• Haziran 29, 2019

    Yönetmen: Shinji Aramaki
    Stüdyo: Production I.G.
    Tür: Aksiyon, Bilimkurgu
    Yapım Yılı: 2019
    Bölüm Sayısı: 13
    Anime Puanı: 10/7


    İçeriğe geçmeden önce Ultraman nedir/kimdir diye kısaca bilgi vereyim; Japonya’da bir hayli popüler olan Ultraman’ı biraz Power Rangers’lara benzetebiliriz. Zırh içindeki bir veya birkaç kişi, dev yaratıklara karşı mücadele vermektedir ve Ultraman ilk olarak 1966 yılında çıkmıştır. Akabinde düzinelerce televizyon dizi, filmi ve oyunu derken günümüze kadar popülerliğini koruyan bir seriyi Netflix aldı ve bizlere anime olarak da sundu. 


    Hikaye olarak bu seride asıl Ultraman olan Shin Hayata’nın oğlu Shinjiro Hayata’ya odaklanıyoruz. Orijinal hikayeye göre Işık Devi olarak bilinen bir varlık, normal bir insan olan Shin Hayata’ya gücünü vermiştir ve zırhla da donanan Shin Hayata, Ultraman olarak bir deve dönüşebilip dünyayı tehdit eden uzaylı dev yaratıklarla mücadele etmiştir. Akabinde dünyaya barış gelmiş ve herhangi bir tehdit olmadığı için Işık Devi de geldiği gibi gitmiştir. Lakin giderken iz bırakmıştır çünkü artık Shin Hayata deve dönüşemese de güçlerinin büyük kısmını korumuş, üstelik bu güçleri oğlu Shinjiro’ya da aktarmıştır. Aradan yıllar geçer ve dünya bir kez daha tehdit altında olduğu için bir kez daha Ultraman’a ihtiyaç duyar. Shinjiro artık liseye gitmektedir ve güçlerinin de farkındadır ama ne olduğunu bilmemektedir. Ta ki bir gün, Bemular adındaki bir uzaylı Shinjiro’nun karşısına geçip “senin ilk düşmanın benim” diyene kadar. Bunun üzerine olaylar gelişir ve Shinjiro’nun babası ona gerçekleri anlatır. Artık Ultraman olmasa da dünyayı uzaylılardan koruma çabası kesintisiz devam etmiştir ve yeni tehditler de ortaya çıkmaya başladığına göre artık yine bir Ultraman’a ihtiyaç vardır; o Ultraman da genç Shinjiro olacaktır – olmak zorundadır. 


    Ultraman serisinin ilk sezonu (evet ilk sezon diyorum çünkü devamı gelecek) daha çok karakterleri tanıtma ve olaylar zinciri oluşturma üzerine kurulmuş. Yani bir kitabın giriş paragrafı gibi. Gelişme ve sonuç henüz yok. Shinjiro’nun Ultraman olması, bambaşka deneyimler yaşaması, uzaylıların aslında aramızda yaşadığını fark etmesi, ilk başlarda onları öldürmek istememesi (sadece tutuklamak) ve diğer karakterlerin olaya katkısı aktarılıyor bize. Her ne kadar Shinjiro’nun çömez bir Ultraman olarak yaptığı eylemlere gıcık olsam da gerçekçilik bakımından aslında gayet doğru işlendiğini fark ettim. İnsanüstü güçleri olsa da, daha önce hiç eline silah almamış bir askerin eline silah verirseniz ne yapması gerektiğini bilememesi gibi düşünün. Buna karşın dedim ya hani kitabın giriş paragrafı gibi diye, hikaye bakımından birkaç fena olmayan dövüş dışında pek bir şey sunduğunu söyleyemem. Mesela Bemlar’ın amacı ne gibisinden en basit soru bile bir sonraki sezona kalmış. 


    Ultraman için izlediğim en iyi CGI (Computer Generated Images) içerikli anime olduğunu söyleyebilirim. Seri tamamen bilgisayar animasyonlarından oluşuyor ve bana göre bu sefer becermişler:) Misal Souten no Ken: Regenesis gibi bir felaket veya Ajin gibi arada hantal hareket eden karakterler yok. Oldukça akıcı ve dövüşler gayet zevkli. Mesela Uzaylı Ajan Adad’a karşı dövüşler vardı ki buram buram estetik kokuyordu. Müzikler ise daha çok batılı tarzda. Animenin açılış parçası yok ve içerdiği müzikler bana acayip bir şekilde Avengers’ı hatırlattı.

    Ultraman fena bir seri olmayacak gibi. İlk sezon hikaye bakımından üst noktalarda olmasa da ilerleyen sezonlarda bir şeyler olacak gibi ve CGI izlerken rahatsız olmadığım ilk anime unvanına da sahip oldu. Dolayısıyla Netflix’in bizlere sunduğu bu yeni Ultraman’ı takip etmekte fayda var diye düşünüyorum. 

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan