• Aralık 29, 2019

    Yönetmen: Shinchiro Watanabe
    Stüdyo: Bones
    Tür: Müzik
    Yapım Yılı: 2019
    Bölüm Sayısı: 24
    Anime Puanı: 10/7


    Cowboy Bebop, Samurai Champloo, Michiko to Hatchin, Sakamichi no Apollon gibi bir hayli başarılı bulduğum anime serilerinin arkasındaki isim olan Shinchiro Watanabe’nin şimdilik son animesi var karşımızda: Carole ve Tuesday. Sakamichi no Apollon’un tarzına daha yakın olan seride iki genç kızın bir araya gelip müzik kariyerlerini başlatmasına şahitlik ediyoruz.

    Carole Stanley, dünyadan marsa göçmen olarak gelmiş yetim bir kızdır. Günübirlik işlerde çalışıp kirasını ödemeye çalışan ve tutkulu olduğu müziği icra etmeye çalışmakla hayatını sürdürmektedir. Tuesday Simmons ise marsta, varlıklı bir ailede doğmuştur. Hatta annesi Valerie Simmons marsta başkanlığa bile adaydır. Fakat zenginlik mutluluk getirmez çünkü gitar çalıp müzik çalmasını annesi pek tasvip etmez. Durum böyle olunca Tuesday tüm cesaretini toplayarak evden kaçar ve Alba City’ye gelir. Burada kaderin bir cilvesi olarak köprü üzerinde müzik yapmaya çalışan Carole’u görür ve kocaman bir arkadaşlığın ilk adımı atılmış olur. Tuesday, Carole’un evinde kalmaya başlar ve yoktan müzik kariyerlerini yaratmak için çalışmalara koyulurlar. 


    Carole & Tuesday’in ilk başta marsta geçtiğini öğrendiğimde şaşırmıştım çünkü bize sunulan dünya alışık olduğumuz kırmızı marstan ziyade yapay zekanın bir hayli yol kat ettiği bir dünyadır. Animenin evrenine göre insanlık elli yıldır marsta da yaşamaya başlamıştır ve animeden anladığım kadarı ile dünyada işler pek yolunda değildir. Anladığım diyorum çünkü Mars ve Dünya hakkında arka plan bilgisine fazla değinilmiyor. Odağımız daha çok Carole ve Tuesday.

    Anime, 12 + 12 olmak üzere Netflix’te yayınlanmakta ve ikinci sezon diyebileceğim ikinci 12 bölüm 24 Aralıkta yayınlandı. Lakin bizim ülkemizde bu tarihte yayınlanmış olacak ki, net üzerinde tüm bölümler mevcut olduğundan ilk on ikiyi bitirdiğimde farklı bir kaynaktan devam ettim. Öncelikle anime tam bir müzik animesi. Fazla drama girilmeden, romantizme boğulmadan ve ufak komedi unsurları ile süslenmiş sevimli bir anime. Eğer romantik müzikler seviyorsanız seriye aşık olabilmeniz mümkün. Eğer benim gibi şarkılara fazla bağlanamadıysanız işte, eh verdiğim puan ortada. Beni tek etkileyebilen parça Loneliest Girl olabildi ve telefonumdaki yerini de çoktan aldı. Diğer şarkılar kesinlikle kötü değil ama dediğim gibi tarz ve zevk meselesi biraz. Bu yüzden Carole & Tuesday’in puanı fazlaca kişisel oldu diyebilirim. Yani şarkılara aşık olsaydım puanı kim bilir ne olurdu. Ha, bir de Fucking Bullshit şarkısı efsaneydi :D 


    Karşımızda bir Shinchiro Watanabe animesi olduğunu tekrar belirteyim. Yani Cowboy Bebop’u ve Samurai Champloo’yu bize veren adam. Açık konuşmak gerekirse tür olarak çok farklı ve kalite olarak bu animeler gibi belirli bir seviyede olsa da içerik olarak aslında yanına yaklaşamaz. Müzikler bakımından Watanabe her animesinde şov yapar ve müzik tarzı bakımından bu durum da söz konusu ama tekrarlıyorum; beni pek sarmadı.

    Özellikle günümüz Netflix animelerinden alıştığımız 3D, CGI tarzı çizimleri bu animede göremezsiniz. Daha “old school” (eski kafa) bir tarz var karşımızda ve çizimler gerçekten çok hoş. Özellikle dans koreografileri çok başarılı. Fakat bazı sahnelerde aynı sahnelerin sıkça kullanıldığı dikkatimden kaçmadı. Demek istediğim, diyelim seyircinin tepkisi gösterilecek. Sürekli aynı kesit bize sunuluyor. Bir mimik oynasın, birisi el çırpsın falan yok. Resme bakıyoruz ve aynı resme. Seslendirmeler ise mükemmel. Zaten çoğu karakterin iki seslendirmecisi var. Biri normal seyyusu birisi de şarkıları söyleyenler ve şarkıları söyleyenlerin çoğu yabancı. Yani Japon değil. İngilizce şarkıların neden bu kadar düzgün söylendiğini buradan anlayabilirsiniz. Tek dikkatimi çeken, bazı karakterlerin müzik sesi birbiri ile çok alakasız. Örneğin Pyotr karakteri veya Skip adlı karakter. Görüntüleri ve normal konuşmaları ile şarkı söylemeleri bana acayip orantısız geldi. Belki de normal seslerine alıştığım içindir ama sonuçta iki ses çok farklı. 


    Carole & Tuesday hoş bir anime. Bir başyapıt diyemem ve müziklerden de çok haz aldım diyemem ama iki genç kızın azmini ve mücadelesini izlemek zevkliydi. Müzik animelerinden hoşlanıyorsanız bir bakın. Teknik olarak çok başarılı. Bir de içeriğini sevdiniz mi, sizden iyisi olmaz:) Bu arada, 2020 yılına da birkaç gün kaldı. Anime-inceleme de 11. Yılına girmek üzere. Herhangi bir kazanç gütmeden faydalı bir kütüphane oluşturma amacım (daha sonraları amacımız) umarım işinize yaramıştır. Nice senelere! 

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan