• Haziran 06, 2015

    Yönetmen: Ei Aoki
    Stüdyo: A-1 Pictures
    Tür: Aksiyon, Dram, Mecha
    Yapım Yılı: 2014 – 2015
    Bölüm Sayısı: 12 + 12
    Anime Puanı: 10/9


    Aldnoah.Zero’nun evreninde, 1972 yılında ay yüzeyinde astronotlar ve bilim adamları yabancı bir teknolojinin kalıntılarını bulurlar. Hiper Geçit (Hypergate) adı verilen bu teknolojiyi kullanan bilim adamları Mars’a giderek orada yeni bir insan kolonisi kurarlar ve üstelik Mars yüzeyinde daha fazla “Aldnoah” adı verilen teknolojinin kalıntılarına rastlanınca buradaki insanlar dünyadan bağımsızlıklarını ilan eder ve yeni Vers İmparatorluğu’nu kurarlar. Yeni güçleri sayesinde Vers İmparatorluğu kendisini dünyadan üstün görür ve Aldnoah teknolojisine de tamamen sahiplenir. 1999 yılında ay yüzeyinde Versliler ve Dünyalılar arasında yaşanan savaş sonucunda hiper geçit infilak eder ve ayın büyük bir kısmı parçalara ayrılır. Oluşan enkazın çoğu dünyaya düşer ve bu sebeple hem kıtalar büyük değişim geçirir hem de Ay parçalandığı için gel – git oluşumları değiştiğinden dünyanın dengesi de uzun bir süre bozuk kalır. Heaven’s Fall adı verilen bu olayın ardından Vers İmparatorluğu ile Birleşik Dünya Federasyonu arasında ateşkes ilan edilir. 


    Ayın parçalanmasının üzerinden on beş sene geçmiştir ve dünya her gün biraz daha kendisini toparlamayı başarmıştır. Ateşkes on beş senedir devam etmektedir fakat parçalanmış ayın çevresinde konuşlanan Vers İmparatorluğuna bağlı şövalyeler ile kaleleri varlıklarını dünyaya hissettirmektedirler. Hatta birçoğu yeniden savaşın başlamasını dilemekte ve dünya ile kaynaklarını ele geçirmenin peşindedir. Nitekim Vers imparatorunun sözü nihaidir. Bu olaylar yaşanırken imparatorun torunu olan Vers prensesi Asseylum Vers Allusia dünyaya gelerek Vers ile Dünya arasındaki soğuk ilişkileri eritmenin ve aralarının başta ticari anlaşmalar olmak üzere geliştirmenin peşindedir. Tüm iyi niyetiyle dünyaya gelen prensese suikast düzenlenir ve zaten ince bir ip üzerinde seyreden ilişkiler hepten kopar. Ateşkes bozulur ve birçok Vers şövalyesi dev kaleleri ile dünya atmosferine girerek savaş ilan eder. Vers’lilerin ve Aldnoah teknolojileri sayesinde inanılmaz güçlere sahip olan “Kataphract”larına (bildiğimiz içine oturulan robot) karşı dünyalıların kataphract’ları pek fazla varlık gösterememektedir. Lakin Inaho Kaizuka adındaki bir genç tüm dengeleri altüst edebilecek bir zekâya sahiptir. Genç Inaho belki de dünya üzerindeki insanlığın son umudu olabilir.



    Aldnoah.Zero adlı anime eğer izlediyseniz size biraz Code Geass adlı animeyi hatırlatabilir. Bu animede de Britanya İmparatorluğu dünyaya diz çöktürmektedir ve yine genç Lelouch biraz da doğaüstü güçlerin sayesinde adeta yenilmez denen Britanya’ya kafa tutuyordu. Aldnoah.Zero’da ise Inaho tek başına Vers Şövalyelerine (tek başına demeyelim ama işin büyük kısmını da o yapıyor) kök söktürüyor. Aldnoah.Zero’da doğa üstü güçler de olmadığı için daha gerçekçi bir çizgide ilerliyor. Yani kısacası animedeki konu aslında klişe (bir ülke/ırk bir yeri/dünyayı ele geçiriyor ve bir kahraman sayesinde zayıf taraf isabetli karşı saldırılar yapmaya başlayabiliyor) ama işlenişi, yaşanan çekişmeler, dramlar, kurnazca kurgulanmış savaş sahneleri klişe kurguyu bir hayli telafi ediyor. Özellikle aksiyon sahneleri ve Inaho’nun kurnazca planlarını izlemek gerçekten zevkli.

    Anime kendi arasında iki sezona ayrılmış durumda. İkinci on iki bölümde olaylar on sekiz ay sonrasından başlıyor. Yani anime kaldığı yerden devam ediyor. İkinci sezon olarak da adlandırabileceğimiz bu kısım açıkçası ilk sezonun biraz gölgesinde kalmış. Daha doğrusu ilk sezonda ivme çok yukarıda olduğu için ikinci sezon bu ivmeye yetişememiş. Şahsen ben animede Slaine Troyard üzerinden devam ettirilen hikâyenin daha iyi olabileceği düşüncesindeydim. Fazla ayrıntı da vermek istemiyorum ama bunun dışında animede kurgusal olarak herhangi bir sıkıntı en azından benim gözümde yoktu. Peki, animenin eksileri yok muydu? Eksi demeyelim de bana göre bir iki tane dikkat çeken nokta diyelim. Öncelikle dünyayı kurtaranlar yine klasik liseliler:) Koca koca adamlar çaresiz Inaho ve arkadaşlarının başarı elde etmesini bekliyorlar. Neyse ki yardımcı kadro olarak birkaç tane yetişkin karakter de seriye eklenmiş ki hepten 18 yaş altı partisine çevrilmemiş ortam:) İkinci gözüme çarpansa karakterlerin boş zamanlarında hala lise elbiselerini giymesi. Sorsanız liseleri kül olmuştur ama üniformaları hala sırtlarında. Sivil giyin, diğer tüm önemsiz karakterler gibi askeri üniforma giyin. Ama yok, illa lise elbisesi giyilecek. Bunlar işte benim gözüme çarpan garip detaylar, belki siz izlerken fark bile etmeyebilirsiniz. Herhalde yaş aldıkça kafa artık böyle şeylere takılıyor. İnsan artık daha çok yaşıtı karakter görmek istiyor. 


    Animenin çizimleri rengârenk ve gerçeğe yakın bir çizgide. Garip saç şekilleri, uçuk karakter modellemeleri Aldnoah.Zero’da yok. Çizimler uygun ve aksiyon sahneleri gayet başarılı. Animenin en büyük artılarından birisi de müzikleri. İlk sezonun açılışı fena değil, ikinci sezonun açılış ve kapanış müziği de idare eder ama ilk sezonun kapanış parçalarından biri olan ve bölümler esnasında da arka plan müziği olarak bazen karşımıza çıkan “aLIEz” adlı parça gerçekten şahane. Bunun yanında bölümler esnasında çalan birçok parça atmosfere fazla fazla destek veriyor.

    Sonuç olarak Aldnoah.Zero benim beklentilerimin üzerinde bir anime çıktı ve her bölümünü zevkle izledim. İki taraf da özünde insan olmasına rağmen bir Verslilerin Dünyalıları gelişmemiş varlıklar olarak görmesi, yaşanan çatışmalar, karakter ilişkileri olsun güzel bir animeydi. Finali de gayet tatminkar ve benim gibi fazla mecha sevmeyen biriyseniz bile Aldnoah.Zero’ya rahatlıkla bir şans verebilirsiniz.



    { 1 comments bulunmakta. Yorum ekleyin }

    1. Çok güzeldi,teşekkürler.
      sadece,inaho ile presenses arasındaki ilişki sonunda garip bir şekilde bitti

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan