• Şubat 09, 2022

    Yönetmen: Kimiya Shigeru
    Stüdyo: White Fox
    Tür: Aksiyon, Dram
    Yapım Yılı: 2018
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/7

     
    Ender olarak bir yazıya başlarken zorlanmış bulunmaktayım çünkü nereden başlayacağımı gerçekten bilmiyorum. Bundan tam on üç sene önce, o zamanlar önünü kimse alamayan Stüdyo Gonzo’ya ait 2003 yapımı bir anime izlemiştim. Bu animenin adı Peace Maker ya da Peace Maker Kurogane’ydi. Hayır, John Cena’nın oynadığı DC dizisi ile alakası yok:) Gerek içeriği gerekse karakter bolluğu ile bayağı bir sevdiğimi hatırlıyorum. Zaten buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz incelemesindeki puanından da ne kadar sevdiğimi görebilirsiniz. Yeri geldiğinde aksiyon, yeri geldiğinde dram ve yeri geldiğinde komedi barındıran, boyu küçük olduğu için 11 – 12 yaşlarında olduğu sanılan 15 yaşındaki Tetsunosuke Ichimura’nın Shinsengumi’yi katılışı ve yaşadıklarını izliyorduk. Dediğim gibi, bayağı sevdiğim bir seri olmuştu.

    Sene 2017 – 2018 olduğunda iki devam filminin çıkacağını görmüştüm ve elbette sevinmiştim. Peace Maker nihayet devam ediyordu! Derken iki anime filmi çıktı, ben de bir gün izlemek üzere listeme alıverdim. Bu arada, altmışar dakikalık olan filmleri günümüzde ikisi bir arada olarak bulmak mümkün. Zaten birçok yerde birleştirilmiş olarak tek film şeklinde görebilirsiniz. Neyse, listeme aldım. İzleyeceğim, şu seri bitsin derken dört geçti aradan ve nihayet izledim:) Amaaaa…. Peace Maker neydi? Tamam, ana karakteri biliyorum, tarzını biliyorum. Shinsengumi’yi az çok hatırlıyorum ve bayağı kalabalık bir kadroya sahip olduğunu da çok iyi biliyorum. Peki, kimdi bu adamlar? Tam olarak ne oluyordu? Maalesef uçup gitmiş ve bu, benim en büyük handikapım olmuş oldu. 
     

    2018 yapımı anime filmi dediğim gibi bir devam filmi fakat arada bir olay daha kaynatılmış durumda. Şöyle ki, animenin başında hızlıca bir şeyler oluyor. Adeta özet niteliğinde bir olay bizlere sunuluyor. Mangasında eminim geniş bir şekilde yer verilen bu olaydan başlı başlına bir seri çıkar. Hızlıca bir şeyler sunuluyor, özet geçiliyor, birileri ölüyor derken ben acaba filmin ikinci kısmına mı giriş yaptım deyip izlemeyi durdurdum:) Hayır, anime filmi gerçekten böyle başlıyor. Farz edin ki, 2003 yapımı yirmi dört bölümlük seriyi izlemediniz ve bu anime filminin başında beş dakikada size sunuluyor. Öyle bir şey, tek farkı sunulan bu kısmı manga haricinde bir yerde göremeyecek olmanız. Yaşanan olayı geçtikten sonra yine yıllar geçiyor ve esas olay başlıyor ama o da ne? Ben kimseyi doğru düzgün hatırlamıyorum. Ninja olan eleman neden doktor? Kıza benzeyen ama sert Hijikata Toshizou’ya kafa tutan eleman neden yatak döşek? Şu adam kimdi, bu adam kimdi derken her şeyi unutmuşum ben. Zaten kopuk ilerlemesi, bazı olayların anı olarak sunulması da tuzu biberi oldu. İzledikten sonra şunun farkına vardım; bu filmi (veya filmleri) izlemek için mangaya da hakim olmak lazım. Manga demişken, hala devam etmekte. Şaşırdık mı? Mangası 1999 yılından bu yana devam etmekte. Neyse ki Mangaka Nanae Chrono daha 41 yaşında ve herhalde ömrü bitirmeye yeter de Berserk’e benzemez! 
     

    Peace Maker filmini tek başına incelemiş olsam, yani 2003 seriyi bilmesem açık konuşayım bu puanı bile hak etmez. Dediğim gibi ilk olarak mangaya hakim olmanız lazım. Olmadı; eski seriyi izledikten sonra peşine hemen izleyin ki olaylar ve karakterler aklınızda taze kalsın. Benim bunu yapma fırsatım olmadığı için zevk aldığım tek yeri çizimleri oldu. Eski tarzdan çok fazla sapılmamış, CGI ile donatılmamış. Müzik bakımından fazla bir şey sunmuyor. Bir kapanış parçası hariç ki o da vasat bir parça. Yani 2003 yapımı serinin hatrı sayesinde verdim bu puanı. On beş sene sonra sen bir içerik çıkarıyorsun, başı bambaşka bir olay, içinde kısmı başka olaylar flashback’ler eşliğinde sunuluyor. Sanırım bu filmde anlatılan hikaye ünlü bir chapter ve birileri illa çizelim demiş:)

    Sonuç olarak 2018 Peace Maker animesi ile nostalji yaşadım mı? Evet. Tanıyamasam da simalarına aşina olduğum karakterleri görmek güzeldi lakin hikayeyi anlamak için yine tekrarlıyorum, mangayı bilmek şart. Ha, benim gibi eski seriyi vaktiyle izlediyseniz ve ayıracak bir buçuk saatiniz varsa buyurun izleyin tabi ama ilk serinin harika hatıralarına hiçbir şey katmayacaktır, bilginize. 
     

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan