• Nisan 08, 2022

    Yönetmen: Yosuke Hatta
    Stüdyo: Wit Studio
    Tür: Fantastik
    Yapım Yılı: 2021
    Bölüm Sayısı: 23
    Anime Puanı: 10/9.5

     
    Ousama Ranking adlı animenin ismini bir hayli işitmiştim. Sitemizin yılın en farklı animesi kategorisinde de ikinciliği bulunan Ousama Ranking hakkındaki tek bilgim, üstü çıplak bir çocuğun tahtta oturduğu resimden ibaretti. Dolayısıyla ben bu animeyi bir komedi animesinden ibaret sanıyordum. Durum böyle olunca bu animeyi izlemeye karar verdiğimde fazla bir beklentimin olmamasından ziyade neden en farklı ikinci anime seçildiğini merak ettiğimden başına oturdum. Ve şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, hayatımda bu kadar tatlı bir şekilde ters köşe olmamıştım:) Özellikle ana karakteri Bojji’yi çok sevdiğim animeyi son bölümüne kadar büyük bir zevkle izledim.

    Ousama Ranking bizleri fantastik bir diyara, çeşitli kralların çeşitli ülkeleri yönettiği bir dünyaya götürüyor. Bojji’ye geçmeden önce babası Bosse’ye biraz değinmek istiyorum. Bosse bir devdir ve gücüyle kimse boy ölçüşemez. Daha sonra Bosse kendi krallığını kurarak kral olur. Bu dünyada bir de krallar sıralaması vardır ve kas gücüne denk kimsenin bulunmadığı Bosse bu sıralamada yedincidir. Bosse krallığını kurar ve evlenir. Elbette bir de oğlu olur: Bojji. Ama bir terslik vardır. Devlerden doğmasına rağmen Bojji miniciktir. Konuşamamakta ve duyamamaktadır. Ayrıca kas gücünden de bir hayli yoksundur. Lakin altın gibi bir kalbe ve saflığa sahiptir. Bu haline rağmen ailesi, özellikle annesi onu çok sever. 
     

    Yukarıda anlattığım giriş hikayesi. Animeye başladığımızda Bosse ölüm döşeğindedir. Bojji’nin annesi ölmüş, yeni kraliçe bir insan olan Hiiling olmuştur. Bir de ikinci bir çocuğu olmuştur. Adı Daida’dır ve Bojji’ye nazaran daha otoriterdir. Hem Bojji hem de Daida kral olmak istemektedir ama Bojji’nin daha bir maceracı ruhu vardır ve arada saraydan kaçıp kendini dağa bayıra vurmaktadır. Halkın gözünde ise yeni kral Daida’dır çünkü Bojji malum, sağır ve dilsiz bir kral olamaz. Günün birinde Bojji, gölge klanının son ferdi Kage ile tanışır. Kage, Japoncada da gölge demektir ve gerçekten de bir gölgedir:) İlk başta Kage, Bojji’yi söğüşlemek için kullanır ama çok geçmeden gerçek Bojji’yi o da tanımaya başlar. Derken Bosse son nefesini verir ve içinden şeytan çıkar. Hayır, gerçekten bir şeytan çıkar ve buhar olup yok olur. Bir dizi olaylar zinciri gelişir ve acayip olduğu kadar içine çeken bir macera başlamış olur.

    Kage-chan
    Kage-chan
    Daha ilk paragrafımda dediğim gibi bir komedi animesi sandığım (utan!) Ousama Ranking, sürükleyici bir macera olarak çıktı karşıma. İçinde fazla olmasa da komedi unsurları mevcut. Dram bile mevcut ve hepsi tadında kullanılmış. Aşırı mimik kullanımından kaçınılmış, fazla dram biberi eklenmemiş, her şey yerli yerinde. Sadece sonlara doğru karşımıza çıkan olay örgüsünü biraz fazla uzatmışlar diyebilirim. Bir de Bosse’ye iki çift lafım olacak ama neyse, spoiler olmasın:) Konuşamayan bir karakter olarak Bojji gerçekten on numara. Tabi Kage de öyle. Ayrıca zengin kadrosu ile de anime göz doldurmakta. Karakter sayısından ilk başta kafanız karışabilir lakin çok geçmeden herkesi tanımaya başlıyorsunuz. Animeyi her ne kadar çok sevsem de bazı kafamı takılan yerleri olmadı değil. Bana göre Bojji çok çabuk bir gelişme/güçlenme gösteriyor ve bunun bize sunulmaması da farklı bir mevzu. Hikaye açısından ise sıkıntı yok. Sonu bir bölüm daha kısa olabilirdi ve son bölüm ne yalan söyleyeyim biraz gereksiz. 
     
     
    Beni ters köşe yapan yerlerden birisi de çizimler oldu. Çizimlerde nostaljik bir hava var ve her türden tiplemeyi görmek mümkün. Bahsettiğim gibi Kage zaten bir gölge. Hiiling ve Daida’nın burunları zaten efsane. Bebin’in eminim bakım gerektiren bıyıkları ya da Despa’nın beni benden alan badem bıyıkları harikulade. Dorsha gibi standart tiplerin yanında Desha gibi ilginç çizilmiş bir karakter görmek gerçekten harika. Tabi eciş bücüş ayak takımına girmedim bile:) Kısacası anime acayip bir dünya sunmakta ve hakkını da veriyor. Keza aynı şekilde seslendirmeler de epey başarılı. Bu arada animede Bojji ile iletişim kurmak için işaret dili de kullanılmakta. Kanaatimce gerçek işaret dili kullanılıyor, aydınlatan olabilirse sevinirim:) Eğer öyleyse gerçekten takdir etmek lazım. Çok uzatmadan müziklerden de bahsetmek istiyorum. Animenin ilk açılış parçasını kötü buldum. Sevmedim, itici:) Kapanış parçaları da eh işte ama bir ikinci açılış parçası var ki… Yok böyle bir şey. Hadaka no Yuusha adlı parçayı hala dinlemekteyim.

    Büyük bir adamın bir zamanlar dediği gibi: Auu, auuauuauuu!

    Ousama Ranking sezon finalinden ziyade “finalimsi” bir havada bitiyor. İşlenen olay çözülüyor ama animenin dünyasında karşımıza çıkabilecek o kadar çok şey var ki, ihtimaller uçsuz bucaksız. Bir kere zaten Bojji neden sağır, dilsiz, güçsüz ve minik? Bunun sırrı animede veriliyor. Peki, Bojji bu durum karşısında bir şey yapmayacak mı? Ayrıca kim bu diğer krallar? Karşımıza sadece Bosse ve sıralamada ikinci olan yeraltı kralı Desha çıktı. Mesela bir numara kim? Bir de sadece sıralamada birinci kralın erişebildiği gizemli hazine mahzeni nedir ve neden bu mahzen birçok kralı çıldırtmıştır? Önümüzde o kadar çok soru var ki… Ousama Ranking uzunca bir süre daha devam eder ama ne zaman diye soracak olursanız, şimdilik biraz daha bekleyeceğiz gibi. 
     

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan