• Ekim 18, 2016

    Yönetmen: Yuzuru Tachikawa
    Stüdyo: Bones
    Tür: Doğaüstü, Komedi
    Yapım Yılı: 2016
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/8.5


    One Punch Man sayesinde hepimizin ismini bildiği Mob Psycho 100’da olaylar doğaüstü güçlere sahip olan ortaokul öğrencisi Shigeo Kageyama etrafında dönüyor. Tıpkı One Punch Man’da Saitama nasıl olağanüstü fiziki güçlere sahipse Kageyama da olağanüstü psişik güçlere sahiptir. Sıradan, fiziksel olarak vasat ve göze batmadığı için ustası Reigen tarafından Mob (Japonca’da göze batmayan, arka plan karakter anlamında) olarak çağırılan Kageyama, eşi benzeri olmayan bir yeteneğe sahiptir. Her ne kadar Mob, Arataka Reigen’i ustası olarak görse de Reigen, 300 yen karşılığında ona kötü ruhlar karşısında güçlerini (güya kendisi o kadar güçlüdür ki her işi deneyim kazansın diye Mob’a bırakır) kullandırır. Fakat ara sırada öğüt vermeyi de ihmal etmez. Örneğin yeteneğini asla insanlar üzerinde kullanma gibi. Mob, oldukça sakin ve pasif bir kişiliğe sahiptir ama onun da sabrı zorlandı mı sinirlenebilmektedir. Ve Mob’un sinir sayacı 100’e (Mob Psycho 100’deki 100 buradan geliyor) ulaştığında emin olun Saitama bile karşısında zor anlar yaşayacak bir duruma gelmektedir. Animede Mob’un güçlerini kullanmasını ve etrafındaki diğer psişik güçleri olan kişilerle yaşadığı etkileşime tanıklık ediyoruz. 



    One Punch Man’in yaratıcısının eseri olduğu için Mob Psycho 100 ile One Punch Man hem içerik hem de çizimleri bakımından oldukça benzer. Bahsettiğim gibi ana karakterimiz Mob, tıpkı Saitama gibi adeta fark edilmeyen bir görünüme sahip olsa da psişik güçleri eşsizdir. Ruhları tek hamlede yok edebilmekte, en güçlü düşmanlarını zorlanmadan savuşturabilmektedir. Ayrıca saf olduğu için Reigen’i ustası bilmekte ve duyduğu her şeye inanmaktadır. Kardeşi Ritsu (psişik güçleri olmayan ama sosyal yönden kabiliyetli olan) ve ailesi dışında Mob’un güçlerinden kimse haberdar değildir. 

    İçerik olarak anime One Punch Man ile benzerlik gösterse de tam olarak aynı kalitede sayılmaz. Evet, aynı absürt komediye sahip, Baharat Şehri, Tuz Orta Okulu, Sirke Orta Okulu gibi isimlere sahip, ilginç kamera açıları ve karakterlere (serilerin yaratıcısının “o” çene merakı) sahip ama Mob, Saitama’dan aldığımız o elektriği veremiyor. En azından ben alamadım. Bunda herhalde Mob’un henüz bir çocuk oluşu, bazı yönlerden deneyimsiz oluşunun da etkisi vardır. Animenin benim gözümde en büyük eksisi ilk birkaç bölümünün açıkçası yeterli düzeyde olmaması. Hatta ilk iki bölüm sıkıldım bile diyebilirim. Fakat bölümler ilerledikçe Mob’un sinir katsayısı gibi tempo da arttı ve bir müddet sonra bir baktım ki One Punch Man’da olduğu gibi izlerken zevk almaya başladım. One Punch Man’dan sadece yarım puan düşük vermemin sebebi de bu. Bir müddet sonra sanki Saitama’nın psişik güçlü versiyonunu izliyormuş hissine kapıldım ve ikinci sezona açık kapı bırakan sezon finaliyle de tatmin oldum. 


    Animenin çizimlerini ilk bakışta çok yadırgadım. Yine One Punch Man’e benzeyen farklı bir teknik kullanılmış ama bu sefer biraz abartılmış. Karakterler ve mekanlar daha bir karikatür gibi ve her ne kadar Mob’un yüz ifadesi Saitama’ya benzese de anime ana kaynağına One Punch Man’dan daha fazla bağlı kalmış. Şahsen ben buna bir artı diyemem. Mob da bir webcomic ve çizim bakımından alışılagelen mangalardan çok farklı. One Punch Man da farklıydı ama Mob benim gözümde kimi zaman farklı olmaktan ziyade bildiğiniz kötü gibiydi. Bunun dışında çatışma sahneleri, kullanılan kan miktarı, az da olsa dram içeren sahneler çok başarılı yansıtılmış. Evet, çizimler kimi zaman göze batsa da aktarılmak isteneni başarı ile aktarmasını da başarıyor. 


    Animenin açılış parçası “99” benim çok hoşuma gitti. Ritmi ve yüze doğru (animenin ismine atıf olarak) sayımı ile oldukça başarılı buldum ve hemen her bölümde dinledim. Tabi açılış sekansıyla da birleşince çok eğlenceli bir açılış olmuş. Kapanış parçası “Refrain Boy” da fena değil ama açılış parçasının yanında doğal olarak gölgede kalıyor. Bölümler esnasında çalan parçalara da diyecek bir sözüm yok.

    Mob Psycho 100 izlenmesi zevkli, eğlenceli bir anime. Zaten One Punch Man’i izleyen herkes eminim izleyecektir. İlk bölümleri sıkıcı gelebilir ama bölümler ilerledikçe güzelleştiği de inkar edilemez. Ayrıca sıra dışı içeriği ile tıpkı Saitama ve arkadaşları gibi farklılığını belli ediyor. 


    { 1 comments bulunmakta. Yorum ekleyin }

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan