• Mayıs 10, 2018

    Yönetmen: Yuuji Kumazawa
    Stüdyo: Madhouse, Studio Gokumi
    Tür: Aksiyon, Komedi, Tarihi
    Yapım Yılı: 2012
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/5.5


    Studio Gokumi ve Madhouse tarafından ortak olarak hazırlanan Oda Nobuna no Yabou, tahmin edebileceğiniz üzere tarih konulu bir anime. Hazırlayan ikiliyi görünce biraz şaşırdım açıkçası, sonuçta bir tarafta Death Note, Hajime no İppo, One Punch Man gibi yapıtlara sahip Madhouse diğer tarafta şu ana kadar beğendiğim bir serisi bulunmayan Gokumi. Animeye dönecek olursak tadımlık klasmanına koyulabilecek bir yapıt olmuş diyebilirim. İsterseniz yavaş yavaş incelememize başlayalım.

    Hikaye Yoshiharu Sagara'nın günümüz Japonya'sından geçmiş yıllara yaptığı bir yolculukla başlıyor. Bir anda kendisini savaşın ortasında bulan ve neler olduğunu anlamayan Sagara saldırıya uğradığı sırada bir adam tarafından kurtarılır. Adam ölmeden önce ona Nobuna'ya yardım etmesi gerektiğini söyler. Bunun üstüne kafası daha çok karışan Sagara etrafta dolaşırken bir kızın saldırıya uğradığını görür. Onu kurtardıktan sonra bu kızın aslında bütün Japonya'yı birleştirecek olan Oda Nobuna(ga) olduğunu öğrenir. Hayatını kurtardığı için Nobuna, Sagara'yı yanına alır ve ona 'maymun' lakabını verir. Bundan sonra Sagara, Nobuna'ya gelecekten gelmesinin avantajını kullanarak Japonya'yı birleştirme konusunda yardım edecektir. 


    İlk bakışta konu güzel gibi duruyor. Bir genç Japon tarihinin en önemli dönemlerinden birine zaman yolculuğu yapıyor. Potansiyeli yüksek bir konu ama şu kadarını söyleyebilirim; kesinlikle bu potansiyelin yakınından bile geçememişler. Tarihi birçok kişinin varlığı animeye hem yarar sağlamış hem de başka bir noktadan darbe vurmuş ki bu tamamen yapımcıların hatası. Neden derseniz, zaten 12 bölümlük yani kısa olan bir animede bu kadar karakter bolluğu izleyici için biraz zor oluyor. Hem de bizim gibi Japon tarihi hakkında bilgisi kısıtlı olan kesim için. Animenin belli bir kısmında bir Japon için algılaması kolay olan yer, olay ve kişiler bizim için zorlayıcı olabiliyor. Bu durumda animeye ısınmamızı biraz geciktiriyor.

    Çizimler animenin en başarılı noktalarından biri benim gözümde. Zaten bolca olan kadın karakterlerin çizimlerini çok beğendim. Erkek karakterlerin birçoğunun da aynı kalitede olmasına rağmen birkaç tanesinde çizimler için pek başarılı olmasa da güzel giyebilirim. Şehirlerin ve mekanların o dönemin atmosferinden uzaklaşmadan çizilmesi hoş olmuş.

    Konuya gelirsek çok fazla eksik var. Öncelikle Sagara'nın nasıl bir anda o döneme geldiğini açıklamıyor. Belki ilerleyen bölümlerde bir olayda kullanılmak üzere saklıyorlardır dedim ama anime beni bu konuda hüsrana uğrattı. Bunun dışında olay akışı konusunda da sıkıntıları yok değil. Sagara'nın gelecekten gelmesi ve olaylarda tarih bilgilerini kullanması heyecan dozunu çok düşürmüş. Birçok bölümünde neredeyse heyecandan mahrum kalmış anime ama son kısımlara gelindiğinde bu açığı biraz olsun kapatabilmişler. Yeterli mi? Tabi ki değil. Bunun dışında komedisi bazı kısımlarda güzel olsa da genele vurduğumuzda pek de başarılı gelmedi gözüme. Belki güzel savaş sahneleri görürüm de biraz daha iyi vakit geçiririm dedim onu da veremedi anime. En çok takıldığım noktaysa anime içinde büyü kullanılması ve birçoğunun saçma olması. Bence hiç gerek yoktu böyle bir eyleme. Onun yerine var olanı geliştirmeye zaman ayırsalarmış keşke. 


    Karakter kısmında az da olsa başarılı diyebilirim sanırım anime için. Tarihe yön veren kişileri, her ne kadar kadın olarak görsek de bu animeye farklı bir hava katmış. Yine de bu durumu biraz fazla abartmışlar. Sadece birkaç kişi de olsa yeterli olurdu. Bütün karakterlere bunu yapınca biraz havası kaçmış bu durumun. Bunun dışında ana karakter bana göre HS DxD'deki İssei'nin bir-iki versiyon altı gibi geldi. Oda Nobuna ise beğendiğim karakterler arasında yerini aldı bu seri için. Ülkeyi fethetmeye çalışan biri olarak sıcak ve sempatik tavırları animeye renk katmış. Nobuna'nın generalleri içinde aynı durum geçerli diyebilirim ama genele bakınca animede bir iki karakter dışında ciddi olan karakter olmaması sizi belli bir süreden sonra sıkıyor.

    Özetle pek de başarılı bir yapıt olmamış. Konu olarak çok fazla eksikleri var ama özellikle çizim ve bazı noksanları olsa da karakter konusunda başarılı diyebiliriz. Yine de konunun sahip olduğu eksikliği kapatamamışlar. Bütün bunları birleştirdiğimizde karşımıza yazının başında da belirttiğim gibi tadımlık, sıkıldığımızda izlenecek, kendine fazla bağlamayan bir anime çıkıyor. Eğer Oda Nobunaga ve Toyotomi Hideyoshi (gerçek 'maymun') bu animeyi izleselerdi ne düşünürlerdi diye düşünmeden edemedim:) Sonuç olarak sıkıldıysanız izleyebilirsiniz ama pek bir beklentiye girmeyin.

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan