• Nisan 07, 2011

    Yönetmen: Ryousuke Takahashi
    Stüdyo: Sunrise
    Tür: Fantastik, Tarihi
    Yapım Yılı: 2006
    Bölüm Sayısı: 26
    Anime Puanı: 10/4



    Bakumatsu Kikansetsu Irohanihoheto, adından da anlaşılacağı üzere Edo döneminin (1603 – 1868) son yıllarına adı verilen Bakumatsu döneminde geçiyor. Savaş, Japonya’nın kapısına çoktan dayanmıştır ve İngilizler başta olmak üzere batılılar Japonya’ya çullanmıştır bile. Samurayların nesli tükenmek üzeredir ve kılıcın yerini artık barut almıştır. Akizuki Yojiro, hala kılıç taşıyan son samuraylardandır ve çok önemli bir şey aramaktadır. Aradığı şey “İmparatorun Kafası” olarak adlandırılan, doğaüstü bir nesnedir ve söylenenlere göre ona sahip olan ülkeye de sahip olacaktır. Öte yandan bir grup gezgin tiyatro oyuncusu, grubun liderinin ailesini öldüren adamı aramaktadır. Hiç beklenmedik bir şekilde Akizuki ve tiyatro grubunun yolları kesişir ve ülke tarihini etkileyecek bir macera başlamış olur.

    Bakumatsu’nun senaryosunu tarihte yaşanmış olaylardan alıyor. Yani fantastik bir şekilde süslenerek anlatılan olayların bir nevi gerçeklik payı da var. Buna rağmen, hikâyesi ilgince benzese de animenin kalitesi maalesef o kadar iyi değil. Olaylar ve atmosfer insanı bir türlü sarmıyor ve yaşananlar sanki birisi kitaptan okuyormuş gibi geliyor. Demek istediğim tarihi be politik olaylar çok fazla ön planda ve aksiyon bunun altında ezilip gitmiş. Animeyi izlerken meraklanmıyorsunuz ve konuşmalar uzadıkça uzuyor. Üstelik tarihi olaylardan ziyade animeyi, yani bizi ilgilendiren fantastik kısmın, ana konunun ne olduğunu bir türlü anlayamıyorsunuz. İlk birkaç bölümü izledikten sonra bile Akizuki neyin peşinde kestiremiyorsunuz ve ancak anime ilerledikçe ana konu netlik kazanıyor. Tabi oraya kadar dayanabilirseniz. Şahsen ben 13. bölüme kadar izledim ve Bakumatsu’ya daha fazla katlanamayacağımı anlayarak seriyi yarım bıraktım. Bol karakterli ve kılıç sahnelerinin iyi olması dışında animenin pek iyi bir yanı yok ve bunlar da seriyi kurtarmaya maalesef yetmiyor.

    Görsel olarak Bakumatsu fena bir anime değil. Karakter çizimleri hoşuma gitti ve özellikle Akizuki çok iyi, karizmatik bir karakter. Kan kullanılmaktan çekinilmemiş ve o dönemin havası iyi yansıtılmış. Müzikleri de hiç fena değil ve hem olaya uygun hem de o dönemin kültürünü yansıtan müzikler bolca kullanılmış.

    Uzun lafın kısası ben Bakumatsu’dan çok ümitliydim. Hatta bu animeye ikinci kez başlangıcım olmuştu. (İlki bir – iki sene önceydi ve indirdiğim mkv’lerinde ses kayması olduğundan ve yine pek sarmadığından 3. bölümde bırakmıştım.) Bu sefer animeyi sonuna kadar izlemeye planlıyordum ve hikâyesinin sonradan saracağından emindim ama maalesef öyle olmadı. Benim size tavsiyem, eğer samuraylı anime arıyorsanız Samuray Champloo, Samuray Deeper Kyo, Samuray 7 gibi animelere yönelin. Çünkü bu anime herkese göre değil. Özellikle aşırı tarihi ve politik kurgudan hoşlanmıyorsanız uzak durun.

    { 1 comments bulunmakta. Yorum ekleyin }

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan