• Şubat 10, 2017

    Yönetmen: Makoto Shinkai
    Stüdyo: CoMix Wave Films
    Tür: Dram, Hayatın İçinden
    Yapım Yılı: 2016
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/8.5


    Anime tarihinin en popüler anime filmlerinden birisi olarak anılmaya başlayan ve Your Name olarak da bilinen anime filminde biri kız biri erkek, iki ana karakterimiz bulunmakta. Mitsuha adındaki genç kız, eşsiz manzaralı Itomori adındaki kırsal bir kasabada yaşamaktadır. Belediye başkanı babası, büyükannesi ve küçük kız kardeşi ile yaşayan Mitsuha, her ne kadar eşsiz manzaralı bir kasabada yaşasa da hayatını sıkıcı bulmaktadır ve “keşke Tokyo’lu bir erkek çocuğu olsam” demektedir. Animenin diğer ana karakteri Taki ise Mitsuha’nın “olmak” hayalini kurduğu Tokyo’lu erkek çocuğudur. Babası ile yaşayan Taki, Mitsuha gibi liseye gitmekte, yarı zamanlı bir işte çalışmakta ve arkadaşları ile boş zamanlarında vakit öldürmektedir. 


    Günün birinde hem Taki hem de Mitsuha uyandıklarında oldukça garip bir durumu fark ederler. Kendi bedenlerinde değil, birbirlerinin bedenlerine güne başlamışlardır. Bazen iki günde bir bazen haftada bir gerçekleşen bu doğaüstü olay neticesinde hayatlarına o gün birbirlerinin bedenlerinde devam ederler. Elbette bu olay ilk yaşandığında iki taraf için de şok etkisi yaratır. Düşünsenize, günün birinde gözünüzü açıyorsunuz ve başka bir şehirde, başka bir evde ve başka bir bende uyanıyorsunuz. Hem de karşı cinsten! İlk şoku atlatan ikili önce birbirlerine mesajlar bırakmaya ve birbirlerinin hayatlarına küçük müdahaleler yapmaya başlarlar. Bir müddet sonra ise işler ciddi bir hal almaya başlayacaktır çünkü hiçbirimizin bilmediği ve tahmin dahi edemeyeceği bir olay yaşanmaktadır. 


    Makoto Shinkai’in aynı adlı romanından uyarlanan anime filmi, 2016’nın en iyi filmi kabul edilmesinin yanında Japonya dışında dünyada da bir hayli ses getiren bir film oldu. Daha önceleri özellikle görselleri ile ön plana çıkan Kotonoha no Niwa, Hoshi o Ou Kodomo, Byousoku 5 Centimeter gibi anime filmlerinden de tanıdığımız Shinkai’in bu eseri görsel sunumunun yanında içeriği ile de ilgiyi hak ediyor. Düzinelerce ödüle aday gösterilen ve şimdilik on tanesini kazanan Kimi no Na wa, Japonya’da sinemalarda Spirited Away’dan sonra en çok hasılat elde eden ikinci anime ve normal filmleri de katarsak dördüncü en çok izlenen film unvanına sahip oldu.

    Peki, sevenleri tarafından adeta Hayao Miyazaki’nin eserleri ile karşılaştırılan ve kimisine göre üstün olan bu film gerçekten bu ilgiyi hak ediyor mu? Benim Kimi no Na wa hakkındaki görüşüm; evet başarılı bir film ama bu kadar abartılı bir sevgiyi hak ediyor mu? Bence hayır. Öncelikle filmin ilk on – on beş dakikası sancılı. Ağır bir tempoda başlıyor ve karakterlerin günlük hayatlarına bakış atarken kafamız karıştırılıyor. İzledikçe yerine oturan anime filmi dakikalar ilerledikçe daha zevkli bir hal alıyor tabi ve aralara serpiştirilen mizahi etmenler (Taki’nin sabahları Mitsuha’nın bedeninde uyanması ile göğüslerini avuçlaması:) yerinde ve sonlara doğru hissettirilen dram çok iyi ama bir Spirited Away mı? Kesinlikle değil. Filmin sonunda yaşanan şaşkınlık ve ters köşeye yatırması ise en iyi yanı fakat dediğim gibi başı sancılı ve ara ara tempo gereğinden fazla düşüyor. En azından bunlar benim düşüncelerim. 


    Anime filminin teknik yönü için diyecek hiçbir sözüm yok. Çizimler şahane. Gerçekçi karakterler ve Itomori kasabasının güzelliği, Tokyo’nun keşmekeşi çok güzel yansıtılmış. Müzikler ise o anki duyguları iliklerinizde hissettiriyor. Daha başta çalan Yumetoro adlı parça ile zaten karşınıza ne çıkacağını tahmin ediyorsunuz. Seslendirmelere girmiyorum bile. 

    Kimi no Na Wa ile müziklerin bir kez daha ne kadar önemli olduğuna şahit oluyoruz. Kimi no Na Wa oldukça iyi bir anime filmiydi. Özellikle müzikleri ile beni mutlu eden anime filmini severek izledim. Çok çok mu sevdim? Bir başyapıt mı? Bence değil ama mutlaka izlenmesi gelen duygu yüklü ve hikayesi ile etkileyen bir film. 



    { 5 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Ghibli Stüdyo animeleriyle kıyaslandığını duymamıştım :O Güzel animeydi ama bir değildi kesinlikle.

      YanıtlaSil
    2. Hayatımda izlediğim en güzel anime

      YanıtlaSil
    3. Ben hiç beğenmedim. Çizimler ve karakterler tamam, fakat hikaye gayet klişe. Studio Ghibli ile karşılaştırmak da aptallık. Neden bu kadar abartıldı anlayamadım.

      YanıtlaSil
    4. Filmde sanki biraz bilim kugu varmış gibi hissettim zaman yolculuğu paralel evrenler falan

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan