• Mayıs 26, 2021

    Yönetmen: Takeru Sato, LeSean Thomas
    Stüdyo: Mappa
    Tür: Aksiyon, Fantastik, Bilimkurgu
    Yapım Yılı: 2021
    Bölüm Sayısı: 6
    Anime Puanı: 10/7 

     

     

    Japon – Amerikan ortak yapımı olduğu ve yapımcı stüdyosunun da ünlü Mappa olduğu için fazlasıyla anime kategorisine girmeye hak kazanan Yasuke’yi izlerken nostaljik havalara kapıldığımı ilk cümlemde belirtmek isterim. Öncelikle şunu da belirteyim; Yasuke gerçek bir karaktere dayanmakta. Afrika kökenli olan Yasuke, 1579 yılında Japonya’ya getirilmiştir ve ünlü Nobunaga Oda’ya hizmet etmiştir. Tahminen Mozambik uyruklu olduğu düşünülen Yasuke’nin ölümü hakkında ise net bir bilgi yoktur.

    Animeye adını da veren Yasuke’nin macerasını iki farklı zaman diliminden izliyoruz. Birisi Nobunaga altında hizmet ettiği dönem ve diğeri de Mitsuhide Akechi’nin ihanetinden yirmi yıl sonraki dönem. Bir nevi flashback’ler eşliğinde Yasuke o hale nasıl gelmiş onu izliyoruz. Güncel zaman diliminde ise Yasuke’nin Saki adlı genç bir kızı koruması altına almasına tanıklık ediyoruz. Şimdi, buraya kadar aslında her şey normal. Hatta Nobunaga ile tanışması, Nobunaga’nın Yasuke’nin siyahi teni yüzünden mürekkebe bulanmış sanıp onu çitiletmesi falan tarihi belgelere dayanan olaylar. Gelgelelim Yasuke’nin bulunduğu evren ve kurgunun gerçekten oldukça büyük bir farkı var. Nasıl mı? Büyücüler, robotlar, garip güçlü insanlar, iblisler, kısacası Yasuke’de ne ararsanız var. Daha ilk bölümün ilk sahnesinde Mitsuhide Akechi’nin Nobunaga’ya devasa robotlar ve büyücülerle saldırışına tanıklık ederken afallıyoruz. Robot ne alaka diyebilirsiniz. Bu teknolojiyi Japonlar, Moğollar Tsuşima Adası’nı bu tarz robotlarla fethetmeye çalışırken görüp teknolojilerini almışlar. Hayır dalga geçmiyorum, bir bölümde bu muhabbet geçiyor:) Kısacası ortada alternatif bir evren var ve olaylar paralel ilerliyor/ilerlemiş olsa da içeriği ve gerek fantastik gerekse bilimkurgu unsurları ile bambaşka. 

     

     

    Yasuke’yi izlerken bana nostaljik hissettirdiğinden bahsetmiştim. Bunun sebebi, sevdiğim üç samuray içerikli animeye benzemesi. İlki elbette siyahi baş karakteri ile Afro Samuray. Ayrıca Afro’da da doğaüstü ve teknolojik varlıklar da bulunuyordu. Bir başka anime ise Samuray 7. Burada da devasa robotlaşmış samuraylar mevcuttu. Ve müzikleri bakımından nedense aklıma Samuray Champloo’yu getirdi anime. Rahatlatıcı ve alıp götüren müziklerini gerçekten beğendim.

    Peki, Yasuke yukarıda saydığım animeler kadar iyi mi? Yasuke kötü bir anime değil ama çok da isteneni verememiş gibi. Bunun bir nedeni yarımşar saatlik altı bölümden oluşuyor olması. Potansiyeli yüksek karakterler vardı ama kısıtlı süreden dolayı ön plana çıkamıyorlar. Ayrıca Yasuke’nin kendisi de animede çok parlayamamış diye düşünüyorum. Tamam, güçlü bir samuray ama esaslı düşmanlara karşı tek başına durabildiğini de göremedik. Tüm bunlara karşın fena olmayan bir finalle hikayeyi dağıtmadan götürüyor ve son bölümüne kadar kendisini rahatlıkla izlettirebiliyor. Bahsettiğim açılış parçasına buradan ulaşabilirsiniz. Çizimlerine de değinmek gerekirse; Mappa yine işini yapıp kalitesini konuşturmuş diyorum sadece. 

     

     

    Yasuke’yi Netflix üzerinden rahatlıkla Türkçe altyazı eşliğinde izleyebilirsiniz. Bu arada, animenin orijinal dili olarak İngilizce gözüküyor. Malum, işin içinde Amerikalılar da var ama biz ne yapıyoruz? Elbette Japonca dublaj olarak izliyoruz:) Kısacası Yasuke’yi izlemenizi önerebilirim ama beklentileriniz de çok yükseklerde olmasın. Yukarıda birkaç anime saymıştım. İzlemediyseniz Samurai Champloo’yu muhakkak izleyin derim. 

     

     

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan