• Haziran 08, 2018



    Yönetmen: Taichi Ishidate
    Stüdyo: Kyoto Animation
    Tür: Dram, Hayatın İçinden
    Yapım Yılı: 2018
    Bölüm Sayısı: 13
    Anime Puanı: 10/7.5


    Yaklaşık dört saat süren serimizde baş karakterimiz olan Violet, küçük yaştan itibaren “savaş aleti” diye adlandırdıkları ve savaş koşullarına dayanıklı şekilde yetiştirilen küçük bir kızdır. Onu yetiştiren ve sahipliğini üstlenen Binbaşı Gilbert son savaşta ölür. Ölmeden önce en yakın arkadaşı Yarbay Hodgins’e Violet’i korumasını ve Evergarden ailesine emanet etmesini söyler. Bunun üzerine Evergarden ailesi Violet’ i evlatlık almak isterler fakat Violet buna karşı çıkar ve Yarbay Hodgins’in postane firmasında “otomatik anı kuklası” diye tabir edilen yazmanlık işine başlar. Bu olaylar çevresinde Violet’ in gelişimi ve arayışı başlamış olur…

    Hikâyenin büyük çoğunluğu; olayların sonuçlarının ortaya çıkması ve etkileri üstüne değil de Violet’in karakter gelişimi üzerine kurulmuş. Sarmal bir yapıda ilerleyen seri ilk bölümlerde kendini boş bir dram animesi olarak gösterirken gelecek bölümlerde geçmişteki soruları cevaplandırıp eski konumuna tekrar dönerek döngü halinde ilerliyor ve bu da çok boş bir anime olmadığını ispatlıyor. Özellikle Violet’in asker yönünü ilerleyen bölümlerde göstermeleri ve bunun için seyirciyi ilk bölümlerde sabırsızlandırmaları başarılı bir taktik olmuş diyebilirim. On üç bölüm boyunca parçalar halinde hem yan olaylara hem ana hikâyeye hem de Violet’in karakter gelişimine karışık bir sırada yer verip, mizah unsurunu da minimum düzeyde fakat maksimum yararda tutarak çok hoş bir işe imza atmışlar. 


    Beğenmediğim bazı hususlar olmadı değil tabi ki. Serinin dram türü adına anime dünyasına çok bir katkısı olduğunu düşünmüyorum zira “Shigatsu wa Kimi no Uso” gibi bir baş yapıtın yanında “Violet Evergarden” ın esamesi okunmamalı. Ayrıca seri içine değinecek olursak Violet’in kişiliği ve davranışlarında birçok çelişki bulmak mümkün. Seri bazen duygusuz bir savaşçının aşkın anlamını aramasından çok bir yapay zekanın insanları tanımaya çalışmasına doğru gidiyor gibiydi. Üstelik Violet gibi duygusuz olarak lanse edilen birinin insanların hayatlarına girip Pollyanna‘nın aşırı dobra versiyonunu oynaması da bana biraz saçma geldi.

    On üç bölümlük serüvende aramıza üçüncü bölümde katılan açılış ve kapanış müzikleri hakkında diyebileceklerim sınırlı. Elimde olsaydı kapanış müziğini de açılış müziğini söyleyen kişiye söyletirdim. Bölümler içindeki müziklere bakacak olursak ilk iki bölüm boyunca serinin ismini “Violin Evergarden” zannetmeme sebep oldular diyebilirim zira arka fonda bölüm boyunca hiç susmayan bir keman sesi vardı. Neyse ki ilerleyen bölümde çözdüler bu sorunu hatta bazı sahnelerde kemanla piyanoyu öyle güzel harmanladılar ki bir sahne müzik sayesinde ancak bu kadar etkileyici olabilirdi dedim. Çizimleri genel olarak renkli ve hoştu. Bilhassa kadın karakterlerin çenelerinin sivri çizilmesi onları biraz daha ciddi ve güzel yapmış bence. 


    Animeye puan verirken zorlandım. İlk başta 6 puana zor çıkmıştı fakat sonradan olayların birbirine güzel bağlandığını ve kafamda hiçbir soru işareti bırakmadıklarını da hesaba katınca bu puanı vermeye karar verdim. Genel hatlarıyla güzel olan bu seriyi yapacak daha iyi bir işi olmayanlara tavsiye ederim :)

    { 2 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Bunun devamıda gelmiş galiba sıra sıra hangisini izliyicez ilk

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba, sırası ile;
        Violet Evergarden (2018)
        Violet Evergarden Gaiden: Eien to Jidou Shuki Ningyou
        Gekijouban Violet Evergarden

        Olarak izleyebilirsin.

        Sil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan