• Aralık 24, 2023

    Yönetmen: Katsushiro Otomo
    Stüdyo: Madhouse, Studio 4C
    Tür: Gerilim, Dram
    Yapım Yılı: 1995
    Bölüm Sayısı: 3 Film
    Anime Puanı: 10/8


    Tesadüfen karşılaştığım ve ilgimi bir hayli çeken bir anime filmi – bir üçleme var karşımızda. Eski tarz çizimler oldum olası ilgimi çekmiştir. Bu çizim tarzları gerilim ile de birleşince çok iyi eserler ortaya çıkabiliyor diyebilirim. Memories de böyle bir yapım. Ya da daha doğrusu ilk başta böyle görünen bir yapım. İçerisinde üç farklı hikaye barındırmakta ve ilk hikaye bu kategoriye girse de, diğer iki hikayenin kara mizah – dram tarzına kaydığını söyleyebilirim. Memories’in bizlere sunduğu üç hikayeden kısaca bahsedecek olursam;

    Magnetic Rose 
    Kırk beş dakikalık bu hikaye, uzayda geçmekte. Corona (virüs değil) adlı uzay gemisi, enkazları toparlayan, buralarda hala kullanabilir durumda olan materyalleri kurtaran bir gemidir. Günün birinde bir SOS sinyali yakalarlar ve sinyalin kaynağına vardıklarında bir uzay istasyonunu çevrelemiş hurda uzay gemileri ile, adeta bir mezarlığı andıran ürkütücü bir yere gelirler. Corona’dan iki mürettebat sinyali incelemek için uzay istasyonuna giriş yapar. Bir nevi Dead Space oyunu konsepti tadında (hurda ve dökülmeye yüz tutmuş bir mekan, insanlar yok ve ne olduğu belli değil) bu bölümde aşk, kayıp ve yitip gitmek gibi konseptler tüyleri diken diken edecek şekilde bizlere sunulmakta.

    Stink Bomb 
    Kırk dakikalık bu bölümde gerilimli uzaydan Japonya şehrine geçiş yapıyor ve korku tarzı yerini trajikomik bir felakete bırakıyor. Tanaka Nobu, sıradan bir laboratuvar teknikeridir. Grip olmuştur ve bin bir ilaç kullanmasına rağmen kurtulamamıştır. Çalışma arkadaşlarından birisi ona, müdürün masasında duran numune ilaçtan almasını önerir. Tanaka da bunu yapar. Kimsenin bilmediği ise yeni bir grip ilacı numunesi sanılan bu ilaç aslında bambaşka, çok daha tehlikeli bir şeydir. Tanaka ilacı içer ve kestirmeye karar verir. Kendisine geldiğinde çevresindeki herkes yığılıp kalmıştır. Korku içindeki Tanaka birilerine ulaşmaya, bir şeyler yapmaya çalışıyor ama bilmediği ise olan bitenin kaynağı kendisinin olmasıdır. Aslında vahim bir konu fakat Tanaka’nın açık konuşmak gerekirse “salaklığı” bu bölümü biraz da gülünç hale getirmekte. 

     
    Cannon Fodder 
    Yarım saat süren bu bölümde Sovyet tarzında, duvarlarla çevrili bir şehirde bir baba ile oğlun yaşadıkları konu alınmakta. Şehirde hemen herkesin evinde gülle atan silah – Türkçe tam karşılığı nedir bilmiyorum bu yüzden Cannonball diyeceğim vardır. Hemen herkesin rutini aynıdır: Erken kalk, şehrine faydalı olmak için cannonball’ları temizle ve ateşle. Çünkü “bilinmeyen” bir düşman ile anladığım kadarı ile ne zaman başladığı belli olmayan bir savaş söz konusudur. Öyle bir düşmanın varlığından bile şüphelenirken bölüm sonunda yaşanan sürpriz bu düşünceden vaz geçmemi sağladı. Bu bölümde dediğim gibi Sovyet havası ve “iaat” üzerine kurulu düzen işlenmekte. Erkekler gülle fabrikasında çalışmakta, kadınlar mermi yapmakta, çocuklar ülkelerinin ne denli müthiş bir yer olduğu konusunda eğitim almakta.

    Memories bahsini ettiğim bu üç bölümden oluşmakta ve çizimleri bakımından gerçekten dönemin kalitesini konuşturuyor. Elbette günümüz, özellikle Mappa çizimleri için diyecek bir sözüm fakat eskilerin nostaljik havası da bir başkaymış. Toplamda 115 dakika eskilere dalmak, farklı üç hikaye izlemek isterseniz Memories bu konuda beklentilerinizi karşılayabilir. 
     

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan