• Aralık 06, 2012

    Yönetmen: Tomoki Kyoda
    Stüdyo: Bones
    Tür: Macera, Dram, Mecha
    Yapım Yılı: 2012
    Bölüm Sayısı: 24
    Anime Puanı: 10/7.5














    Eureka Seven Ao, 2005 yılında çıkan elli bölümlük Eureka Seven adlı animenin devamı özelliğini taşımaktadır.

    Animede olaylar alternatif bir dünyada, 2025 yılında geçiyor. Ao Fukai adında 13 yaşındaki bir çocuk bağımsızlık mücadelesi veren Okinawa’da yaşamaktadır. Yaklaşık 10 yıl önce, yani Ao daha üç yaşlarındayken annesi Eureka ortadan kaybolmuş ve küçük Ao’nun bakımını Dr. Toshio üstlenmiştir. Ao’nun ortaokula başlayacağı gün ansızın bir “secret” veya bir başka adıyla bir g-monster çıkagelir ve adanın yakınındaki Scub Coral’a saldırmaya başlar. Scub Coral’lar yüzyıllardır dünyanın farklı yerlerinde ansızın ortaya çıkmakta ve peşinden yine ansızın ortaya çıkan secret adındaki varlıklar ona saldırmakta ve infilak etmesine (Scub Burst) neden olmaktadır. Olan tabii yakınlarda bulunan halka olur. Dediğim gibi bu alternatif dünyada ansızın çıkagelen Scub Coral’lar yüzünden tarih farklı yazılmıştır. Örneğin Tokyo bir Scub Burst yüzünden yok olmuştur veya nükleer teknolojisi Scub Burst’larla birleşerek daha vahim sonuçlar ortaya çıkarmasın diye asla geliştirilmemiştir. Dediğim gibi Ao’nun yaşadığı yerde bir secret ortaya çıkar ve ortalık cehennem yerine döner. Bu arada Generation Bleu (ortaya çıkan secret’lerle savaşması için kurulmuş bağımsız bir organizasyon) adlı organizasyonun Pied Piper ekibi de secret ile savaşmak için olay yerindedir. Ao da bir şekilde kendini olayların içinde bulur ve Japon donanmasının Mark 1 adını verdiği Nirvash adlı LFO (Scub Coral’ın yaydığı traparlar (rüzgâr gibi) sayesinde uçabilen dev makineler) ile secret ile mücadele eder. Akabinde ise Ao başta annesi ve Eureka hakkında bilmediği şeyleri öğrenir ve ortaokula başlayacağı gün Ao kendisini bambaşka bir maceranın içinde bulur.

    Eureka Seven Ao ilk bölümünde soru işaretleri ile karşımıza çıkıyor çünkü ilk seriyi izleyenler için olaylar bayağı bir karışık hal alıyor. Olayların ilk seriye göre bayağı bir geçmişte geçmesi, Eureka ve Renton’un akıbeti vs. insanı meraklandırıyor. Bu arada Eureka Seven Ao aslında tam bir devam serisi sayılmaz. Dediğim gibi bittiği yerden başlamıyor ama yinede ilk seriyi izlemeden Ao serisini izlemek yanlış olur. İlk serideki karakterler veya yaşanan olaylardan sıkça bahsediliyor çünkü. Bu yüzden orijinal Eureka Seven’i izlemeden devam serisini izlemenizi pek önermem.

    Bir devam serisi olarak Eureka Seven Ao’yu orijinal Eureka Seven ile karşılaştıracak olursam; baştan söylemek gerekirse Ao’da ilk animedeki ruh, o hava maalesef yok. İlk seriden hatırlayacağımız Gekkostate ve ekibinin yanında üç kişiden oluşan Pied Piper ekibi yanından bile geçemiyor. Gekkostate gemisinde yaşanan komediler, sevinçler, hüzünler yani o samimi hava ne yazık ki Ao’da yok. Ayrıca Fukai Ao, ağlak, çoğu zaman sümükleri akan, deli cesaretine sahip olan ama en önemlisi içimizden biri olan Renton’nun yerini asla tutamıyor. Ao bana göre biraz Renton çakması çok sığ bir karakter olmuş. Atmosfer bakımından ise anime genelde hızlı ilerliyor. Bölüm sayısı ilk serinin yarısı olduğu için aksiyon sahneleri daha fazla karşımıza çıkıyor ve onlar için başarılı da diyebilirim. Özellikle 12. ve 13. bölümden sonra orijinal seride yaşanan olaylardan bahsedilmesi olayları daha da heyecanlı hale getiriyor. Lakin paralel evren, Scub Coral – Secret ilişkisi biraz kafa karıştırabilir, dikkat etmek lazım:) Son olarak bahsetmeden edemeyeceğim; keşke Truth üzerinden anime ilerlemeseymiş de ilk seri üzerine daha fazla durulsaymış. Emin anime böyle çok daha iyi olurdu.

    Animenin en güzel yanlarından birsi çizimleri. Karakterleri ve atmosferi ile Eureka Seven havasını yaşatamasa da çizimleri sizlere Eureka Seven dünyasında olduğunuzu belli ediyor. Özellikle gökyüzünde gerçekleştirilen mecha savaşları çok başarılı duruyor. Hem hızlı hem de estetikler. Animenin iki adet açılış ve iki kapanış parçaları mevcut. Açılışlar fena değil de kapanışları, özellikle ikinci kapanışı pek beğendiğim söylenemez. Bölümler esnasında çalan parçalar ise çok daha iyiler. Atmosfere cuk oturmuşlar ve en kötü sahnede bile sizi havaya sokabiliyorlar.

    Sonuç olarak Eureka Seven Ao kötü bir devam serisi olmamış ama Eureka Seven tadında da değil ve keşke böyle olacağına şöyle olsaymış dedirten yerleri de yok değil. Yinede bir devam serisi olarak izlenilmeye değer bir anime diye düşünüyorum.


    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan