• Mart 20, 2018

    Yönetmen: Takaomi Kanasaki
    Stüdyo: Studio Deen
    Tür: Komedi, Fantastik
    Yapım Yılı: 2016 - 2017
    Bölüm Sayısı: 10 + 10
    Anime Puanı: 10/7.5


    Daha önce Rorouni Kenshin, Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu ve daha çok romantik komedi ağrılıklı animelerle karşımıza çıkan Studio Deen bu kez komedi ağırlıklı izlemesi keyifli bir anime sunuyor izleyicilerine. Konu yapısı olarak şu aralar popüler olan orta çağ misali maceraperest mantığıyla oluşturulan anime, akranlarının arasından kahkaha dolu dakikalarıyla sıyrılmayı başarıyor. Açıkçası başlarken çekindiğim bir animeydi çünkü artık bu kategorinin beni şaşırtacağını pek düşünmüyordum.Yine de yanıldığımı söylemek isterim. Bu arada uzun telaffuzunun yanı sıra, animenin kısaca KonoSuba olarak bir adı daha var.

    Hikaye, Kazuma Satou adlı bir NEET (not in education, employment or training) gencin uzun zaman sonra evinden bir oyun almak için çıkmasıyla başlıyor. Evine dönerken bir aracın bir kıza çarpacağını fark edip kızı itiyor. Bu olayın hemen arkasından kendini bir odada bulan Kazuma karşındaki tanrıça Aqua'dan öldüğünü öğreniyor. Aqua ona seçenekler sunuyor: Ya tekrar Japonya'da doğacak ya cennete gidecek ya da paralel bir evrende Şeytan Kralı yenmeye çalışacak. Bunun üstüne Kazuma hayallerindeki fantastik dünya üzerine seçim hakkını kullanır. Aqua ona bu evrene giderken yanına istediği birşeyi alabileceğini söyler. Bu bir yetenek, kılıç ya da herhangi birşey olarabilir. Aqua'nın tavırlarına sinir olan Kazuma kimseden beklenmeyecek bir şekilde tanrıça Aqua'yı seçer. Bunun üzerine ikili paralel evrene gönderilir ve maceraları başlar. Sorun şu ki bu evren hiç Kazuma'nın hayal ettiği gibi değildir.


    Animenin abartı durum komedisi gerçekten başarılı bir şekilde hayata geçirilmiş. İzlerken defalarca kahkaha attığımı söyleyebilirim. Onun dışında animedeki en büyük sıkıntılardan biri tür olarak neredeyse sadece komediye ağırlık vermeleri. Animelerde, hatta normal dizilerde bile izleyiciyi sıkmamak, heyecanlarını ve ilgilerini taze tutmak amaçlı farklı türler arasında sürekli geçiş yapılmaktadır. Örnek verecek olursak bir aksiyon animesinde aralarda komedi ögeleri ya da romantizm ögeleri serpiştirilerek tek düzeliği kaldırmak amaçlanır. Bu konuda KonoSuba'ya baktığımızda bunu pek başarılı gerçekleştiğini söyleyemeyiz. Animenin tek amacı güldürmek gibi. Kabul ediyorum bunu çok iyi başarıyorlar ama bu durum ilerleyen bölümlerde konuya va animeye olan ilginin düşmesine sebebiyet veriyor. Aksiyon sahnelerinde bile komedi aşırı derecede ön planda bulundurmuş. Heyecanlanmamız gereken yerde gülmemiz sağlanması çok da olmasa da animenin kalitesini düşürdüğü görüşündeyim. İkinci olarak animelerde güç kullanımı ya da özel durumları açıklamaya yarayan konuşma veya görseller ilk seferlerde uzun tutulur ki yine aynı şekilde sıkıcılığı engellesin. Bu konuda da yapımcının hatası var .Bu konuşma ve görseller; örnek verecek olursam karakterler yeni yetenek kazandığında gösterilen görseller ve büyü yapımında kullanılan konuşma ile görseller, hemen hemen her seferinde uzun tuttulmuş. Aşırı derecede önemli değil ama bir izleyici olarak ileri sarma isteği uyandırdığını söyleyebilirim.


    İkinci sezonunda da komedi odaklı bir anime olmayı devam ettiren KonoSuba, yine sizi kahkahaya boğmaya devam ediyor. İkinci sezonun ilk bölümlerinde, ilk sezondaki esprileri kullanması sizi güldürse de önceki etkisini gösteremiyor. Bunu yapmaktaki amaçlarının ise nostalji yaratmak olduğu görüşündeyim. İlk sezondaki eksikliklerinin ikinci sezonda azaldığını gözlemledim. Aksiyon dozu ilk sezona göre bazı sahnelerde artmış durumda. Buna rağmen konu hakkındaki ilgisizliği hala devam etmekle birlikte komedi dozu hemen hemen aynı seviyede kalmış.
     
    Çizim olarak gayet başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Hem karakter çizimleri hem de mekan çizimleri oldukça üstünde durularak yapılmış. Bu da açıkçası animeyi izlerken o eğlenceli havasını destekliyor. Bunun  dışında büyülerin kullanım çizimleri de sizi az da olsa etkileyebilir. 

    Konuya gelecek olursak, bu açıdan sıkıntıları olduğunu söyleyebilirim. Çünkü konu ilerlemiyor, sadece ilk bölümlerde mesafe kat ediliyor ama bunun dışında konudan sapmalar olduğu görüşündeyim. Kazuma'nın Şeytan Kralı yenmeyi gerektiği halde saçma saçma yetenekler seçmesi daha önce bahsettiğim komedinin ön plana çıkartılması çabasından kaynaklanıyor. Anlayacağınız komik durumlar yaratmak için konu boş verilmiş çoğu zaman. Eğlendirmesine eğlendiriyor ama heyecan, merak gibi unsurlardan uzak olduğu görüşündeyim. İyi yanına gelecek olursak baya güldüğümü söyleyebilirim. Kazuma'nın iç sesiyle durumu yorumlaması sırasında çok eğlendim. Özellikle Beldia'nın bulunduğu sahnelerde kahkaha attığımı söyleyebilirim.
     
     
    Karakterler konusunda karakterlerin hepsinin sorunlu olması (en normalleri bir NEET artık siz düşünün) animenin komedi yolunu aşmasını sağlamış. Karakter olarak hepsi kendisini size sevdirecek bir yapıda. Onun dışında ne kadar acemilerin bulunduğu bir yer olsada diğer maceraperestlerin bu kadar konu dışında bırakılması benim biraz garipsememe yol açtı. Karakter sayısı olarak yeterli bulduğum bu anime bu konuda pek bir sıkıntı yaşamamış gibi gözüküyor.

    Özetle eğlenceli, izlemesi keyifli bir eser olmuş. Başları biraz sıkıcı geçse de bir iki bölüm sonra anime kendini buluyor. Çizim, karakter olarak başarılı bulduğum anime keşke konuya da bir yer verseydiniz, azıcık ilerletseydiniz dedirtti. Sters atmak, güzel zaman geçirmek isterseniz veya komedi animelerine özelikle abartılıkla güldüren animelere ilgi duyuyorsanız izlemenizi öneririm.

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan