• Ekim 01, 2018

    Yönetmen: Nabeshima Osamu
    Stüdyo: TMS Entertainment
    Tür: Spor
    Yapım Yılı: 2013 - 2014
    Bölüm Sayısı: 38 + 24
    Anime Puanı: 10/8


    Daha önce de birçok yerde rastladığım bir anime olan Yowamushi Pedal için hep "Ya bisiklet konulu spor animesi mi olurmuş?" diye düşündüm. Sonunda başlamaya karar verdiğim de ise anladım ki oluyormuş. Yine de türünün diğer örnekleriyle kıyaslandığında birçok farklılık olduğunu izlerken anladım.

    Hikayemiz Sakamichi Onoda adında liseye yeni başlamış olan bir genç etrafında şekilleniyor. Bir otaku olan Onoda'nın en büyük hayali yeni okulunda en çok sevdiği konu hakkında konuşacak arkadaşlar edinmek, yani animelerin. Bu uğurda okula başladığı ilk gün anime kulübüne katılmaya karar veren Onoda'nın hayalleri kulübün üye eksikliğinden kapatıldığını öğrenmesiyle suya düşer. Yine de pes etmez ve anime kulübüne üye aramaya başlar. Animeleri o kadar sevmektedir ki animelerle ilgili eşyaların satıldığı Akiba'ya sürekli gitmektedir. Hatta daha fazla parası kalması için bunu trenle değil, bisikletle yapmaktadır. Bir gün okula bisiklet ile giderken yokuşta İmaizumi ile karşılaşır ve bundan sonra hayatında büyük değişiklikler olacaktır.


    Çizim olarak başarılı bir iş çıkarmışlar. Bütün karakterlerin hoş çizimleriyle yarış anındaki yüksek hızda hareket eden bisiklet ve onun deldiği rüzgarın çizimlerinin güzel bir kombinasyonuyla beğendiğim bir iş yapmışlar.

    Yazının başında da bahsettiğim gibi konu gereği diğer spor animelerinden farklı bir yapıt olmuş. Genelde spor animelerinde gördüğümüz karakterlere sınıf atlatan durumlar (yeni hareketler gibi) bu animede çok az karşımıza çıkıyor, yine de diğerleriyle kıyaslanamaz (Bir emperor eye veya dempsey-roll değil). Bundan dolayı bu anlamda animeye heyecan katamıyorlar. Yine de konunun animeye kazandırdıkları da var. Klasik tur bazlı eleme sistemi yerine bütün takımların aynı anda yarıştığı yarışlar aynı anda karakterlerin birden fazla güçlü rakiple karşılaşmasına olanak veriyor ki izlerken çok zevk almamı sağladı bu özellik. İşleniş aşamasında da anime başarılı bir iş çıkarmış karakterlerimizin gelişimini sıkmadan bize izletiyor Yowamushi Pedal. Bunun yanında tek bir karaktere kalmamakla birlikte bütün karakterleri adeta ana karakter edasıyla kendi savaşlarına sürmüşler. Bu durumu her karakterin kendine ait bir geçmişi olmasıyla birleştirdiğimizde sıkıcılığı büyük çoğunlukla engellemişler. Büyük çoğunlukla dememin sebebi, yarışı çok uzatmaları. Tamam tur bazlı olmamasını beğendik de biraz fazla uzun olmuş. Bunun dışında neredeyse her spor animesinde gördüğümüz arkadaşlık, dayanışma ruhunu burada da görüyoruz. Tabi bu durum komik sahnelere sebep oluyor ve açıkçası ben bazı anlarda baya güldüm. Power-uplarla yapamasalar da animeye çeşitli yollarla animeye heyecan katmayı başardıklarını da belirtmek isterim.


    Karakterlere gelecek olursak daha önce de dediğim gibi her karakter (gerçek anlamda neredeyse hepsi) kendine has bir hikayesi var. Bir de baştan uyarmak isterim bazıları bisiklete bindiklerinde mutasyon mu geçiriyor, temiz hava mı çarpıyor bilmiyorum ama bir şekil ve kişilik değişimi yaşıyor:) Bir ara animenin içinde Orochimaru var sandım, sanırım tuhaflığı anlatmak için bu yeterli olur. Bu durumu biraz fazla abartmışlar. Bununla birlikte güç dengesinde bazı karakterlerinde abartı olduğu hissi uyandı içimde izlerken. Diğer takım üyeleri ve onların rakiplerinin hemen hemen hepsinin anime içinde yoğun ve etkili biçimde kullanılmasını çok beğendim. Zaten karakter sayısı açısından eksikliği bulunmayan anime bir de böyle bir yola baş vurunca çok etkili olmuş. Onoda'nın tavırları, İmaizumi'nin hırsı ve Naruko'nun sempatik hareketleriyle anime benim açımdan karakter konusunda geçer not aldı.

    Özetlemek gerekirse açıkçası bisiklet yarışlarıyla ilgilenmeyen biri olarak bu kadar etkili bir yapıt beklemiyordum. Heyecan, komedi ve hırs anlamında bir spor animesinde olması gereken her şey var ama karakterlerdeki bir iki ufak hatta yarışların uzunluğu ve konun getirdiği birkaç sıkıntı yüzünden en iyileri arasına koyamayacağım. Yine de spor animesi sevenlerin hoşuna gidebileceğini düşünüyorum. İzleyecekler listenizde Yowamushi Pedal'a da yer vermenizi öneririm.

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan