş!

    Mahouka Koukou no Rettusei, hikaye anlatımı ve konu bakımından ilgi çekici olsa da finali iyi ama acele bir yol izleyerek yapmış. Bana göre çizimleri her ne kadar başarılı da olsa sanatsal yönünü müzikal taraflarıyla ön plana çıkaran Mahouka Koukou no Rettusei, bilim kurgu ve doğaüstü güçlerin harika bir sentezi. 


    { 3 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. acaba moviesini ne zaman çevirirler

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Movie gördüğüm kadarı ile iki ay önce vizyona girmiş. Tahminen kış gibi HD sürümleri çıkmış olup çeşitli dillere çevrilir.

        Sil
    2. yaw ben şimdi şeyi anlamdım ana aileler var onlar nedir ve ana karakter yani tatsuyamıdır nedir onun kardeşi ana ailelerden mi ?

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan