• Ekim 24, 2013

    Yönetmen: Hiroko Utsumi
    Stüdyo: Kyoto Animation
    Tür: Spor
    Yapım Yılı: 2013
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/7



    Free! (Uzun adı ile Free – Iwatobi Swim Club) klasik kulüp kur, çok çalış, ilk hedefimiz bölgesel sonra ülkesel sonra da Akdeniz ileri tarzında, alışageldiğimiz bir anime olarak çıkıyor karşımıza. Tek farkı ise futboldan, basketboldan farklı olarak yüzmeyi ele alması. Haruka, Makoto, Nagisa ve Rin, ilkokulda sıkı arkadaştırlar ve beraber yüzmektedirler. Dört kişi ile katılması zorunlu olan yarışı (relay – bayrak koşusu) kazandıktan sonra Rin, olimpik yüzücü olabilmek için Avustralya’ya okumaya gider. Aradan seneler geçer ve Haruka, Makoto ve Nagisa tekrar lisede bir araya gelir. Eskiden yüzdükleri ve yakında yıkılacak olan yüzme tesisini gezerken beklenmedik bir şekilde karşılarına değişmiş bir Rin çıkar ve Haruka’ya yüzmek için meydan okur. Rin kazanır ama tatmin olmaz. Bu olayların üzerine Nagisa, okudukları Iwatobi Lisesi’nin yüzme kulübünü tekrar hayata geçirmeye karar verir. İkna olduktan sonra Haruka, Makoto, Nagisa ve sonradan katılacak olan Rei ile kulüp resmi olarak açılır ve turnuva hazırlıkları başlar. Bunun haberini alan Rin de gittiği okul olan Samezuka Akademisi’nin yüzme takımına katılır ve Haruka’yı doğru düzgün bir yarışta yeneceğine dair kendine söz verir. Elbette Haruka’nın da aklı sürekli Rin’dedir. 


    Animenin ilk olarak dört ve Rei’in de eklenmesi ile beş ana karakteri bulunmakta. Karakterlerimizi kısa bilgiler vererek tanıtacak olursam;

    Haruka Nanase: Serinin odak karakteri diyebiliriz. Sessiz kişiliği ve çok az konuşarak çok az mimik sunması bana biraz itici gelse de kendisi yüzmeyi ve suyu çok sevmektedir. En sevdiği yüzme stili de animeye de adını veren Freestyle (Serbest Stil) yüzmektir.

    Makoto Tachibana: Makoto, Haruka’nın en eski arkadaşıdır. Haruka’nın aksine daha neşeli ve atılgandır. Boylu poslu olmasına rağmen Makoto’yu korkutmak kolaydır. Geçmişte yaşadığı bir olay yüzünden denizden çekinen Makoto sırtüstü yüzmektedir.

    Nagisa Hazuki: Ekibin en enerji dolu ve neşe saçan üyesi olan Nagisa, Haruka ve Makoto’dan bir yaş küçüktür. Iwatobi’de yüzme kulübünü yeniden açma fikrinin sahibidir ve tarz olarak kurbağalama yüzmektedir.

    Rei Ryugazaki: İlk bakışta karizmatik gözükse de ve yüksek bir zekâya sahip olsa da kendisini sürekli Nagisa’nın avucunun içinde bulan Rei, yüzme kulübüne koşu kulübünden gelerek katılmıştır. Kulübe katıldığında yüzme dahi bilmeyen Rei, kelebekleme yüzmede ustalaşmaya çalışmaktadır.

    Rin Matsuoka: Haruka’nın ilkokul arkadaşı ve şimdiki rakibi olan Rin, olimpik yüzücü olmak istemektedir. Avustralya’ya gidip geldikten sonra ne değişti bilemeyiz ama eski kişiliğinden eser kalmamıştır. 


    Animenin hikâyesi hakkında ek olarak anlatabileceğim farklı bir durum yok. Dediğim gibi klasik hikâye bizlere bir de yüzme ile sunuluyor. İki dostun rakip olması, sıfırdan kulüp kurulup antrenman kamplarına gitmek falan daha önce gördüğümüz şeyler. Tek söyleyebileceğim hikâye tanıdık olmasına rağmen yine de kendisini izlettiriyor. Sanırsam bunda işlenen sporun yüzme olmasının ektisi büyük. Animede yine bu tarzdan alıştığımız komedi ile süslenme olayına da girilmemiş. Anime genelde normal ve ciddi arasında gidip geliyor. Yüzme sahnelerini ise gayet başarılı buldum. Yüzerken öyle diğer spor temalı animelerdeki gibi (Tsubasa örneğine girmek istemiyorum ama Kuroko no Baske diyelim mesela:) abartı olayı yok. Elemanlar gayet normal ve gerçekçi bir çizgide ilerleyerek yüzüyor.

    Free!’nin çizimleri rengârenk ve klasik anime tarzındalar. Mavi saçtan tutun mor saça kadar tüm renkler mevcut ve erkeklerimiz kaslı vücutları ile göz dolduruyor. Ayrıca animede çirkin diye bir kavram katiyen yok. Her şey, herkes çok güzel:) Tüm karakterlerimiz yakışıklıdan ziyade güzeller ve arada “dark side”a (burada doğrusu herhalde rainbow side olur:) geçiyormuş gibi olsa da birkaç kez birbirlerinin nefes mesafesine girme ve mayoluyken sarmaş dolaş olma durumu dışında ağır bir “bishonen” yok karşımızda. Bu yüzden o tarzdan hoşlanmıyorsanız bile Free! izlenebilir bir anime. Yani ben bile izlediysem herkes izleyebilir diyebilirim. Animenin açılış parçası güzel ve kapanış parçası (özellikle çöl temalı klipi ile) daha da başarılı. Bölümler esnasında çalan parçalar için de söyleyebileceğim bir söz yok.

    Sonuç olarak Free! izleyenine yüzme sporu dışında farklı bir yenilik sunmuyor ve alıştığımız şeyler yüzmek ile harmanlanarak tekrar bizlere sunulmuş. Tabi bu demek değildir ki anime kötü. Anime gayet izlenebilir bir anime ve şahsen ben de ikinci sezonu bekleyenler arasında olacağım. 


    { 4 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Hmmmen izliyorum sdpjgıjsad kızlar için ecchi xd

      YanıtlaSil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba,
        Ben de zaten onu diyorum, animede senin demenle homofobik benim demem ile bishonen bir durum söz konusu değil. Ayrıca bu kavramla bir derdim yok ama siz belki hoşlanabilirsiniz, lakin ben hemcinslerimin yakınlaşmasını izlemekten haz almıyorum. Almak da zorunda değilim. Bu yüzden eleştiri yapacaksanız neyi eleştirdiğinizi iki kere düşünün ve lütfen her şeyi bilen sizler de bitin, size hiç ihtiyaç yok.

        Saygılar.

        Sil
    3. hala izliorum erkeklerin kasları için

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan