• Şubat 21, 2012

    Yönetmen: Jun Matsumoto
    Stüdyo: A-1 Pictures
    Tür: Aksiyon, Tarihi, Bilimkurgu
    Yapım Yılı: 2010
    Bölüm Sayısı: 13
    Anime Puanı: 10/5.5



    Yıl 1931, yer Şanghay’dır. Yaşanan politik olaylar ve askeri gelişmelerden dolayı Japon imparatorluk askerleri Çin’e yerleştirilmiştir. Çin’e yerleştirilen bir başka örgütte Sakurai Shinichirou’un dört kişilik ekibinden oluşan Sakurai Ajansı’dır. Aoi Miyoshi, Kazura Iha, Natsume Kagiye ve Yukina Sonogi takma isimlerini kullanan bu casuslar diğer casuslardan biraz farklıdır. Onların görevi çok daha zorlu, çok daha tehlikeli, çok daha risklidir çünkü onların özel güçleri vardır.

    Senkou no Night Raid konusunu tarihte yaşanan gerçek olayların sözde perde arkasında yaşananlarından alıyor. Dolayısıyla animede ağır bir tarihi, politik hava hakim. Atmosfer bazen çok ağırlaşabiliyor hatta sırf politik konuşmalarla geçen bölümler bile var. Ve hatta bir bölüm vardı ki tam belgesel tadındaydı. Bir yerden sonra sıkılıp hızlı hızlı geçtim. Oysa aksiyon sahnelerine ağırlık verilseymiş anime bambaşka, çok daha iyi olabilirmiş. Çünkü az olan aksiyon ve dövüş sahneleri gerçekten çok başarılı ve politik olayların aksine onları büyük bir keyifle izledim.

    İlk paragrafımda bahsettiğim üzere dört casusumuzun özel güçleri var. Aoi etrafındaki nesneleri manipüle edebilmekte, Kazura görebildiği her yere ışınlanabilmekte, Natsume duvarların arkasını, yüzlerce metre ilerisini görebilmekte ve Yukina da dokunduğu insanların düşüncelerini okuyabilip kendi düşüncelerini ve gördüklerine yakınındakilere aktarabilmektedir. Lakin her birinin değişik limitleri vardır. Mesela Aoi gücünü kullanmaya başladı mı belirli bir süre kullanabilmekte veya Kazura birkaç defa ışınlandıktan sonra bir müddet beklemek zorundadır. Karakterlerin bu özel güçleri animeye renk katmış ve dediğim gibi aksiyon sahneleri heyecanlı ve güzel olmuş. Burada benim tek anlamadığım bir avuç Japon’un bu güçleri nasıl elde ettiğini, neden böyle güçlere sahip oldukları hiç açıklanmıyor. Sakurai Efendi bunları bir araya getirmiş ama bunların neden gücü var bizlere de bir anlatılsaymış kanaatimce iyi olurdu.

    Görsellik bakımından Senkou no Night Raid çok kaliteli bir anime. Çizimleri ve özellikle bir elin parmağını maalesef geçmeyen dövüş sahneleri çok başarılı. Buna bir de başarılı melodiler eklenenince ortaya tadından doyulmaz bir seyir çıkıveriyor. Aksiyon sahnelerinin boşuna bu kadar üstünde durmuyorum. Hakikatten çok başarılılar. Animenin açılış ve kapanış parçaları ise orta dereceli. Ben çok beğenmediğim ama anime ile de uyumlular. Animenin en başarılı taraflarından biri de seslendirmeleri. Anime Çin'de geçtiği için animedeki bütün Çinliler Çince konuşuyor. Yani diğer anime veya filmlerin aksine herkes tek bir dil konuşmuyor. Ayrıca bir Çinlinin Japonca konuşurken Çince aksanlı konuşması veya bir Japon’un İngilizceyi aksanlı konuşması, yabancıların ise İngilizceyi kusursuz konuşması gibi detaylara çok dikkat edilmiş. Animenin bu tarafını gerçekten takdir ettim çünkü gerçekten emek isteyen bir durum. Mesela animenin İngilizce dublajlısına baktım, Çinlisi de Japonu da ingilizi de kısacası herkes anadili gibi İngilizce konuşuyor.

    Sonuç olarak Senkou no Night Raid tarihi ve politik olayları gömülmüş ve açıkçası çoğu zaman sıkan bir anime. Ama aksiyon sahnelerinin de Darker Than Black veya Witch Hunter Robin’den aşağı kalır yanı yok. Ben bu animeyi pek önermem ama tarihi, daha doğrusu gerçek tarih ile kurgunun karışımı animeleri seviyorsanız bir inceleyin derim.

    Son olarak, animenin karakterlerin nasıl bir araya geldiğini anlatan 0. bölümü ve final bölümünden dört yıl sonrasını ele alan 14. bölüm olarak sayılan özel bölümleri bulunmaktadır.


    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan