• Ocak 14, 2018

    Yönetmen: Tomohisa Taguchi
    Stüdyo: Lerche
    Tür: Fantastik, Bilimkurgu, Macera
    Yapım Yılı: 2017
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/8.5


    Bundan tam on beş sene önce, 2003 yılında yayınlanan Kino’s Journey veya orijinal adı ile Kino no Tabi’nin yenilenmiş hali var karşımızda. Benim 2012 yılında izlediğim ve yazısını yazdığım eski serinin incelemesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

    Uzun yıllar sonra eski anime serilerini tekrar karşımda görmek hoş ve nostaljik bir duygu. Bir önceki yazım Jigoku no Shoujo’nun yıllar sonra yeni sezonunu izleyince her ne kadar hayal kırıklığı da yaşamış olsam da yeniden görmek güzeldi. Dolayısıyla aynısı Kino’s Journey için de geçerli. 


    Hikaye, eski seri ile aynı. Kino bir gezgindir ve motosikleti Hermes ile her bölüm farklı bir ülkeyi ziyaret etmektedir. Kino, gittiği ülkede sadece üç gün kalmaktadır. Sebebi ise üç günün ülkeyi tanımak için yeterliği oluşu ve daha fazla kalırsa o ülkeye bağlanabileceği oluşudur. “Dünya güzel değildir fakat güzel olmadığı için güzeldir” felsefesini benimseyen Kino’un her bölüm farklı ülkelere gidişini, insanlarını, örf ve adetlerini, kültürlerini, teknolojilerini tanıyışını, onları karşı tutumuna ve yaptıklarına şahitlik ediyoruz.

    Kino’s Journey bizleri her bölümünde farklı bir ülkeye götürüyor ve bir ülke diğerine benzemiyor. Öncelikle Kino’nun bulunduğu dünya bir hayli ilginç. Kino’un gezdiği ülkeler aslında şehir büyüklüğünde ve her ülkenin etrafı Shingeki no Kyojin’deki gibi kocaman duvarlarla örülü. Bu ülkelerin adı asla anılmıyor. “Şusu ile ünlü ülke”, “yetişkinler ülkesi” , “cinayetin serbest olduğu ülke” gibi isimlere sahipler. Bir yandan bu ülkeler bize farklı özelliklerini sunarken bir yandan da aslında düşündürüyor. Örneğin cinayetin serbest olduğu ülkede birisini öldürürseniz ceza almıyorsunuz fakat ülkede kimse kimseyi öldürmüyor. Tam tersine, herkes çok saygılı ve güler yüzlü. Düşündürücü öyle değil mi? :) Tıpkı bizler gibi Kino da zamanı geldiğinde şaşırıyor, eğleniyor ve üzülüyor ama her daim soğukkanlılığını da korumasını biliyor. Bazı bölümler ise Kino’dan farklı olarak yerleşebileceği bir ülke arayan Shizu ve köpeği Riku’un başından geçenlere tanıklık ediyoruz ki onların da maceraları gayet ilgi çekici. Bu arada, Kino’un motosikleti Hermes ve Shizu’nun köpeği Riku konuşabiliyor ve benim dışında kimse bunu garip bulmuyor:)
     

    Animenin bazı bölümleri eski seride bulunan bölümlerden. Elbette yenilenmiş olarak sunulan bu maceraları Jigoku no Shoujo’daki gibi yeniden görmektense yeni konuları tercih ederdim. En büyük yenilik ise serinin çizimlerinde. Şimdi eski serinin çizimlerini inceledim de, evrim geçirmiş diyebilirim:) Ben genelde eski çizimleri (özellikle doksanlar) severim fakat 2003 yapımı Kino’s Journey’in çizimleri gerçekten sırıtıyormuş. Altta paylaştığım resimde sizler de görebilirsiniz. Bunun dışında manzara çizimleri ve ülkelerin detayları en üst seviyede. Ayrıca anime gerektiğinde bizlere kesik baş bile göstermekten çekinmiyor. Yeri geldiğinde şiddet, kan ve ölümde Kino’un etrafında gerçekleşiyor. Bir de eski seride çizimlerde hafif bir yeşil bir buğuluk söz konusuydu ki yeni yapımda şükür ki bu yok. Hatırladığım kadarı ile 2003 yapımı seride Kino bazen çok konuşuyor ve olaydan kopuyordu, yeni seri de o da yok:) Son olarak müziklere değinecek olursam; animede fazla müzik yok ama olanlar da atmosferi tamamlamaya yetiyor. Açılış ve kapanış parçası öyle ahım şahım değil ama seriye uygun. 


    Kino’s Journey aslında yetişkinlere hitap eden bir anime çünkü diyaloglar ve insan ilişkileri üzerine odaklanıyor. Yeni seri kısacası eskisinin günümüze uydurulmuş hali. Evet, çizimler açısından çağ atlamış ama içerik olarak farklı değil. Dolayısıyla eski seriyle aynı puanı vermeyi uygun gördüm. Eski seriden aldığım tadın aynısını yeni seri de verebildi. Ne fazlası, ne de daha azı. 

    { 2 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Bu animeyi türkce altyazılı nerede bulabilirim?

      YanıtlaSil
    2. Merhaba,
      Maıl veya sosyal medya aracılığı ile benimle iletişime geçebilirsen yardımcı olmaya çalışırım.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan