• Ağustos 15, 2014

    Yönetmen: Yoshiaki Iwasaki
    Stüdyo: Studio Gokumi
    Tür: Fantastik
    Yapım Yılı: 2014
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/4

















    Uzun adı ile Atelier Escha & Logy: Alchemists of the Dusk Sky, aynı adlı PS3 oyunundan uyarlanma bir animedir. Seri “Central” adındaki başkente uzak bir mesafede bulunan bir köyde geçiyor. Anime, Escha adındaki kızın alchemist yani simyacı olarak ilk iş gününe başlaması ile start alıyor. Simyacılar, belirli formüller çerçevesinde kazanlarda belirli maddeleri bir araya getirerek yeni maddeler oluşturabiliyorlardır. Escha, araştırma ve geliştirme departmanında görev alacaktır ve işe başladığı gün merkezden Logy adında genç bir oğlan da çalıştığı yere tayin olmuştur. Animede 12 bölüm boyunca Escha ve Logy ile arkadaşlarının yardımlaşma ve simya ile belirli zorlukların üstesinden gelmelerini, insanlara yardım etmelerini ve köylerinin yakınlarında bulunan ama kimsenin gidemediği (gökyüzünde olduğu için) harabeleri gitmenin bir yolunu bulmaya çalışmalarını konu alıyor. 


    Atelier oyunları ülkemizde pek bilinmese de özellikle geldiği yer olan Japonya’da oldukça popüler bir RPG seridir. Konu ve karakterler her yapımda değişmektedir ama “alchemy” teması her daim sabit kalmaktadır. Benim de favorilerim Atelier Iris serisi ve Atelier serisine spin-off olarak nitelendirebileceğim Mana Khemia 1 ve 2’dir. Escha & Logy’nin macerasını oynamamama rağmen dört sene öncesinde geçen Atelier Ayesha: The Alchemist of Dusk’ı da oynamışlığım vardır. Animede Atelier ismini görünce doğal olarak merak ettiğim için seriyi izlemek için not ettim ve günü geldiğinde de izledim. Açıkçası fazla beklentim yoktu çünkü oyunlarının içeriğini ve tarzını biliyordum ama yine de animeden istediğimi de elde edemedim. Öncelikle oyunlarda simya yapmak zevkli bir uğraş ama animede içi su dolu bir kazana rastgele nesneler görüp karıştırarak bir saat pişirdikten sonra ortaya başka bir nesnenin çıktığını görmek komik. Animede oyundaki unsurlar güzel aktarılmış ama anlatmak istediğim oynarken başka izlerken başka. Şahsen ben Escha ve Logy’nin macerasını izlerken tat alamadım ve kısa bir seri olduğu için sonuna kadar sabrettim. Şu an kelimelere dökmekte zorlanıyorum ama en basitiyle animede saran bir atmosferin olmadığını söyleyebilirim. Anlatılan hikâye heyecan vermiyor, karakterler kötü olmasa da sempatik durmuyor. Oyundan iyi bir adaptasyon var ama anime olarak elde pek bir şey yok. 


    Animenin çizimleri türüne yakışır bir biçimde rengârenk. Yüzlerinin yarısı göz olan karakterlerimiz sevimli, ekranda itici durmuyorlar. Kısacası çizimlerde bir sıkıntımız yok. Müzikler de aynı şekilde fazla hoşuma gitmese de en azından Atelier tarzına ve animeye de uyumlular.

    Sonuç olarak söyleyebilirim ki Alchemists of the Dusk Sky ve diğer Atelier yapımları bence oyun olarak kalmalı. Bu yapımlar oyun olarak gayet başarılı olabilirler ama barındırdıkları içerik ve tarzlarından dolayı anime uyarlamalarında izleyenlerine bir şeyler vermeleri çok zor. En azından ben böyle düşünüyorum. 


    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan