• Kasım 07, 2021

    Yönetmen: Yamada Naoko
    Stüdyo: Kyoto Animation
    Tür: Dram, Okul
    Yapım Yılı: 2016
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/9 

     
    Özellikle yeni nesil anime filmleri konuşulunca akla ilk gelen yapımlardan biri olan Koe no Katachi diğer bir adıyla A Silent Voice filminin incelemesiyle bugün karşınızda olacağım. Açıkçası böyle popüler yapımları incelemek beni ister istemez biraz geriyor. Çünkü yük büyük oluyor. Hele ki bu filmde verilmek istenen mesajları düşününce, incelemenin de iyi olması şart gibi. Neyse biz yavaştan film incelememize geçelim. Filmin konusuna çok kısaca değinecek olursam, Nishimiya Shoko adlı öğrenci, işitme engellidir ve yeni gideceği ilkokulda zorbalıklara maruz kalacaktır. Özellikle de zorbaların başında da filmin diğer ana karakteri olan Ishida Shouya gelmektedir. Film belli bir süreyi ilkokula ayırmış ve daha sonra zaman atlaması yaparak olayları Lisede devam ettirmiştir.

    Filmin en güzel yanından bahsederek devam etmek istiyorum. Lütfen bu filmi normal bir dram filmi gibi izlemeyin! Bir ebeveyn, bir öğretmen, bir zorba ve zorbalığa maruz kalan kişi olarak izleyin. Evet, film bizden bunu istiyor. Bu kişilerle empati kurmamızı ve dersler çıkarmamızı istiyor. Gerçekten de bu işi çok kaliteli yapmış. Yer yer filmi durdurup olaylar üzerine düşündüm: Ben olsam ne yapardım? Film başlarda cidden can sıkıyor. Çünkü bir izleyici olarak, işitme engelli bir çocuğun uğradığı zorbalıkları izlemek insana zor geliyor. Müdahale etmek istiyorsunuz, bu kadarı fazla diyorsunuz ama izlemeye devam etmek zorunda kalıyorsunuz. Ve unutmayın özellikle ülkemizdeki okullarda da zorbalığın seviyesini düşünürsek bence bu filmde olanlar abartı değil. 
     

    Ne demiştim bu filmi izlerken kendinizi zorbalık yapan kişinin de yerine koyun değil mi? Bunu söyleme sebebim filmin ilerleyen dakikalarında çok rahat anlayacaksınızdır. Çünkü kim zorba kim zorbalığa uğrayan mağdur olan kişi, artık belli olmuyor. İkinci ana karakter olan Ishida Shouya hikâyesi çok güzel işlenmiş zaten. İkinci dediğime bakmayın aslında birincil ana karakter kendisi. Filmin sonunda bu dediğimi çok daha iyi anlayacaksınız. Film gayet tatlı ve güzel son buluyor. Halen filmi izlemediyseniz kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim. Bazı arkadaşlar çok çok duygusal olduğunu söylemiş açıkçası ben pek buna katılamayacağım. Evet, çok güzel mesajlar içeren sağlam bir film ama bence duygusallık o kadar iyi değildi. Tabi bu kişiden kişiye değişir. Ben çoğu zaman olaylara karşı sinirlendim, duygusallaşmadım yani. O da benim eksikliğim olabilir.

    Filmin eksikleri yok değil. Duygusallık kısmı şahsi olduğu için onu tam bir eksiden sayamam. Bana göre çok iyi değil derim. Lakin filmin çizimleri ve müzikleri, hikaye kalitesinin yanında sönük kalmış. Karakter tasarımları güzel ona lafım yok.(Belirtmeden geçemeyeceğim Ishida Shouya’nun çocukken giydiği kıyafet büyüyünce de aynı. Şu siyah olan tişörtü, herhalde boyu uzayınca o tişörtte uzamış. Ensesinden çıkan etiket bile aynı duruşu sergilemiş: D) Sadece çizimlerin daha iyi olabileceğinden bahsediyorum. Bu arada yapımcı stüdyo Nishimiya Shouko Lise yıllarından ki çizimini çok beğenmiş olacak ki filmden 2 yıl sonra piyasaya sürdükleri Violet Evergarden karakterini de bire bir ona benzetmişler. Neyse müziklere dönecek olursak duygusal bir yapımda müzikler çok önemlidir. Bu yapımda müzik keyfini neredeyse hiç alamıyoruz. Tabi bunlar ufak eksiler filmin kötü olduğunu söylemiyorum. Kesinlikle izlemenizi hatta yer yer durdurup olayları düşünmenizi istiyorum. Çok şey istediğim farkındayım ama kesinlikle değecektir. Şimdiden sizlere iyi seyirler dilerim. Sonraki inceleme görüşmek üzere sağlıcakla kalın. 
     

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan