• Şubat 01, 2012

    Yönetmen: Chiaki Kon
    Stüdyo: Studio Deen
    Tür: Dram, Gerilim, Fantastik
    Yapım Yılı: 2009
    Bölüm Sayısı: 26
    Anime Puanı: 10/6



    Umineko no Naku Koro ni veya Türkçe adıyla Martılar Ağladığında, 2007 yılında çıkmaya başlayan aynı adlı visual novel (grafikleri genellikle anime tarzında olan, romana benzer oyun tarzı ile Japonya’da popüler oyun türü) türündeki oyun serisinin anime uyarlamasıdır.

    Hikaye 1986 yılının 4 Ekim ve 5 Ekim aralığında Ushiromiya ailesine ait Rokkenjima adasında geçiyor. Ailenin başı Kinzo Ushiromiya’nın günleri sayılıdır ve ailenin geri kalan üyeleri Kinzo’nun vasiyeti için, mal paylaşımı ve yeni Ushiromiya reisinin kim olacağını öğrenmek için adaya gelirler. Adada yaşayan Kinzo’nun büyük oğlu olan ve şu an işleri yürüten Krauss Ushirımiya, eşi Natsuhi ve kızı Jessica’nın dışında ailenin büyük kızı Eva Ushiromiya, eşi Hideyoshi ve oğulları George, üçüncü çocuk Rudolf Ushiromiya, eşi Kyrie ve oğulları Battler ve Kinzo’nun dördüncü çocuğu olan Rosa Ushiromiya ile onun kızı Maria adaya gelmişlerdir. Ayrıca adada beş tane de hizmetli ve Kinzo’nun özel doktoru vardır. Tüm Ushiromiya üyeleri adaya vardıklarında fırtına çıkar ve ana karaya gitmek imkansız hale gelir. Kısa süre sonra da insanlar ölmeye başlar. Küçük Maria’nın dediğine göre de bu ölümlerin arkasında sonsuzluğun cadısı/altın cadı Beatrice vardır.

    Animenin ilk yedi bölümü gerçekten mükemmel. İnsanlar teker teker (tam olarak teker teker olmasa da sırayla diyelim) ölmeye başlıyor ve kimse nasıl böyle vahşice öldüklerini ve zanlının kim olduğunu bilmiyor. Mahsur kaldıkları adada herkes birbirinden şüphelenmeye başlıyor. Bu kurgu bana Agatha Christi’nin On Küçük Zenci adlı romanını hatırlattı. Romanda da bir adada mahsur kalan insanlar vardır ve birer birer ölmeye başlamaktadırlar. Neyse, animeye geri dönersek; yedinci bölüme kadar kurgu böyle ve harika işliyor. Anime sadece bu yedi bölümden oluşsaydı tam puan verirdim. Lakin yedinci bölümden sonra kurgu bambaşka bir yöne çekiliyor. Yedinci bölümden sonra Battler ve cadı Beatrice karşı karşıya geliyor ve olay bir oyuna dönüşüyor. Bu oyuna göre eğer Battler herkesin büyü ile değil de normal bir şekilde öldüğünü kanıtlarsa (yani doğaüstü olaylar olmadan) Beatrice aldığı her şeyi geri verecektir. Fakat Battler olayların büyü ile yapıldığını kabul ederse altın diyara giden kapı açılacaktır. Bu oyun tam dört kez tekrarlanıyor ve aynı senaryoyu değişik varyasyonlarda izliyoruz. Dört kez Ushiromiya aile bireylerinin ölüm şekillerini, eklenen yeni hususlar ve ölüm sıraları değişerek ölmelerini izliyoruz. Örneğin George bir oyunda kalbine hançer saplanarak ve ikinci sırada ölüyorsa, bir diğer oyunda son sırada ve beyni dağılarak ölüyor. Dört oyun boyunca Beatrice ve Battler birbirlerini çürütmeye çalışıyor ve olaya başka cadılar ve varlıklar da dahil oluyor. Ve ne yalan söyleyeyim, müthiş yedi bölümden sonra bu kurgu benim hiç hoşuma gitmedi. Üstelik aynı olayları dört kez izlemek can sıkıcı. Bazı bölümler de çok kopuk ve bir olay yaşanırken aniden başka bir olaya geçilmesi ve konunun değişmesi olayını hiç sevemedim. Hele son bölümler bana göre tam fiyasko. Sonu da hiç tatmin edici değil. Yani sırf meraktan sonuna kadar izliyorsunuz ama aradığınızı bulamıyorsunuz.

    Görsel olarak anime kaliteli ve çizimleri de tam bir anime klasiği. Rengarenk saçlar ve alabildiğince kocaman gözler. Ayrıca sanırsam animeye göğüsleri küçük olan kimseyi almıyorlar:) Maria hariç ki o da yaşı küçük diye olsa gerek tüm bayan karakterlerin maşallahı var. Beyefendilerin de omuzları fazla mı geniş yoksa bana mı öyle geldi bilemiyorum. Bolca kan ve vahşet unsurları kullanılmaktan da kaçınılmamış. Anime yaşanan o karamsar duyguyu iyi yansıtıyor. Müzikleri için de çok iyi diyebilirim. Özellikle açılış parçası olan Katayoku no Tori güzel bir parça.

    Özetle Umineko no Naku Koro ni ilk yedi bölümü saymazsak bana göre vasat bir anime ve çoğunlukla konuşmalara dayanıyor. Animenin görselliği aynı şeylerin tekrarlanmasını izlenebilir kılsa da anime bende biraz hayal kırıklığı yarattı. Kötü bir anime değil, belki sevebilirsiniz de ama ben daha farklı şeyler bekliyordum.


    { 2 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Ben yine de her şeye rağmen müthiş diyorum.Hatta bitince doyamadığım için mangasını okumaya başladım.Ve müzikler konusunda size katılıyorum,gerçektende çok güzeller.

      YanıtlaSil
    2. anime vasattır, bu doğru. ama vn (visual novel'ı) ps3 spriteları ve mükemmel seslendirme ile oynarsanız gerçekte oyunların ne kadar mükemmel olduğunu görürsünüz. animede görülmeyen bir sürü karakter var ve bu yüzden okay eksik kalıyor zaten. bence steamden alın umitweakden indirin hiç pişman olmayacaksınız.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan