• Aralık 04, 2019

    Yönetmen: Seiji Kishi
    Stüdyo: Larx Entertainment
    Tür: Dövüş
    Yapım Yılı: 2019
    Bölüm Sayısı: 12 + 12
    Anime Puanı: 10/9


    Kolay erişiminden olsa gerek fark ettim ki gün geçtikçe Netflix animelerine daha fazla ilgi göstermeye başlamışım. Fark ettiğim bir şey daha var; Netflix tutan popüler animeleri klonlamaya başlamış. Mesela bunlardan bir tanesi Levius. Tanıtımını izlediğimde Megalo Box’a acayip benzettim. Yakında incelemesi de siteye eklenir:) Bir diğeri ise inceleme konumuz Kengan Ashura. Edindiğim bilgilere göre Kengan Ashura, Baki’nin çıplak elle dövüşülen haliymiş. Zaten izlememiş olsanız bile iki animeyi yan yana koyduğunuzda kardeş sanabilirsiniz. Bunun dışında içerdiği benzerlikler hakkında yorum yapamayacağım ve dolayısıyla Kengan Ashura’ya daha fazla odaklanacağım.


    Setsuna Kiryu
    Hikayeyi anlatmadan önce arka plan bilgisi vermem lazım. Bu serinin dünyasında Edo döneminden beri tüccarlar adına dövüşen dövüşçüler arasında ölümcül mücadeleler gerçekleşmektedir. Sebebi ise, eskiden kim saraya tedarikte bulunacak diye tüccarlar birbirlerine suikasttan iftiraya kadar her türlü pisliği yaparmış. En sonunda Shogun olaya el atıyor ve bir husumet olduğunda belirleyeceği dövüşçüler ile düello şeklinde gerekleşmesi emrini veriyor. Akabinde günümüze kadar gizlice devam eden Kengan dövüşleri doğmuş oluyor. Günümüzde bile örneğin iki şirket bir ihaleye mi girdi; aralarında bir Kengan maçı düzenleniyor ve kaybeden çekiliyor. Kengan Birliği’nin bir de yine turnuva yöntemi ile seçilen başkanı vardır. Başkana birisi meydan okuduğunda turnuva düzenlenir ve yüksek bir ücret karşılığında şirketler bu turnuvaya katılabilir. Lakin meydan okuyan kaybederse şirketi feshedilmektedir. Bu turnuvaya da Kengan Ölüm Turnuvası adı verilmiştir. 


    Imai Cosmo
    Bizim kahramanımız ise Tokita Ohma ve Kazuo Yamashita. Yamashita, Nogi Grubu için çalışan sıradan, vasat satışları olan elli altı yaşında bir satış temsilcisidir. Günün birinde ara sokaklarda bir dövüşe tanıklık eder ve bir genç, kendinin neredeyse üç katı olan bir adamı zorlanmadan devirir. Yamashita adını sorduğunda Tokita Ohma cevabını alır. Kaderin bir cilvesi olsa gerek, Yamashita ve Ohma’nın yolları bir kez daha kesişir. Ohma, Nogi Grubu’nun dövüşçüsü olmuştur ve Nogi Grubu Başkanı ilgilenmesi için Yamashita’yı görevlendirmiştir. Akabinde spoiler olmaması için anlatamayacağım olaylar gelişir ve Yamashita ile Ohma kendilerini Kengan Ölüm Turnuvası’nda bulabilir.

    Unutmadan hemen yazayım; animede adı geçen birçok şirket ve kurumların aslında günümüzde var olan şirketlerin çakmaları:) Neler mi var? Gandai (Bandai), Nentendo (Nintendo), Penasonic (Panasonic), Teito University (Tokyo Üniversitesi), Toyo Electric Power (Tokyo Electirc Power), Destinyland (Disneyland), Muji TV (Fuji TV). Bu saydıklarım hepimizin hemen hepsini tanıdığı şirketler. Yani düşünün, turnuvada Nintendo var ve ölüm dövüşüne adam yolluyor:) 


    Suekichi Kaneda
    Kengan Ashura’nın çok ilginç bir çizim tekniği var. İlk bakışta tamamen 3D gibi duruyor karakterler fakat kalas gibi değiller, tam tersi bir hayli esnek ve seyretmesi zevkli. Karakterlerin geçmişleri tanıtılırken Danganronpa animesindeki gibi kullanılan efektler de cuk oturmuş. Dövüş animesi olduğu için doğal olarak dövüşler çok önemli ve rahatlıkla söyleyebilirim ki dövüşleri izlemesi şahane. Gereğinden fazla uzamıyor, ortalama bir bölüme bir dövüş sığıyor ve gerek hareketler gerekse estetik açıdan seyir zevki yüksek. Elbette biraz abartı hareketler söz konusu ama gerçeklik de elden bırakılmamış. Çeşitli dövüş stillerinden Amerikan güreşine, sumodan boksa kadar geniş bir yelpaze var karşımızda. En güzel yanı da, kimin kazanacağını asla kestiremiyorsunuz çünkü her karakterin bir derinliği var. Her dövüşçün geçmişini ve yaşadıklarını öğreniyor ve sadece yenilmek için orada olmadığını anlıyoruz. Yani favoriniz olabilir ama kazanacak diye bir kaide yok. Hatta ben Ohma’nın bile elenebileceği kanaatindeyim. Kanaatindeyim diyorum çünkü anime yarım. Gördüğüm kadarı ile mangası da devam etmekte. 12 + 12 olmak üzere iki sezon yayınlandı ve otuz iki kişiden anca on altı kişiye daha yeni düştük.

    Kengan Ashura, dövüş animelerini seviyorsanız kaçırmamanız gereken bir seri diye düşünüyorum. Özellikle çıplak elle yapılan ve kanın gövdeyi götürdüğü, ölümlerin yaşandığı estetik dövüşler izlemeye değer. Eksisi, genel bir hikayeye sahip değil ve sonunu görmek için çok bekleyeceğiz gibi. 

    { 2 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. konu bakımından sınıfta kalmış bir seriyi 9 puan vermen diğer serilere hakaret olmuş bence

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. kanka senın gıbıler anca romantık komedı anıme ızler

        Sil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan