• Ocak 19, 2017

    Yönetmen: Noriko Takao
    Stüdyo: A-1 Pictures
    Tür: Komedi
    Yapım Yılı: 2013
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/7.5


    İsa’yı ve Buda’yı herkes tanır. Derinlemesine dine girmeyeceğim ama en basitiyle birisi için Hıristiyanlığın, birisi için de Budizmin temsilcisi diyebiliriz. Peki, apayrı dinlere mensup olan bu iki ismin kanka olduğunu ve küçük bir tatil için dünyaya, Japonya’ya geldiğini söylesem?

    Kahramanlarımız doğal olarak Isa ve Buda. Kimliklerini saklamak için özen göstererek Tokyo’nun Tachikawa şehrinde küçük bir apartman dairesi kiralayıp modern dünyada tatil yapmaya karar verirler. Bir taraftan modern dünyanın Japonya’sını anlamaya çalışırken diğer yandan da kurtlarını dökmenin peşindedirler. Yaklaşık doksan dakikalık süre zarfında ikilinin yaşadıkları ve karşılaştıkları durumlar genelde skeçler halinde ve mizahi bir şekilde bizlerin beğenisine sunulur. İki yücelik, karnavala gider, bira içer, internette takılır ve çeşitli oyunlar oynar; kısacası günlük hayattan aklınıza ne geliyorsa yaparlar. 


    İsa ve Buda’yı ekrana yansıtmak aslında göründüğünden daha zor bir iş Öncelikle bu iki kişilik nasıl birçok insan için sadece isimden ibaretse birçok insan için de dalga geçilmemesi gereken kutsal figürler. Dolayısıyla bu tarz bir proje gerçekleştirirken bir hayli dikkat edilmesi gerekir. Sonuçta komedi animesi, yani gülmek için yapılmış bir film olsa da manevi değerlere hakaret etmek yanlış olur. Anime filminde ise bu ince çizgiye gayet iyi dikkat edilmiş. Objektif bir gözle baktığımda iki karakterin maruz kaldığı durumlar aşağılayıcıdan ziyade şapşalca/masumca ve kişiliklerinin değiştirilmeden lanse edilmesi yerinde olmuş. İsa’nın hırslarını kontrol edebilen, herkesi seven ve kucak açan birisi oluşu, Buda’nın sakin ve tutumlu tavırları gibi karakteristik özellikleri animede mevcut.

    Peki, İsa ve Buda anime filminde tam olarak ne yapıyor? Aslında öyle abartılı hiçbir şey yapmıyorlar. Alışverişe gidiyorlar, manga okuyorlar, lunaparka gidip doyasıya eğleniyorlar. Varmak istediğim nokta şu: Animenin takip ettiği bir senaryo yok. Skeçler ve beklenmedik olayların başa gelmesi ile durum komedisi yaratılmış. Başvurulan mizahi unsurlar genelde standart olaylar. Yani birçok anime filminde karşımıza çıkan şeyler. Farklı olansa bu olaylarla İsa ve Buda’nın karşı karşıya kalması. Elbette bazı dini öğelere de atıfta bulunulmuş lakin bahsettiğim ince çizgiye çok dikkat edilmiş. Mesela İsa suyu şaraba dönüştürebiliyor veya sakin ve hislerini kontrol edebilen birisi olarak Buda kafası parlayabiliyor. 


    Bir komedi animesi olarak Saint Onii-san işini yapabiliyor mu? Net bir evet diyemesem de kötü bir iş çıkarmadığını söyleyebilirim. Demeye çalıştığım; gerçekten güldüğüm yerler de oldu ama sıkıldığım yerler de azımsanmayacak derecedeydi. Bir de doksan dakika boyunca farklı skeçler izlemek bir süre sonra dikkatinizin dağılmasına neden oluyor çünkü takip edeceğiniz bir hikaye yok. Dolayısıyla bir müddet sonra animenin çıtayı bırakın sabit tutmayı yükseltmesi gerekliydi.

    Anime filminin yönetmen koltuğunda bir bayan oturuyor: Noriko Takao. Birçok animede görev almış olan Noriko, Saint Onii-san dışında The Idolmaster anime serisiyle ünlü. Bu arada anime filmi, 2012 ve 2013 yıllarında çıkmış olan iki OVA bölümünün genişletilmiş halidir. Anime filminin yapımcı stüdyosu A-1 Pictures. 2005 yılından beri faaliyette olan stüdyo, önde gelen anime yapımcılarından. 


    Animenin çizimleri genel animelerden biraz farklı. Öncelikle detaylara dikkat edilmiş. İsa’nın çarmıha gerilirken başına geçirilen dikenli taçtan Buda’nın kulaklarının sarkmış tasviri gözlerden kaçmıyor. Çizimler bakımındansa anime diğer serilere göre daha gerçekçi. Kullanılan mimikler ise İsa ve Buda’yı sevimli bir hava katıyor. Gözüme çarpan ve bana göre negatiflik olarak adlandırabileceğim olaysa karakterlerin çizimlerinde kullanılan beyaz çizgiler. Karakter çoğu zaman beyaz çizgilerle (örneğin İsa’nın saçının bir kısmı gibi) lanse edilmiş ki gereğinden fazla göz alıyor. Bu arada, Japonca’dan İsa’nın Iesu (iyesu diye telaffuz ediliyor) olduğunu da Saint Onii-san sayesinde öğrenmiş olduk:)

    Saint Onii-san için ortalama bir komedi animesi diyebilirim. Karakterlerinin İsa ve Buda olması yapımı baştan farklı kılıyor lakin içerik olarak çok da görülmemiş bir şey sunduklarını söyleyemem. Saint Onii-san’ın mangası hala devam ediyor. Yani ilerleyen dönemlerde ikinci bir film veya OVA ile karşımıza çıkmaları olasılık dışı değil.


    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan