• Haziran 14, 2016

    Yönetmen: Kimitoshi Chioka
    Stüdyo: Toei Animation
    Tür: Aksiyon, Komedi, Fantastik
    Yapım Yılı: 2015
    Bölüm Sayısı: Devam Ediyor
    Anime Puanı: 10/5.5


    Dragon Ball Super, bundan önce en son çıkan DB serisi olan Dragon Ball GT’nin değil Dragon Ball Z’nin devamını konu alıyor. Dragon Ball GT’nin senaristi orijinal senarist olan Akira Toriyama değildi ve uzun süredir canon olup olmadığı (tüm DB evreninde kesin bir yeri olup olmadığı) tartışılmaktaydı. Yeni çıkan seri ile Db GT’nin noncanon olduğu resmileşmiş oldu. Yani olaylar DB GT ile paralel ilerlemiyor.

    Hikaye bahsettiğim üzere Dragon Ball Z’nin devamından en son bossumuz Majin Buu’nun yenilgisinden birkaç yıl sonra geçmektedir. Dünya bu süre boyunca kötüler tarafından rahatsız edilmemiştir. Goku, karısı Chi chi’nin zorlaması üzerine para kazanmak için çiftçilik ile uğraşır fakat Kaio-sama’nın sevimli gezegeninde kaçamak antrenmanlar yapmayı da ihmal etmez. Gohan babasının aksine antrenmanı salmıştır ve bilim dünyasında saygın bir yer edinmiştir, karısı Videl ise çocukları Pan’a hamiledir. 


    Herkes barışa alışmışken evrenin Dünya’ya uzak bir kısmında Yıkım Tanrısı Beerus birkaç yüzyıllık uykusundan uyanır. Yıkım Tanrısı isminin gerektirdiği üzere gezegenleri yok etmekle hükümlüdür ve gezegenin yaşayıp yaşamayacağına o anki ruh haline ya da gezegenin yerel lezzetlerine göre karar verir. Ona daha önce Kehanet Balığı tarafından öngörülen bir olayın rüyasını görmüştür. Süper Saiyan Tanrı ile dövüşecek ve bu dövüşten uzun zamandır duymadığı bir zevk alacaktır. Bunun üzerine sağ kolu Whis’ten saiyanlar hakkında bilgi isteyip kalan son saiyanların Dünya gezegeninde yaşadığını öğrenir ardından hemen yola çıkarlar. Bu sırada Dünya’da Bulma’nın doğum günüdür, herkes parti için bir araya gelmiştir. Beerus partiye ulaşır ve gördüğü her yiyeceği tatmaya başlar. En sonunda Majin Buu ile bir atışmaya girince sinirlenip onu kolayca alt eder. Ona saygısızlık gösterildiği için Dünya’yı yok etmeye karar vermiştir fakat hala Süper Saiyan Tanrı’yı beklemektedir. Onu mutlu etmek için Goku ve arkadaşları Shen-Long’u çağırıp Süper Saiyan Tanrı hakkında bilgi alırlar. Süper Saiyan Tanrı’nın ancak beş iyi niyetli saiyanın başka bir saiyana güçlerini aktararak oluşabileceğini öğrenirler. Bunun üzerine Vegeta, Gohan, Goten, Trunks ve karnındaki Pan ile Videl güçlerini Goku’ya aktarırlar. Ardından Goku, Süper Saiyan Tanrı olup Beerus ile müjdelenen rekabeti gerçekleştirir. 


    Süper Saiyan Tanrı seri ilerledikçe daha kolay telaffuz edilebilmesi için Süper Saiyan Blue (SSB) olarak isim değiştiriyor. Zamanında Süper Saiyan 3 bile dehşet bir güç seviyesi iken SSB’nun güç olarak tavan yapmış olması gerekirdi fakat durum animede hiç böyle değil gibi. Mantıken elinin tersi ile kapışmalar sona erebilecekken Goku genelde dövüşün ortasına kadar hiç dönüşüm geçirmiyor ve dönüşünce de izleyiciye güçlenmiş hissini veremiyor, hala vasat rakipleri ile taklalar atıyor.

    Nerden nereye… Bir zamanki en kötü düşmanımız Piccolo şu an bebek bakıyor ve evrendeki hiçbir güç bizimkilere denk olamıyor. İlk önce dünyadan sorumlu Kami-sama’ya gitmiştik, onla işimiz bitti Kaio-sama’ya yükseldik, sonra Kaio-shin sama ile evrenin ucunu noktaladık derken taşın suyunu iyice sıkıyoruz ve “Tanrılarla” çalışmaya başlıyoruz. Fikir görülebileceği üzere pek yaratıcı değil fakat iyi işlenebilecek mi? Bunu seri tamamlanınca görebileceğiz. 


    Dragon Ball Super’in animesi mangasından sadece kısa bir süre sonra başladı. Arayı tutabilmek için serinin ilk 28 bölümü daha önce yayımlanan son iki DBZ filmi Battle of Gods ve Resurrection of F’in uzatılmış hallerini işliyor. İsteyen (ve benim önerim), bu iki filmi izledikten sonra seriye 28. Bölümden devam edebilir çünkü serinin çizimleri filmlerine kıyasla rezalet. Bahsettiğim rezalet durumu kesinlikle göreceli bir şey de değil, seri başladıktan kısa bir süre sonra her yerde bu kötü ün yayılmaya başladı. Ana kareler (Mesela bir karakterin yüzü ana planda iken) çok göze batmıyor fakat geniş perspektifli küçük detayların olması gereken sahnelerde kişilerin yüzleri abuk subuk bir hal almaya başlıyor. Kesinlikle Z serisinin eski çizimlerine bile su dökemez. Sanırım Blu-Ray versiyonunda bu durum az-buçuk düzeltilmiş. Müzikleri ise vasat denilebilir, açılış şarkısını Z serisinin açılışı “Cha la” ya benzetmeye çalışmışlar ama olmamış gibi. En nihayetinde çizimlerdeki aksaklıklar ve fillerlar derken Dragon Ball Super, eski serilerin gölgesinde kalmış. Belki de anime yerine mangasını takip etseydim, bu noksanları hiç görmezdim ve yorumum çok daha iyi olurdu. 


    { 4 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Bu yazıyı kim yazdı Allah aşkına?Sırf sevmediğiniz bir seri olduğu için non-canon diyorsunuz.Halbuki TOEI çalışanı son röportajlarından birinde açıkladı,gt spin-off yani SONRADAN non-canon olabilir demek,şu anda canon gidiyor,
      İkinci bir diyeceğim ise super saiyan god ve super saiyan god super saiyajin tamamen farklı formlar,super saiyan god formuna ssg deniyor blue formuna da ssb deniyor,yani ssg formuna sonradan ssb denilmeye başlamadı, öğrenmiş olun ;)

      YanıtlaSil
    2. Şu anda nasıl canon gidiyor? Goku ve Vegeta GT serisinde ssj 4 olmaya çalışırken ssb neredeydi? Serinin orijinal yazarı toriyama şu anki senaryosunda GT'yi resmen görmezden gelmiş oldu ki GT'nin yazarı da farklıydı zaten.
      Seri için, ilk seri güzeldi, z güzeldi, ama bu seri sadece para için yapılmış bir uzatma olduğu belli.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Hayır bakınız: TOEI çalışanı Tadayoshi Yamamuro bir ya da iki ay önce yaptığı açıklamada GT'nin spin-off olduğunu (yani şu an canon ilerlediğini daha sonradan duruma göre non-canon olabileceğini) söyledi.GT'nin mangası çok kısa diyebilirsiniz,bunun sebebi normal mangalardan farklı olarak bir ''çizgi manga'' olmasıydı ama zaten Akira Toriyama bu seriyi fanların isteği üzerine yaptı hikayeyi bitirmeyi planlıyordu.Yani asıl hikaye GT'de bitti,super serisini ise BoG ve RoF filmlerinden milyarlar kazanınca yapmaya karar verdi.Asıl para için yapılan seri Super yani.

        Her neyse tanrı güçleri büyük ihtimalle gt'de kaybolacak.Zaten üstte kendiniz demişsiniz artık tanrılarla çalışmaya başladılar diye.Ayrıca şu anda da zaman olayları işleniyor,büyük ihtimalle bir şekilde güçleri silinecek veya bir çeşit zaman tanrısı ortaya çıkıp hikayeyi değiştirecek.Örneğin 5 saiyajinin bir saiyajini god yapmasını saiyanları yeniden evirerek engelleyecek.Böylece goku hiç whis ve beerus ile tanışmamış olacak.Saiyajinlerin çalışarak ssb olmasını engelleyecek v.s v.s İşte böyle bir şekilde hikayeyi GT'ye bağlayabilirler.

        TOEI sırf yeni bir seriye başladı diye henüz o serinin sonunu görmeden non-canon demek doğru değil...

        Sil
    3. Aslında GT de Toriyama'nın. Ama canon olmadığını söyledi. Z de Toriyama'nın mangasından olmasına rağmen animesi Toriyama'nın değil. Super de iyi gidiyo.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan