• Ocak 01, 2021

    Yönetmen: Yuichiro Hayashi
    Stüdyo: Mappa 
    Tür: Aksiyon, Fantastik, Macera
    Yapım Yılı: 2020
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/8


    2021 yılının ilk incelemesini Dorohedero animesi ile yapıyoruz. Netflix’te n izlenebilir durumda olan garip isimli anime, uzak ve kıyamet sonrası bir dünyada, daha doğrusu iki farklı alemde geçmekte. İlki “Delik” olarak adlandırılan ve insanların yaşadığı alem, ikincisi ise büyücülerin yaşadığı alemdir. Her iki alemde yaşayanlar ilk bakışta insan olsa da, büyücüler farklı bir tür olarak nitelendirilmektedir. Büyücülerin dünyasında kast sistemi de göze çarpmaktadır. Duman olarak adlandırılan büyü yaratma güçleri yüksek olanlar varlık ve bolluk içinde yaşarken dumanı düşük, hatta hiç olmayanlar fakirlik içinde yaşamaktadır. Dumanı, yani büyü gücü zayıf olanlar çeşitli tıbbi yöntemlerle yahut uyuşturucu maddelerle dumanını arttırmaya çalışmaktadır. Ayrıca her büyücünün gücü farklılık göstermektedir. Dolayısıyla büyü gücü nadir olanlar popüler büyücülerdir. İşte bu büyücüler, büyü güçlerini geliştirmek – pratik yapmak için bir kapı atarak insanlık alemine geçiş yapar ve insanları kobay olarak kullanarak üzerlerinde büyülerini kullanırlar. Bu yüzden insanlar aleminde birçok deforme olmuş, büyüye maruz kalmış insan bulunmaktadır. Ha, insanlar buna karşı çıkmamış mı? Zamanında evet ama baş edemediklerinden dolayı boyun eğmişlerdir. 


    Hızlı bir açılış ile karşımıza çıkan animede Caiman adlı timsah kafalı bir elemanla ona eşlik eden Nikaido adlı bir kızla tanışıyoruz. Çok geçmeden öğreniyoruz ki, Caiman’a bir büyücü tarafından büyü yapılmış ve kafası timsaha dönüşmüştür. Yetmezmiş gibi tüm hafızasını da kaybetmiştir. Caiman’ı, Nikaido bulmuştur ve gün geçtikçe dostlukları pekişmiş, beraberce Caiman’a büyü yapan büyücüleri aramaya başlamışlardır. Caiman’ın ağzının içinde gerçek benliği olarak düşündüğü birisi daha vardır ve yakaladığı büyücülerin kafasını ağzına sokarak ona göstermektedir. Ağzın içindeki eleman ise Caiman’ın şansızlığına sürekli “Bu Değil” diye cevaplamaktadır. Peki, Caiman ve Nikaido yakaladıkları bu büyücülere daha sonra ne yapıyor? Elbette parça parça doğrayarak öldürüyorlardır:) Tabi bu durum büyücüler aleminde dikkat çekmeye başlayacaktır ve işler karışmaya başlayacaktır. 

    12 bölüm boyunca süren animede Caiman ve Nikaido’nun bol kan ve vahşet içeren ama bolca da kara mizaha yer verilen macerasına tanıklık ediyoruz. Bu arada, Dorohedoro’nun anlamını araştırdığımda karşıma çeşitli varsayımlar çıktı ve Japon alfabesi olan Kanji yazılışına göre bir kelime oyunu da bulunmakta. Genel görüş ise “Çamurdan Çamura” anlamına geldiği. Bu kısa bilgiye de verdikten sonra animenin içerik olarak hiçbir şeyden çekinmediğini belirtmek isterim. Kopan uzuvlar, kan, garip yaratıklar, şeytanlar ve gerek insanların dünyası, gerekse büyücülerin dünyası acayip yer ile mekanlar. Bu hususta anime kendi farklı evrenini başarılı bir şekilde yaratmış. Caiman’ın aslında kim olduğu merak uyandırıyor lakin bazen bölümler çok hızlı ilerliyor ve soru işareti üzerine soru işareti bindiriyor. Zaten yarım bittiği için de öylece kalıveriyorsunuz. Demek istediğim, hikaye örgüsü karışık ve karakterler daha çok ön planda. Yani ilk bakışta çok önemsiz görünen karakterlerin bile her bölüm karşımıza çıktığını ve derinlik kazandığını görüyoruz. Fakat hikayenin ilerleyişi bakımından azıcık sıkıntı var. 


    Animenin çizimleri de tıpkı içeriği gibi farklı ve kendine has. Mesela resimlerden Nikaido’nun yüz çizimini gördüğünüzde sanki seksenli yıllardan kalma gibi görünüyor. Caiman’a baktığınızda ise mimiksiz bir timsah yüzü. Genele ve hareketleri sahnelere baktığımızda ise on numara beş yıldız:) Çarpışma sahnelerinin kalitesi ve estetiği keyifli bir izlenebilirlik sunuyor. Animenin müzikleri ve sesleri bakımından ise diyecek pek bir şeyim yok. Her şeyi garip olduğu gibi açılış parçası da garip ve kapanış parçaları da değişkenlik göstermekte. Sürekli dinlemek isteyecek kadar sevmedim ama kötü asla diyemem. 

    Dediğim gibi Dorohedoro sezon finali tadında bir son bölüm ile karşımıza çıkıyor ve iyice karışan olaylar yarım kalıyor. Tek tesellim, animenin 18 yıl süren mangası bitmiş durumda ve gerçek bir final yapabilecek ender animelerden birisi durumunda. İkinci sezonu merakla bekleyenler arasında ben de varım fakat henüz ikinci bir sezon hakkında bir bilgi mevcut değil. Artık bekleyip göreceğiz.

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan