• Haziran 07, 2021

    Yönetmen: Irıe Yasuhiro
    Stüdyo: CGCG Studio
    Tür: Bilimkurgu
    Yapım Yılı: 2021
    Bölüm Sayısı: 4
    Anime Puanı: 10/8

     
    Geçtiğimiz günlerde Netflix’te yayınlanmaya başlayan Eden, dört bölümden oluşan kısa ama kendisini izlettiren bir anime. Dünyadayızdır ve gümünüzden binlerce yıl gelecekte başlamakta hikaye. Artık insanların devri kapanmış ve robotlar, ahenk içinde yaşamaktadırlar. Herkesin görevi bellidir ve insanlığın çatışma dolu tarihi artık son bulmuştur. Ya da öyle sanılıyordu… Günün birinde iki çiftçi robot, devasa bir ağacın dibinde bir kapsül bulur ve bu kapsülde küçük bir insan çocuğu olan Sara bulunmaktadır. Robotlar, Sara’yı bildirip bildirmemekte tereddüt eder ama en sonunda ona bakmaya karar verirler. Bu kararları ile dünyanın kaderini değiştireceklerinin ise henüz farkında değildirler.

    Dediğim gibi Eden adlı seri dört bölümden – yirmi beş dakikalık bölümlerden oluşmakta. Dolayısıyla olaylar biraz hızlı gelişmekte ama anime tadında bitmekte. Öyle fazla ayrıntılı bir hikayesi veya ters köşe yapan bir – iki sahnesi dışında çok fazla öne çıkan bir yönü yok lakin dediğim gibi kendisini izlettiriyor. Dünyadaki tek insan olan Sara’nın çiftçi robotlar ile ilişkisi, onlara anne ve baba demesi, Sıfır adındaki güvenlik robotu ve yapay zekalar derken kendinizi kaptırıveriyorsunuz. Dünyanın neden bu halde olduğu ve insanlığa ne olduğu cevabının da verilmesi bir artısı. 
     

    Eden’nin çizimlerini genel olarak beğendiğimi söyleyebilirim. Şahane 2D arka planın üzerine yerleştirilmiş başarılı ve akıcı 3D karakterler göze hoş geliyor. Gerçi hepsi robot:) Sara’yı ele almak gerekirse, bir insan olarak hareketleri esnek ve kaba durmuyor. Animenin bir açılış veya kapanış parçası ise bulunmamakta. Oysa kısa da olsa başlamadan önce birkaç name güzel olurdu diye düşünüyorum.

    “İnsanlar dünya için gerekli mi?” Evet, animenin bizlere sunduğu felsefi soru bu:) Açıkçası Eden’i izledikten sonra benim bu soruya vereceğim cevap… En iyisi bende kalsın:) Dört bölümlük Eden’i bir oturuşta bitirebilirsiniz ve bitirdikten sonra bu sorunun cevabını artık kendiniz bulun. Dediğim gibi çok komplike bir senaryo, dallanan budaklanan olaylar sakın beklemeyin. Basit, renkli, Sara’nın odak noktası olduğu kısa ama hoş bir anime olmuş Eden. 
     

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan