• Mayıs 07, 2018

    Yönetmen: Jun Kamiya
    Stüdyo: Studio Pierrot
    Tür: Aksiyon,Tarihi, Macera
    Yapım Yılı: 2012 - 2013
    Bölüm Sayısı: 38 + 39
    Anime Puanı: 10/8.5


    Naruto, Bleach, Tokyo Ghoul gibi anime dünyasını sallayan yapıtlarla karşımıza çıkan Pierrot Studio, bu sefer mangasını da çok beğendiğim Kingdom ile karşımızda. Dediğim gibi mangası büyük beğeniler topladı ve dolayısıyla insanlarda animesinden de aynı performansı bekliyordu. Bunlardan biri de bendim ama bu seride görüyoruz ki yenilikçi fikirler her zaman iyi sonuçları beraberinde getirmiyor. İsterseniz incelememize başlayalım.

    Hikaye köle olan bir gencin etrafında şekilleniyor. Xin, bir köyde bir ailenin kölesidir. Onunla beraber Piao isimli, Xin ile aynı yaşlarda bir köle daha vardır. Xin ve Piao birlikte büyüdüklerinden birbirlerini kardeş gibi görürler ve en büyük hayalleri Çin'in en büyük generalleri olmaktır. Bu uğurda gizli gizli birbirleriyle tahta kılıçlarla antrenman yapmakta ve yeteneklerini geliştirmektedirler. Bir gün bir adam çıkagelir ve Piao'yu almak istediğini söyler ona sahip olan aileye. Bu adam kraliyet sarayında yüksek bir mevkide bulunan birisidir. Bu teklifi geri çeviremeyen aile Piao'yu adama verir ama Piao'nun bilmediği şey ise sarayda çıkan isyan sonucu kaçmak zorunda kalan ve her yerde askerler tarafından aranan Kral Zheng'in ikizi olmasıdır. Önlem olarak kralın yerine geçen Piao askerler tarafından öldürülür ve son nefeslerini Xin'in yanında verir. Piao, Xin'e kralın yerini söyler ve ona yardım etmesini ister.Xin ise krala Piao'nun ölümünden dolayı büyük bir nefret beslemektedir. Kralı bulan Xin artık ne yapmak istediğine karar vermesi gerekmektedir. Kralı koruyup ona sarayı tekrardan almasına yardım edip hayalini kurduğu generalliğe doğru adımları atabilecek midir? 


    Öncelikle Kingdom'ın inişli-çıkışlı bir anime olduğunu söylemek isterim. Bundan kastım heyecan dozu, izleme zevki her kısımda aynı değil. Savaşların olduğu bölümlerde yerimde duramazken diğer bölümlerin bazılarında ileri sardım sıkıntıdan. Bir diğer sıkıntı ise isimlere zor alışılması olduğunu düşünüyorum.T abi bu durum hikaye Çin'de geçtiği için kaçınılmaz. Birkaç bölüm isimleri hatırlamakta özellikle yan karakterlerde biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz.

    Animenin en büyük sorunu, mangasının bıraktığı etkiyi bırakamamasının en büyük sebebi kesinlikle çizimler. Ajin'de de karşımıza çıkan animeden daha çok batı tarzı ucuz oyun animasyonu gibi çizimleri mevcut. Yenilikçi bir akım başlatmak isterken animeye o kadar büyük bir hasar vermişler ki çizimlere alışmam ilk sezonun sonlarını buldu. Zaten görüntü olarak çok göze batan bir tarza sahip bir de karakterlerin hareketlerinde olan tuhaflık sizi ilk bölümlerde çok fazla etkiliyor. Bu kadar güzel bir animeye bunu yapmayı nasıl başardılar çok merak ediyorum. Hiç mi oturup izlemediler? İzledilerse nasıl bu çizimlere onay verdiler? Çizim tekniğini bir kenara bırakacak olursak birçok yan karakterin çizimlerini beğendim çünkü alışılmışın dışına çıkılmış. Birbirinden farklı tarzlara sahipler ki bu çizim konusundaki tek artıları. 


    Çizim konusunda oluşan açığı kapatan kısım tartışmasız konu oluyor. İlk bölümleri çok fazla olmasa da sıkıcı geçiyor ama ne zaman Xin savaşlara giriyor anime izleme zevki olarak tavan yapıyor. Hikaye olarak derin ve dallandırılmış bir hikaye karşımıza çıkıyor. Bir devletin hem iç siyasetini hem de diğer devletlerle olan çekişmelerini çok güzel işlemişler. Savaşlarda kullanılan taktikleri ve savaş esnasında yapılan açıklamaları çok beğendiğimi söyleyebilirim. Yine de bazı karakterlerin güç seviyesi sizi rahatsız edebilir. Aşırı abartıya kaçmışlar çünkü.

    İkinci sezonunda, ilk sezonda olayı derinleştirmek ve açıklamak için ilk bölümlerin sahip olduğu sıkıcı havayı görmüyoruz. Bununla birlikte savaşlarda kullanılan stratejiler apayrı bir düzeye çıkıyor. Bazı olayların netleştiğini, birçoğunun da daha fazla derinleşip budaklandığını görüyoruz. Çizimlere ilk sezondan alışmaya başladığım için ikinci sezonu daha büyük bir zevkle izledim. Yeni eklenen karakterlerse heyecanı katlıyor. İkinci sezonun son bölümleri ise mükemmele yakın. Animenin en beğendiğim bölümleriydi. 


    Karakter olarak da bir başarı yakalamış anime. Bütün karakterler ve hikayeleri özenle yaratılmış. Neredeyse hepsinin bir hikayesi var. Karakterlerin geçmişlerine yapılan flashbacklerde karşımıza çıkan dram animeye gerçekten tat katmış. Hiçbir olayı havada bırakmayan anime bu olaylarda karakterlerin potansiyellerini de güzel kullanmış. En sevdiğim iki karakterse Xin ve Wang Qi oldu. Xin çoğu animede var olan atarlı giderli, ideallerinden vazgeçmeyen, cesur ama hafif aptal bir ana karakter. Wang Qi ise tam bir kötü karakter tipi olsa da sevecen, komik ve animeye çok fazla şey katan bir abimiz. Diğer karakterlerinde kalite olarak bunlardan çok aşağı kalır bir yanı yok.

    Özetle başarılı bir anime olarak görüyorum ama çizimler çok büyük bir handikap. Birçok insanın bu animeyi izlememesinin sebebi bu. Bence çizimlere rağmen izlenmesi gerekiyor. Konu ve karakter olarak çok başarılı buluğum bir anime oldu. Şunu da belirtmek isterim ki animenin kesin olmamakla birlikte büyük bir ihtimalle üçüncü sezonu çıkmayacak. Bu beni baya bir üzüyor. Bu kadar gereksiz animenin yayınlandığı ortamda Kingdom gibi bir animenin değerinin bilinmemesi sinir bozucu. Anime olaylar bazında o kadar yüksek bir potansiyel barındırıyor ki birçok anime yanına bile yaklaşamaz. Eğer animeyi bitirip mangadan devam etmek isterseniz, manganın 261. bölümden okumaya başlayabilirsiniz. Yine de umarım fikirlerini değiştirip yeni bir devam sezonuyla karşımıza çıkar. Uzun lafın kısası izlemenizi öneririm ama çizimlere takılmadan izleyin:)

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan