• Temmuz 16, 2021

    Yönetmen: Masao Okubo
    Stüdyo: Graphinica
    Tür: Dövüş, Fantastik
    Yapım Yılı: 2021
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/6.5

     
    Netflix imzalı, orijinal adı ile Shuumatsu no Walkure olan Record of Ragnarok, insanlığın devamı için 13 tanrı ile 13 insanin birebir dövüşünü konu almakta. Şöyle ki, her bin yılda bir tanrılar meclisi bir araya gelerek insanlığın kaderini tayin etmektedirler. Ya bir bin sene daha yaşayacağızdır ya da yok edileceğizdir. İnsanlığın varoluşundan tam yedi milyon yıl sonra ise tanrılar, insan ırkının yok olmasına karar verir. Sebebi de az çok bellidir; dünyaya yaptıklarımız, savaşlar, yıkım, açlık gibi temalar. Tüm tanrılar hemfikirdir ve tanrılar meclisinin yöneticisi Zeus tam kararı hükme bağlayacakken bir Valkür (Valkyre) olan Brunhilde çıkagelip Ragnarok Dövüşü yasasının yürürlüğe girmesini ister.

    Ragnarok Dövüşü yasası, 13 insan ile 13 tanrıyı karşı karşıya getirecek ve yedi dövüşü kazanan taraf galip sayılacaktır. Bu yasa, şu ana kadar hiç kullanılmamıştır. Gerçi gerek de duyulmamıştır çünkü; birincisi tanrılar insanların var olmasına şu ana kadar izin vermiştir ve ikinci sebeb de hangi insan bir tanrıyı yenebilir ki? Tabi Brunhilde’nin önerisinden sonra tanrılar da aynen böyle düşünür ve Ragnarok’u gereksiz bulur. Elbette Brunhilde pes etmes ve bir cümle ile tanrıları can evinden vurur: “Yoksa insanlarla karşılaşmaktan korkuyor musunuz?” Tanrılar egoisttir, tanrılar bencildir ve çabuk gaza gelmektedirler. Brunhilde de bunu bilmektedir ve tanrıları kıştırkarak Ragnarok’un başlamasına vesile olur. İnsanlığın kaderini tayin edecek on üç kişi, tanrılar adına savaşacak on üç tanrı ile karşı karşıya gelecektir. 


    Record of Ragnarok’un aslında bir hayli ilginç bir konusu var ve gerek tarihi insan figürleri gerekse her dinden tanrının bir arada olması farklı bir konsept. Bu arada aklınıza hemen insanlar harbiden nasıl yenecek diye gelebilir. Brunhilde bunu da düşünmüştür ve insanların kullandığı silahlar birer valkürdür ve normal insan yapımı silahlardan çok daha kuvvetlidir. Yine de tanrılar ve onların silahları karşısında işe yarar mı? Kim bilir…

    Animenin teması her ne kadar ilginç olsa da işleniş bakımından ağır ilerliyor ve gereğinden fazla detaya girerek uzatıldığını düşümnüyorum. Özellikle seyircinin etkileşimi ve konuşmaları bence fazla uzun. Bunun dışında dövüşler daha estetik olabilirdi. Anime zaten tek mekanda, arenada geçiyor ve çizimler her ne kadar ortalamanın üzerinde olsa da, dövüşler estetik bakımından vasat. Misal Kengan Ashura adlı anime de aynı tarz bir arenada geçiyordu ve dövüşleri izlemek inanılmaz keyifliydi. Burada ise fazla efektlerle süslenmiş durumda. Hani birisi hızlı mızrak sallar da sadece gölgesi görünür ya, çoğu sahne bu şekilde.

     
    Peki, kim bu dövüşçüler? Dediğim gibi anime ağır ilerlediğinden ilk on iki bölümde sadece üç dövüşe tanıklık ediyoruz. Bunlar sırası ile Thor vs. Lü Bu, Zeus vs. Adem ve Poseidon vs. Sasaki Kojiro. Gerçekten ilginç tiplemeler ve bir araya gelmeler. Animenin sonunda da dördüncü müsabakanın katılımcıları açıklanıyor ama onları öğrenmek için ya izleyin ya da google’layın:) Aynı şekilde kimin kazandığını da söylemeyeceğim. Tek diyebileceğim, kimin kazanacağını kestirebilmek gerçekten zor ve animeyi izlenebilir kılan da aslında bu detayı.

    Çizimleri ortalamaın üzerinde ve müzikleri içinse idare eder diyebilirim. Yani açılış parçasını sadece bir kere izledim ve bir daha dönüp bakmadım bile. Teknik bakımdan en beğendiğim nokta ise Brunhilde’yi seslendiren Sawashiro Miyuki’nin performansı oldu. Psycho-Pass’ın Shion’u, Berserk’in Luca’sı oldukça başarılı bir seslendirme örneği serilemiş durumda. Record of Ragnrok, biraz çerezlik bir anime. Kafa dağıtmak için ideal ama detaya sakın inmeyin derim. Ayrıntılı dövüşler yahut dallanıp budaklanan bir senaryo arıyorsanız yanlış adrestesiniz. 
     

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan