• Nisan 01, 2011

    Yönetmen: Yasuhiro Yoshihura
    Stüdyo: Studio Rikka
    Tür: Bilimkurgu
    Yapım Yılı: 2008
    Bölüm Sayısı: 6
    Anime Puanı: 10/9.5



    Eve no Jikan (Eve Zamanı), Ağustos 2008 ile Eylül 2009 yılları arasında yayınlanmış 6 bölümlük ONA (Original Net Animation) serisidir. Yani ilk olarak internet üzerinden yayınlanmıştır. İlk beş bölüm 15 – 16 dakika arası sürerken, son bölüm 27 dakika sürmektedir. Ayrıca Eve no Jikan’ın film versiyonu da bulunmaktadır.

    Eve no Jikan’da, bize alternatif bir Japonya geleceği sunulmaktadır. Çok uzak olmayan bu gelecekte robotlardan sonra androidler de insanların günlük yaşamına girmiştir. Bu gelecekte herkesin evinde birer “ev andoridi” vardır ve androidlerin kullanım alanı giderek yayılmaktadır. Elbette android kullanımını destekleyenler olduğu kadar desteklemeyenler de vardır. Böyle bir ortamda Rikuo Sakisaka ve ailesi, Sammy adını verdikleri ev androidleri ile yaşamaktadır. Günün birinde Rikuo, Sammy’nin günlük defterine bakarken “Eve Zamanında eğleniyor musun” diye bir cümleye denk gelir. Oysa androidlerin kendi başlarına bir yerlere gidip gelmeleri, kendi başlarına hareket etmeleri imkânsız gibi bir şeydir. Meraklanan Rikuo, arkadaşı Masaki’yi de yanına alarak kaydın yapıldığı koordinatlara gider. Karşılarında buldukları şey ise Eve Zamanı adlı bir bardır. Nagi’nin işlettiği bu bar, normal barlardan farklıdır. Bu barda uyulmazı zorunlu olan bir kural vardır. Bu kural; “insanlar ve androidler arasında ayrım yapmayın” diye bir kuraldır. Bu ortamda insanlar ve androidler eşittir. Durum böyle olunca Rikuo ve Masaki, androidlerin daha önce hiç görmedikleri yanlarını keşfetmeye başlar.

    Hikaye olarak Eve no Jikan oldukça gerçekçi bir çizgide ilerliyor. Zaten her bölüm başlangıcında Japonya’da robotların uzun zamandır pratik işlerde kullanıldığı ve androidlerin kullanımının da başladığı yazmaktadır. İçerik olarak animede abartılı ve doğaüstü şeyler yok. Dediğim gibi tamamen gerçekçi ve gelecekte gerçekten olabilecek bir çizgide ilerliyor. Atmosferi ise ayakta tutan diyaloglar. Animede geçen diyaloglar oldukça merak uyandırıcı ve olayların kapalı bir mekânda geçmesi kurguyu daha da ilginç bir hale getiriyor. Yani yaşanılan muhabbet ve barda kimin insan kimin android olduğu belli olmaması insanın içinde bir merak uyandırıyor.

    Animenin şüphesiz en büyük eksisi (daha doğrusu eksikliği) hem bölüm azlığı hem de dakika azlığı. Yaklaşık bir seneye yayılarak yayınlanan anime sadece 6 bölümden oluşuyor ve üstelik son bölüm hariç bölüm süreleri de kısa. Oysa animede daha çok malzeme var. Gerek Rikuo ve Sammy üzerinden, Masaki ve robotu Tex üzerinden, gerekse Ahlak komitesi üzerinden birçok konuya daha el atılabilirdi. Eve no Jikan’da geniş bir hikâye yelpazesi var ve kısa süren 6 bölüm boyunca ne kadarı işlenebilir, siz düşünün.

    Görsel olarak anime bir hayli kaliteli. Çizimler ve seslendirmeler de (özellikle Chie) çok başarılı. Az ve öz olan müzikleri de bir hayli kaliteli. Yani teknik bakımdan animenin bir kusuru, eksiği yok diyebilirim.

    Özetle Eve no Jikan bir oturuşta bitirilebilecek, gerçekçi ve kaliteli kurgusu ile herkese tavsiye edebileceğim sıcacık bir anime.


    { 1 comments bulunmakta. Yorum ekleyin }

    1. Gerçekten güzel ve bir oturuşta bitirilebilecek bir anime . ayrıca birbirinden çok farlı ama birbirine farkettirmeden o kadar kaynaşmış sıcak bir cafe ortamını da iyi betimlemişler .

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan