• Eylül 16, 2017

    Yönetmen: Hiroyuki Iamishi
    Stüdyo: Gainax
    Tür: Aksiyon, Macera, Komedi, Mecha
    Yapım Yılı: 2007
    Bölüm Sayısı: 27
    Anime Puanı: 10/9


    Uzun süre boyunca Neon Genesis Evangelion'a dahi burun kıvırmış bir anime izleyicisi olarak oldukça methedilen, şaheser kabul edilen, mecha severler arasında dillere destan olmuş Tengen Toppa Gurren Lagann animesine başlama kararını vermem oldukça zorlu oldu. Bu türe aşina olanlar pek beğenerek izlese de mecha kategorisinin içeriğinde bulunan savaşların beni heyecanlandıramayacağını düşündüğümden olsa gerek, mecha bir anime izlemeye özenmedim. Yıllar sona kararımı verip bu denli heyecanlı bir halde deneme girişiminde bulunmadan önce kendimi öylesine kaptırmıştım ve atmosfere ayak uydurmuştum ki, özellikle ilk bölümlerde gördüğüm her robot, heyecanlanmama sebep oluyordu. Bunun sonucunda bir solukla bitirdiğim serinin ardından başladım yazmaya. Karşınızda bütün yanlarıyla (daha çok iyi yanlarıyla), (Simon'ın sesiyle) Tengen Toppa Gurren Lagann!

    Simon ve Kamina, yeryüzünün sadece bir efsaneden ibaret olduğu sanılan, yeraltında bulunan bir köyde doğmuştur. Kamina, özgür ruhlu olduğu kadar pervasız ve sorumsuz davranışlar sergilemeye eğilimliyken Simon ise daha ürkek bir kişiliğe sahiptir. Bir gün, Simon kazı yaparken, sayesinde antik bir yapının, Lagann'ın çalıştırılabildiği gizemli bir obje bulur. Son gelişmeler ışığında Lagann'ı tamir edip kullanıma hazır hale getirmelerinin ardından Simon ve Kamina, Yoko Littner adındaki sıcak kanlı bir kızılın yardımıyla yüzeyden gelen sürpriz bir saldırıyı savuştururlar. 


    Savaşın sonucunda net bir şekilde gözüken yeryüzüne Yoko sayesinde ulaşmış, yolculuklarına başlamışlardır. Bir süre sonra savaştıkları "Beastmen" adındaki düşmanın ardından, insanları avlayan güçlü robotlardan, Gunmen'lerden haberleri olur. Karşılarına çıkan zorlukları alt edip düşmanlarıyla cesurca savaşan ve bu süreç zarfında müttefikler de edinen üçlü, bütün galaksiyi ilgilendiren bir gizemi çözmek için adım adım ilerlemektedir.

    Hikayenin başlangıcından itibaren sıradışı bir anime yapılmaya çalışıldığını fark ediyor ve kendinizi istemsizce, beklenmeyen olaylara hazırlıyorsunuz. Karakterleri sevdirmeye çalışmaları, ilk bölümlerde yapılan savaşlarda aniden beliren komedi unsuru, az miktardaki fanservis materyalleri ve bol bol diyalog sayesinde fark edilebilir durumdaydı. Sıradışı bir animenin bu uğrda çaba sarf etmesi sonucunda gözlemlenecek olayların nevi, pek tabii belli oluyor.

    Ölümler

    (Yazının bu paragrafı spoiler içermekte.) Seri boyunca izleyeceğimiz üç ölüm sekansı hazırlanmış durumda. İlk olarak Simon'ı ön plana çıkarmak, hikayeye ve karakter gelişimleri için destek sağlamak ve seyirciyi dumura uğratmak adına animenin en eğlenceli ve sevilen karakteri Kamina öldürülüyor. Malum olaydan bir önceki sahnede Yoko ile yaşadıkları yakınlık, aktarılan duyguyu daha güçlü kılan etkenlerden sadece biri. Son gelişmelerin ardından afallamış olan asıl ana karakterimiz Simon'ı 11. bölümde toparlanmış, 17. bölümde ise büyümüş halde gördüğümüzde, alınan riskin oldukça iyi idare edildiğini ve üstesinden gelindiğini gözlemleyebiliriz. İkinci olarak Kittan'ın ölümü hazırlanmış. Animenin komediden uzaklaştığı ve epik savaşlar göstermeye başladığı ikinci yarısında gerçekleşen olay, hikayenin gidişatında kritik önem taşıdığından son derece yerinde bir karar olmuş. Ayrıca ölümü bile muhteşem olan, böyle bir karakterin arkasından çalan "Libera Me From Hell" adlı şarkı da beni her defasında mest etmeyi başaran eserlerden biri oldu. Yıllar sonra Tengen Toppa Gurren Lagann'ın sembolü haline gelen bu fon müziği, odak noktası olan bütün duyguları azami seviyede izleyiciye, bu durumda dinleyiciye aktarmasının yanı sıra benim de favorim olmayı başardı. Latin operası ile ingilizce rap müziği sentezlemek nereden akıllarına geldi bilinmez ama mükemmel olmuş.


    İlk ölümün ardından Simon'ı, karakter gelişimini tamamlamış halde göreceğimiz zaman dilimine geçmeden önce bir özet bölüm yapmak da doğru düşünülen detaylardan biri olmuş. Şok edici bir olayın veya uzun bir maceranın ardından gelen doldurma bölümler, sıkıcı olmasının aksine bir sonraki olaya hazırlama misyonu nedeniyle büyük bir önem taşımakta. Net olarak, izleyicinin algılarını zorlayan Re:Zero bölümlerinden önce yayınlanan kısa komedi skeçleri örnek gösterilebilir. Tengen Toppa Gurren Lagann'ın 5. bölümünde işlenen din temasının ardından gelen Compilation Episode adlı bölüm de bu gereksinimi kanıtlamakta.

    Son doldurma bölümün ardından yapılan devasa mücadeleler, gezegenlerin ve dev robotların havada uçuştuğu son savaş ile birlikte gelebileceği en üst noktaya ulaşıyor, bize de hayranlıkla izlemek düşüyor.

    İyi haber?

    Risk almayı seven Tengen Toppa Gurren Lagann, olayların dinmesinin ardından izleyiciye bir düğün sunuyor. “Simon ve Nia'nın mürüvvetini görürüz." diyenlerdenseniz, tam olarak beklediğiniz gibi bir son bulamamamış olabilirsiniz. Zira, benim gibi peri masalı misali biten sonlardan hoşlanmayan anime severlere de hitap etmek için Nia'yı geride negatif bir duygu bırakmadan yok etmek gibi zeki bir kurgu planlanmış. Görüldüğü üzere başarıya ulaşsa bile iki kitleyi de kaybetme tehlikesini göze alması, söz konusu serinin zirveyi hedefleme konusundaki kararlığını tekrardan kanıtlayan bir plan niteliğinde.

    Animeyi sanatsal anlamda da gözlemlememin ardından rahatlıkla söyleyebilirim ki; Tengen Toppa Gurren Lagann, eşsiz bir başyapıt. Caz dahil olmak üzere bir çok müzik türünü bünyesinde barından fon müzikleri ile açılış ve kapanış şarkılarından, bütün karakterlere fiziksel bir kişilik kazandırmış çizimlere kadar özgünlük bulunmakta. Arka planların da özenle tasarlandığı yadsınamaz.

    Tengen Toppa Gurren Lagann, dahice tasarlanmış konusu, mükemmel bir uyum yakalamış kaliteli çizim ve müziklerinin yanı sıra kusursuz olay örgüsüyle de beğenimi kazanmış muazzam bir animedir. Uzun süre boyunca beni mecha türü ile tanıştırmış yegane anime olarak aklımdan çıkarmayacağım bu başyapıt, yüksek puan verip rahatlıkla tavsiye edebileceğim sayılı animelerden de biri olmuştur aynı zamanda. 


    { 3 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba,
        Yazarımızın puanında herhangi bir değişiklik olmamıştır, ilk eklendiğinde neyse hala o :)

        Sil
    2. o bir puanı nerden kırdınız hocam

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan