• Temmuz 03, 2021

    Yönetmen: Suzuki, Kenichi
    Stüdyo: David Production
    Tür: Bilimkurgu, Komedi
    Yapım Yılı: 2018
    Bölüm Sayısı: 13
    Anime Puanı: 10/8

     
    Ülkemizde pek bilinmeyen ama izleyenleri kendine hayran bırakan bir animeyle karşınızdayım. Hataraku Saibou 13 bölümden oluşan, her bölümünde ayrı bir konu işleyen tarzda ilerleyen bir yapıya sahip. Konumuz ne peki? İnsan vücudu ve hastalıklar. Görmüş olduğunuz tüm karakterler aslında birer hücreyi ve dünyası da bir insan vücudunu temsil ediyor. Çocukken hepimizin izlediği 'Bir Varmış Bir Yokmuş-Vücudumuz” adlı film direkt aklıma geldi. Tabi o eski ve çok düz anlatmıştı. Hücrelere can veren karakterler falan anlatılmamıştı. Sırf bilgi yüklemek için yapılmıştı.

    Bu Animede ise karakterler efsane işlenmiş. Gerçekten içindeki her karakteri ayrı ayrı seviyorsunuz. Beyaz kan hücresinden kırmızısına oradan trombositlerine, Killer T’ler makrofajlar… Gerçekten karakterleri çok çok iyi tasarlanmış. Peki işleniş nasıl? Gayet tatmin edici. Her hücre ilk sahne aldığında onun gerçek hayattaki özelliklerini sayması çok hoş ve bilgilendirici olmuş. Fen bilgisi öğretmenliği çıkışlı biri olarak biyolojinin bu kadar güzel anlatılmasına hiç şahit olmamıştım. Bunun yanı sıra her bölümde ayrı ele aldıkları hastalıklar ve virüsler de aynı şekilde detaylıca anlatılıyor. Ve bunları sizi hiç ama hiç sıkmadan veriyor. Çünkü aksiyon ve eğlence tavan, ara sıra durdurup araya giren makrofaj abla anlatıyor. Zaten tüm karakterlerin seslendirmeleri mükemmel. Hele anlatıcı olan abla, ne anlatsa saatlerce sıkılmadan dinlersiniz :D Gerçekten öğreticilik tarafına da bu kadar güzel yer vermeleri beni sevindirdi. Tabi öğretici olacağız diye kan ve aksiyondan kaçmamışlar. Her yer Kan! 


    Dönüp animeye baktığım zaman, kurgu olan dünyasını ve gerçekçi olayları mükemmel harmanlamış. Doktorların bu animeyi izleyip tepki verdikleri videolar dahi yapılmış. Çünkü hücrelerin çalışma prensiblerine uygun hareket edilip güzelce doğru bilgiler verilmiş. Ama anime olunca Bu kan,vahşet aksiyon,eğlence olmazsa olmaz. Savunma sistemindekiler zaten bomba karakterler zaten bomba olmuş. Bunun yanı sıra kırmızı kan hücresi Kana Hanzava ablamız tarafından gayet iyi seslendirilmiş ve eğlenceli bir karakter olmuş Ama asıl karakter, belki de anime dünyasının en tatlı karakteri olan trombositler bu animede yer alıyor. Gerçekten hayatımda bunlardan daha tatlı karakterlere denk gelmedim. Bir tarafta immun (bağışıklık) sistemindeki deli karakterler bir tarafta bu tatlı ve sakin trombositler var. Böylelikle terazide müthiş bir denge sağlanmış.

    Hücrelere yeterince yer verdik sıra virüslerde diyemeyeceğim. Çünkü her bölümde ayrı virüsler,bakteriler veya hastalıklar işlendiği için sadece son hastalığın karakteri akılda kalıcı şekilde tasarlanmış. O yüzden bir eksisi burada olabilir. Evet bölümleri izliyorsunuz ama bazen diyorsunuz daha iyi kalıcı hastalıklar işlenseydi. Bunun yanı sıra böyle bir animeden biraz altmetin beklersiniz. Evet hastalıkları öğretiyor ama korunma yöntemlerine de ufacık değinebilirlerdi. Tabi bunlar ufak eksiler. Bence en büyük eksisi çıtır çerez olması. Ne kadar sevseniz de animede yapısı gereği eksiler var. Yani 10/10 vermenizi engelleyen eksiler. Duygusallık yok mesela. Ama verilmeye çalışılan kısımlarda da ellerine yüzlerine bulaştırmışlar. Her bölüm ayrı ayrı işlendiği için bütünlüklü bir hikayesi yok. Evet karakterler arasında bir dünya oluşması güzel ama bütünlüklü hikaye yok. Bunlar düzeltilemeyecek yapısal sorunlar, gayet de normal yani yadırgamıyorum. Ama keşke bazı karakterlere daha fazla yer verselermiş diyorum. 
     

    İncelemenin sonuna gelirken diyeceğim tek bir şey varsa; o da, bu animeyi kesinlikle izlemenizi önermemdir. Ülkemizde pek bilinmemesini bir etkisi de var bende. Hepiniz izleyin sonra başkalarına da önerin ki izlenmesi artsın. Gerçekten anime olup bu kadar bilgilendirici yapısı olması hasebiyle bende yeri ayrı. Devam sezonunu da izledim o da hemen hemen aynı mantığa sahip onu da izleyin. Lakin daha karanlık yapısı Hataku Saibou Black versiyonunu daha izlemedim. Onu izlediğim vakit onun da incelemesini yapmaya çalışırım. İzleyin izlettirin :) Şimdiden iyi seyirler.
     

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan