• Şubat 05, 2017

    Yönetmen: Kazuhiro Yoneda
    Stüdyo: Pierrot
    Tür: Aksiyon, Macera, Fantastik
    Yapım Yılı: 2014
    Bölüm Sayısı: 24
    Anime Puanı: 10/8


    Fantastik bir diyarda geçen animede, Yona adındaki genç kız Kouka Krallığı’nın saf kalpli prensesidir. Çok küçükken annesi isyancılar tarafından öldürülünce onu babası büyütmüştür. Babası kral ise savaşlardan ve her türlü silahlardan nefret etmekle beraber barışçıl bir insandır. Bazı kesimler tarafından ise bu tutumu korkaklık olarak tanımlanmaktadır. Yona’nın çocukluktan beri arkadaşı ve koruması Son Hak adındaki gençtir. Biraz vurdumduymaz tavırları ve Yona’ya sataşmasının yanı sıra oldukça güçlü bir savaşçıdır.

    Hem Kouka Krallığı’nın hem de Yona’nın kaderi, Yona’nın 16. doğum gününde değişecektir. Prensesin doğum günü vesilesi ile ziyarete gelen kuzeni Soo-won günün akşamında “tahtın gerçek varisi babam ve dolayısıyla benim” diyerek kralı öldürür. Yona olaya şahit olur ve kendisini kabus gibi bir olayın ortasında bulur. Yona’nın imdadına Hak yetişir ve ikisi beraber başkentten kaçmayı başarır. İkili Hak’ın kabilesi olan Rüzgar Kabilesi’ne sığınır ve orada büyükbabaları Son Mundok ikiliye kahini bulmalarını tavsiye eder. Kahin ise onlara ilk kral Hiryuu ve dört ejderhanın efsanesini anlatır. Akabinde krallığın geleceği için Yona’ya ejderhaların gücüne sahip olan dört kişiyi bulması gerektiğini salık verir. Kahin’in yardımcısı Yun’u da yanına alan Yona ve Hak, uzun yolculuklarının ilk ayağına böylece başlamış olur. 


    Akatsuki no Yona serisi daha ilk izlediğimde bana Twelve Kingdoms adlı animeye hatırlattı. İki animede de ana karakterler ilk başlarda zayıf bir kız iken, sonra güçlenmeleri, güçlü müttefikler edinmeleri söz konusuydu. Daha modern bir benzetme yapacak olursam animenin Arslan Senki’nin tarzında da olduğunu söyleyebilirim. Arslan Senki’de de genç Arslan krallığını terk etmek zorunda kalıyordu ve müttefikler topluyordu. Bir nevi sık kullanılan bir hikaye ama işleniş bakımından çok olumlu şeyler söyleyebilirim. Üç kişi ile başlayan yolculuğun giderek kalabalıklaşması, zaman zaman yaşanan eğlenceli anlar, karakterlerin sempatik oluşu animenin olumlu yönleri. Son bölümlerde ise yeşil ejderhanın hikayesi ise açıkçası biraz uzatılmış. Bir de bir – iki ufak mantık hatası veya saçma bulduğum olay oldu. Buradan yazamıyorum şimdi çünkü spoiler olacak. Genel itibariyle ise animenin akıcı bir şekilde ilerlediğini rahatça söyleyebilirim. 


    Gerek çizimleri gerekse müzikleri bakımından animede nostaljik bir hava mevcut. Twelve Kingdoms’un aklıma gelmesinin ilk sebeplerinden birisi de buydu. Animenin çizimleri güzel fakat sanki 2014 yapımı değil de 2006 – 2007 yapımı bir animeymiş gibi duruyor. Animenin ortalarına kadar çalan ve sözleri olmayan açılış parçası da dediklerimi destekler nitelikte. Animede genel olarak uçuk karakterler olmasa da beyaz ejderhanın beyaz saçları, mavi ejderhanın mavi saçları vb. saç renkleri mevcut. Ayrıca animede Japon isimlerinden ziyade Çin ve Kore isimlerine benzer isimler daha ön planda. Elbette fantastik bir diyarda olduğumuzu yeniden belirtmek isterim.

    Akatsuki no Yona bana eskiyi hatırlatan sevimli ve izlenmesi zevkli bir anime. Sonlara doğru bazı olayların biraz uzaması dışında anime maalesef yarım bitiyor. 24 bölümden sonra gelen ve hikayenin akışına pek bir şey katmayan üç OVA bölümü dışında henüz ikinci sezona dahil bir haber yok. İkinci sezon geldiğinde ise elbette izleyenlerden birisi de ben olacağım. 


    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan