• Şubat 09, 2021

    Yönetmen: Kenichi Kawamura
    Stüdyo: White Fox
    Tür: Bilimkurgu
    Yapım Yılı: 2018
    Bölüm Sayısı: 23
    Anime Puanı: 10/7


    2009 yılında 5pb. ve Nitroplus tarafından geliştirilen bir Visual Novel, yani Türkçesi ile Görsel Roman oyunu olan Steins;Gate’i biz anime severler ilk olarak 2011 yılında tanımıştık. Elbette oyunu ile de bir hayli popüler olan Steins;Gate, anime serisi ile ününe ün katmıştı. 2011 yılında çıkan 24 bölümlük serisin incelemesine buradan ulaşabilirsiniz. Bu seriden iki sene sonra ise, yani 2013 yılında Steins;Gate: Fuka Ryouiki no Deja vu adında bir anime filmi yayınlanmıştı ve ilk serinin devamı niteliğindeydi. Elbette onun incelemesine de buradan ulaşabilirsiniz. Tam beş sene sonra ise 2018 yılında bir Steins;Gate serisine daha kavuştuk. İncelemesi ise anca kısmet oldu:) 
     

    Görsel Roman tarzı oyunları oynayanlar az çok bilirler. Bu oyunların genelde birden fazla sonu vardır. Yapımcılar da buradan yoldan çıkmış olacak ki, seriyi alternatif bir sondan devam ettirmeyi uygun görmüşler. Bundan sonrası biraz spoiler uyarayım. Gelgelelim, hikayeden bahsetmek için de bu spoiler’i vermem şart. Steins;Gate’in normal sonunda ana karakterimiz Okabe Rintaro hem Kurisu’yu hem de Mayuri’yi uyun uğraşlar sonunda kurtarmayı başarıyordu. Akabinde devam filmi de bu olaydan sonrasını konu alıyordu. Steins;Gate 0’da ise dediğim gibi alternatif bir sondan devam ediliyor. Bu sona göre Okabe, Kurisu’yu kurtaramamış ve Kurisu ölmüştür. Zaman çizgisini değiştirme çabalarından da vazgeçen Okabe’nin tek tesellisi Mayuri’nin yaşamasıdır. Seri başladığında aradan birkaç ay geçmiştir. Karşımızda da moralini tamamen kaybetmiş bir Okabe vardı. Derken günün birinde bir konferansa katılır ve burada Kurisu’nun da beraber çalıştığı, yani Kurisu’yu tanıyan Majo Hiyajo ve Alexis Leskinen ile tanışır. Asıl bombaları ise üzerinde çalıştıkları Amadeus adındaki projeleridir. Amadeus, kendisini geliştirebilen bir yapay zekadır ve Kurisu’nun ölmeden önceki hatıralarına sahiptir. Ayrıca onun suretindedir. Okabe’de çok geçmeden Amadeus’u test etmek için ekibe bir nevi dahil olur ve olaylar ufaktan gerçekleşmeye başlar.

    Şimdi, ilk serisine tam puan ve filmine de 8.5 gibi güzel bir puan verdiğim meşhur Steins;Gate’in 2018 sürümüne neden yedi gibi vasatın anca üzerinde bir puan verdim diye sorabilirsiniz. Cevabı basit: İlkindeki heyecan, çılgın zaman yolculukları ve teoriler neredeyse yok da ondan. Okabe’nin meşhur alter egosu (diğer kişliği) “Maddo Scientist” Hououin Kyouma’yı bile anca sonlara bölümlerde görüyoruz ve heyecan da o zaman başlıyor. O süre zarfına kadar ne oluyor, biliyor musunuz? Karalar bağlamış (harbi kara bir takım elbise ile gezinen) melankolik bir Okabe, Kurisu ile ilgili anılar, toplaşmalar, bolca diyalog ve durağan bir atmosfer. Okabe sürekli bir kriz durumunda, dağıldı dağılacak ve arkasını toplamaya çalışan bir Mayuri. Durum böyle olunca özellikle ilk bölümler bayağı bir durağan ve yeri geldiğinde sıkıcı geldi bana. Koskoca 23 bölümden belki sadece son 6 – 7 bölümü ilk serinin dinamiğini yakalayabiliyor ki sırf bu yüzden de yedi puan verdim. Yoksa sonlara doğru aklımdan geçen rakam aşağı yukarı altı puan idi:( 


    Steins;Gate’in çizimleri ve müzikleri için fazla söyleyecek sözüm yok. Diğer tüm Steins;Gate’ler gibi kaliteli, detaylı ve atmosferi yansıtmayı başarabiliyor. Ssadece Kagari adlı karakterin görünüşüne anlam veremedim. Spoiler olacak ama kendisi bildiğiniz Kurisu. Yukarıdaki resme baksanıza:)  Araştırmama rağmen bile neden öyle olduğunu bulamadım. Gerçi çok da kurcaladım sayılmaz.

    Steins;Gate 0’a çıkışından neredeyse üç sene sonra başladım ve bitirdim. Oysa ilk serisine tam puan verdiğim bir seriyi neden bu kadar ötelediğimi kendime sıkça sormuşumdur. Sanırım cevabı biraz da devam filmi olan Fuka Ryouiki no Deja vu’da saklı. Yani orijinal Steins;Gate benim için efsane. Filmi de fena değildi ama benim gözümde dört dörtlük de değildi. Belki de bu yüzden Steins;Gate 0’nun da ilk serideki büyüden mahrum olduğunu düşünüp anıları kirletmek istememişimdir. Sonuçta birisi bana Steins;Gate dediğinde benim aklıma gelen ilk seri ve Hououin Kyouma’dır. Neyse, fazla uzattım:) Sonuç olarak Steins;Gate 0’ın kalitesi benim gözümde tartışmaya açık ve kesinlikle 2011’deki serinin yanına yaklaşamaz. Kötü de değil elbette ama… Ama beklediğim de değildi… 
     

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan