• Aralık 12, 2019

    Yönetmen: Hiroyuki Seshita
    Stüdyo: Polygon Pictures
    Tür: Dövüş, Dram
    Yapım Yılı: 2019
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/8


    Bundan bir önceki Kengan Ashura yazımda Netflix ve popüler anime klonlarından bahsetmiştim. Kengan Ashura’nun Baki’yi kopyaladığını ve Levius’un Megalo Box’a acayip benzediğini yazmıştım. Öncelikle küçük bir düzeltme yapayım; iki anime de manga uyarlaması. Yani aslında orijinal Netlix anime uyarlaması diyelim. Burada kopya çeken Netflix değil, mangakalar:) Kengan Ashura, Baki’den kopya çekmiş mi bilemem. Fakat Levius’un Megalo Box’tan kopya çekmediği ortaya çıktı çünkü Levius’un mangası ilk olarak 2012 yılında yayınlandı ve Megalo Box, Ashita no Joe’nun ellinci yılı şerefine 2018 yılında çıkarıldı. Bu gizemi de çözdüğümüze göre Netflix’in Haruhisa Nakata’nın eserinden uyarladığı Levius’a bir göz atalım. 


    Alternatif bir dünyada 19. Yüzyıldayız ve insanlık savaştan yeni çıkmıştır. Gerçek dünyanın 1940’lı yıllarına benzese de “steampunk” olarak adlandırabileceğim buhar teknolojisi bayağı gelişmiştir. Öyle ki, buharla çalışan robotlar, çeşitli gelişmiş makineler ve evlerde bulunmasa bile yeşil televizyon ekranları mevcuttur. Benim benzetmem ile geçmişte yaşanan gelecektir. Ayrıca bu dünyada bir spor dalı, diğer sporlardan sıyrılmış ve tüm dünyanın en sevilen sporu haline gelmiştir. Bu sporun adı Metal Boksu’dur. Agartha suyu denilen ve bir nevi buhar gücü ile çalışan sibernetik kollu boksörler amansız dövüşler sergilemekte ve halk da buna bayılmaktadır. Bu boksörler iki kolunu, gerekirse kafalarını ve hatta gözlerini sibernetik teknoloji ile kaplıyor ve birer ölüm makinesine dönüşüyorlardır. Tabi kurallar çerçevesinde! Çünkü Metal Boks birliğinin her sınıf için (Birinci, ikinci ve üçüncü sınıf boksörler) uyması gereken kuralları bulunmaktadır. Boksörler maç gününden önce ayrıntılı bir teftişe girer ve mevzuata uymayan parçalar yahut fazla Agartha suyu tüketimi saptanırsa diskalifiye edilir. Bu boksörlerden birisi de animeye adını veren Genç Levius’tur. Antrenörü eski yer altı boksörü Zack’ın eşliğinde ringlere çıkmakta ve ilk olarak ölmemeye, ikinci olarak ise kazanmaya çalışmaktadır. 


    İki dövüş animesi üst üste izlemem Levius’un yararına mı yoksa zararına mı oldu bilemem ama tek söyleyebileceğim Kengan Ashrua’daki dövüşlerin yanında birazcık yavan kalması. Anime, ağır bir tempoda başlıyor ama bölümler ilerledikçe toparlıyor. Hatta ilk bir – iki bölümden sonra kafamdaki puan altı falandı fakat özellikle sonlara doğru kendisini sevdirmeyi başardı. Ara ara lafın fazla uzadığı sahneler tempoyu baltalasa da (Özellikle Dr. Clown adındaki üşütüğün bitmek bilmeyen “derin” konuşmaları) ringde geçen sahneler başarılı. Bilhassa Malcolm ve Bill karakterlerini fazlası ile sevdiği söyleyebilirim.

    Dövüşlerde doğa üstü hareketler, bin bir çeşit teknik falan beklemeyin. Her ne kadar metal destekli olsalar da boks yapılıyor ve kurallara uyulması şart. Yalnız yaptığım küçük araştırma çerçevesinde öğrendim ki anime bayağı bir sansür yemiş. Edindiğim bilgiye göre mangasında bayağı bayağı kan gövdeyi götürüyormuş ve birçok ölüm varmış. Kopan uzuvlar, kafası delinenler, organları hastanede ayrı kavanozlarda yaşatılanlara kadar acayip şeyler varmış. Bir de hikaye açısından anime serisi biraz kurcalanmış. Mangası Levius/est adı altında devam ediyor ama mangaya geçiş yapmak isterseniz özellikle karakterler açısından baştan başlamanız şart. Biz animeye dönelim; dediğim gibi boks müsabakaları başarılı ve genç Levius’un abartısız mücadelesini izlemek keyif veriyor. 


    Animenin çizimleri yine son teknoloji ürünü. Eski naif 2D çizimlerden eser yok. Bu konuda Megalo Box çok büyük iş başarmıştı. Gelgelelim, 3D çizimlere ve karakterlere de artık alıştık. Göze batmıyorlar ve ilerleyen zamanla beraber giderek daha esnek – gerçekçi davranıyorlar. Demek istediğim, mesela Souten no Ken: Regenesis animesindeki gibi kalas gibi yürümüyor, komik durmuyorlar. Yine de eski usul her zaman favorim:) Levius’un müzikleri için de başarılı diyebilirim. Anime esnasında çalan güzel, gaza getirici bir melodi mevcut. Açılış parçası Wit and Love’un farklı ve ilginç bir tınısı var. İnsan dinledikçe seviyor. Kapanış parçası Child Dancer (Çayıra Dalsa:) da hiç fena sayılmaz.

    Levius, ağır başlayan ve ilk olarak pek izlemenin içimde gelmediği, lakin bölümler ilerledikçe peş peşe götürdüğüm farklı bir anime. Farklı derken geçtiği evren ve metal boksu. Yoksa hikaye bakımından çok bir derinlik yok. Tıpkı Kengan Ashura’da olduğu gibi bu tarz animelerde hikayeden ziyade sundukları sporun kalitesine daha çok önem veriyorum. Neticede spor kategorisine de giriyorlar ve mevzu basketbol - futbol olsa okul turnuvası olacak mesela. Dövüş olunca da işin içine intikam – bir arayış giriyor. Kompleks bir şey beklememek lazım;) 

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan