• Aralık 20, 2018

    Yönetmen: Hirano Toshiki
    Stüdyo: TMS Entertainment
    Tür: Aksiyon, Dövüş
    Yapım Yılı: 2018
    Bölüm Sayısı: 26
    Anime Puanı: 10/8


    2001 yapımı ilk iki sezonu incelediğimiz şimdi de bu sene üçüncü sezonu Netflix'in yapımıcılığıyla bize sunulan Baki'yi (2018) inceliyoruz. Bu sezonun başlangıcında Baki (yaş 17), geçen sezondaki turnuvada aldığı yaraların izleriyle birlikte karşımıza çıkıyor. Baki okulda biraz ilgisiz biraz umursamaz dolaşırken ilk iki sezonda da gördüğümüz dünyanın dört bir yanından güçlü adamları toplamaya çalışan, yeraltı turnuvaları düzenleyen Mitsunori Tokugawa, Baki'yi görmeye gelir ve Baki’ye Tokyo’da çok tehlikeli ve çok büyük bir gücün uyandığını söyler. Bu tehdidi oluşturan kişiler ise beş idam mahkûmudur. Beşine de idam cezası uygulanmış ancak bu kişiler idamda ölmeyip bulundukları hapishanelerden kaçmışlardır. Bu birbirini tanımayan beş kişi aynı nedenden dolayı bulundukları yerden kaçıp Tokyo'ya gelmişlerdir. Hepsinin söylediği aynı şeydir: "Yenilgiyi bilmek istiyorum." ve hepsi de kaçarken aynı notu bırakır: "Tokyo'ya gidiyorum." 


    Bu kişilerden ilki asılmasına rağmen ölmeyen ABD'de denizin ortasında bulunan hapishaneden yüzerek kaçan Dorian, ikincisi İngiltere'deki hapishanede elektrik çarpılarak idam edilmesine rağmen ölmeyip kaçan Doyle, üçüncüsü Rusya'daki hapishaneden 100 metre yüksekliğinde dikey duvarı tırmanıp kaçan fiziksel kapasitesi olağanüstü seviyede Sikorsky, dördüncüsü ABD'de denizin 200 metre derinliğindeki bir denizaltıda tutulurken kaçan Speck ve sonuncusu da Japonya'da roket atışına bile dayanıklı bir camın içinde tutulurken kaçan ve bir çeşit zehirli gaz kullanıp Zehirli Yılan olarak bilinen Yanagi Ryuko'dur. Ve can alıcı nokta da Tokugawa'ya göre bu beş kişi Tokyo'ya Baki için geliyorlardır. Yani az bilinen dövüş sanatlarının kullanıldığı, dövüş dünyasının sözde karanlık yüzü olan Yeraltı Dövüş Sanatları için geliyorlardır. Baki de bu arenanın şampiyonudur.Ve siyah dövüş sanatları (yukarıdaki kötü kişiler) ile beyaz dövüş sanatları (iyiler) arasında savaş olacaktır.

    İyiler köşesinde ise Baki, geçen sezonda gördüğümüz isimler: Karateyi zirveye taşıyan kişi Savaş Tanrısı olarak bilinen kaplanlara boyun eğdiren Orochi Doppo, 70 yaşında ve kısacık boyuna rağmen Aiki sanatında ustalaşmasıyla koskoca rakiplerini yerden yere vurabilen Shibukawa, 4000 yıllık geçmişi olan Çin kenposu dövüş sanatının varisi Retsu, 19 yaşında yakuza lideri sokak dövüşçüsü Hanayama'dır. Ve iki taraf arasındaki dövüşün belli bir zamanı ve mekânı olmaksızın isteyen istediği yerde istediği kişiyle dövüşebilecektir. Yani her iki taraftaki 5 kişiden biri karşı taraftaki 5 kişiden birinin peşine düşebilir. Bu anlaşmadan sonra taraflar ayrılır ve nefesleri kesen savaş başlar... 



    3. sezonda Baki'nin tavırlarını pek can sıkıcı buldum açıkçası. Çünkü biraz avare, aklı havada dolaşıyor. Önceki sezonlarda daha çok tuttuğunu kopraran biriydi ve onun haricindeki dövüşmeye sözleşmiş iyi ve kötü adamlar canlarını dişlerine takarak mücadele verirken o kız arkadaşıyla birlikte kayıtsız bir yüz ifadesye ortalıkta dolaşıyordu. Sezonun yarısında piyasada yoktu. Ayrıca bu sezonda daha vahşice, ortalığı kan götüren dövüşler izledik. Kanda herhangi bir sınır yoktu. Ayrıca dövüşlerin herhangi bir yerde ve zamanda yapılabilir olması sezondaki mekân çokluluğunu sağladı. Okuldan, sokaklardan tutun da lunaparka kadar birçok mekân görebilmemiz hoş olmuş.

    2 sezondur yakındığım çizim ve müzikler neyse ki bu sezonda daha izlenilebilirdi. Bazı kişiler dövüş sahnelerindeki CGI(3 boyutlu) efektleri beğenmese de beni rahatsız eden bir yönü olmadı.Müzikleri de açılış ve kapanış olsun güzel buldum. Böyle bir anime için daha hareketli müzik ve müzik çalarken arkada dövüşlerden görüntüler olması gerektiğini düşünüyordum ki bunu açılış müziğinde yapmışlar ve gerçekten güzel olmuştu. Şunu da belirtmeliyim ki bu animenin havasına girebilmek için Tokyo Ghoul'un Unravel ya Asphyxia gibi bir müzik hayal ediyordum ki bu sezonun müziklerinde bence bu seviyeyi yaklaşmışlar ve gayet de güzel olmuş. 


    Sezonun yarısından sonrasında tempo düşüyordu ve beğenmediğim diğer bir nokta ise dövüşlerin yarıda kesilmesiydi. Yani tam olarak ağız tadıyla bir dövüş izleyemedik. Tam dövüş başlıyor biraz kapışılıyor, ortalığın kızışması gerekirken ya başka bir görüntüye geçiliyor ya da birisi geliyor ve dövüş yarıda kesiliyor. Ta ki son bölümlere doğru Baki'nin asıl gücünü göstermesine değin. Onun dışında bazı sahneleri ve özellikle sezonun ortalarında gördüğümüz bay Zincirsiz diye bilinen adamın sahnelerini uzun ve gereksiz buldum. Birkaç bölüm sırf bu adam hakkındaydı ve iri vücutlu olması dışında hiçbir esprisi yoktu. Baki'den çok bu adamı izledik neredeyse. Ama kötüler içerisinde en psikopatı Doyle olsa da Retsu Kaioh ile aralarında geçen olaylar hoşuma gitmişti nedense :). Sezonun finalini ise güzel yapmışlar. Zaten bu sezon asıl olaylara hazırlık gibi bir şey olup geçiş sezonu gibi olmuş. Baki'yi daha çok görmek isterdim açıkçası ama finalden anladığımız kadarıyla bir sonraki sezona saklamışlar heralde. Bekleyip göreceğiz...

    Anime hakkında ilk iki sezon incelememizi de okuduktan sonra ilk iki sezonu izleyebilir ya da direkt olarak üçüncü sezona başlayacaksanız da en azından bu sezon gördüğünüz kişileri ve olayları gördükçe incelememizde yazdıklarımız aklınza gelebilir ve kafanızda az çok bir fikir oluşabilir. Sağlıcakla ve animeyle kalın :).

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan