• Nisan 06, 2022

    Yönetmen: Yuichiro Hayashi
    Stüdyo: Mappa
    Tür: Aksiyon, Fantastik, Dram
    Yapım Yılı: 2022
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/7

     
    Zor bir inceleme ile karşınızdayım. Zor diyorum çünkü belki de son on yılın en popüler olan animenin incelemesine geldi sıra. Öyle ki; sitemizin 2020 yılının merakla beklenen animesi olarak açık ara seçilmişti. Elbette Shingeki no Kyojin; nam-ı diğer Attack on Titan’ın final sezonunun “ikinci” kısmından bahsediyorum. Öncelikle final sezonun ilk kısmının incelemesini okumak isterseniz buraya tıklayarak geçiş yapabilirsiniz. Fazla uzatmadan, bakalım bu “über” animenin finalinin ikinci kısmında bizlere neler sunulmuş, kısaca değinelim.

    Bir önceki sezonun… Pardon, aynı sezonun ilk kısmında animenin benim beklentilerimi çok da fazla karşılayamadığını söylemiştim. Kötü değildi elbette ama o merak hissi ve aksiyon gitmiş, yerini dramatik konuşmalara ve bakışmalara bırakmıştı. Animenin gidişatı her ne kadar bunu gerektirse de, bu final sezonuna ben bir türlü ısınamadım ve bir zamanlar çok sevdiğim karakterlerle (Levi hariç) bir bağ kuramadım. Her zamanki gibi yüzyılın değişimini yaşayan Eren’den başlamak istiyorum. Ben ilk sezonlardaki Eren’i sevmiştim. Buradaki karamsar, emo, Kylo Ren tipli Eren’i değil. Mikasa’nın zaten sesi çıkmıyor. En büyük hayal kırıklığı ise benim için Armin. Bunu ilk kısmın incelemesinde de bahsettim, yine tekrarlayacağım; biz seni kurtarmak için Erwin’i feda ettik. Peki, sen o andan bu ana kadar ne kattın seriye? Koca bir sıfır! Animenin ilk iki ve son bölümü dışında sürekli bir dram, sürekli bir diyalog durumu söz konusu. Hayır Eren yapmaz, şöyle olmalı, böyle olmalı, yok Jaegeristler, Kemalistler, sen hainsin sen fetöcü, yaşasın Eldia, kahrolsun Marley uzayıp gidiyor. Belki haksızlık ediyorum, sorun bendedir ama soruyorum size; bu animeyi büyük bir heyecanla izleyen kaldı mı? İlk sezonlardan aldığı zevki alan var mı, merak ediyorum. 
     

    Şu ana kadar hep görüşlerimi ve eleştirilerimi sundum. Peki, bu ikinci kısım bize ne anlatmakta? Bunun cevabını spoiler vermeden cevaplamak zor. Sonuçta tam bıraktığı yerden devam ediyor. Bu yüzden henüz izlemediyseniz bu paragrafı atlamanızı şiddetle tavsiye ederim. İkinci kısmın ilk bölümünde Eren ve abisi Zeke bir araya gelerek kutsal planlarını başlatmak ister. Nedir bu plan? Kurucu devin gücünü kullanıp doğum kontrolü yapmak. Yani Eldia halkını kısırlaştırıp çocuk sahibi olamamalarını sağlamak ve akabinde ırkın sonunu getirmek. Lakin Eren kardeşimizden bir son dakika golü gelir ve kafasındaki asıl planı yürürlüğe koyar: Paradis adası hariç tüm dünyanın sonunu getirmek. Duvarların içinde bulunan tüm devler ayaklanır ve Eren de acayip bir deve dönüşüp duvar devlerini peşine takarak ana karanın yolunu tutar. Telepati yöntemiyle de Eldia halkına gençler dünyayı yok edip gelicem der ve yola koyulur. Tabi yine fikir ayrılıkları boy gösterir. Tüm dünyanın suçu ne diyenler ve Eren’i sonuna kadar destekleyenler. Elbette Armin ve ahalisi de Eren’i durdurmak ister ve bir dizi planlar yapar. Sürekli bir komplo, sürekli bir plan içinde bir plan durumu söz konusu ve maalesef söylemeliyim ki, çoğu yerde resmen gözlerimi devirdim. Bilmiyorum, belki sorun bendedir ama Shingeki no Kyojin eski Shingeki no Kyojin kesinlikle değil. Bir de merak ettiğim bir husus daha var; mangayı takip etmiyorum ve sezonlar arası bir hayli uzun olduğu için ister istemez birçok şeyi unutuyorum. Vaktiyle bu Marleygiller bu Eldia’lıları nasl alt etmiş birisi kısaca özet geçebilir mi? Madem sizde böyle bir güç vardı (duvarlardaki titan ordusu) neden kullanmadınız da adada pustunuz? Sizi böyle nasıl sindirdiler? Git internetten bak diyenleriniz olabilir ama görün işte; animeyi o kadar iştahsız bir şekilde izlemişim ki merakımı gidermeye bile tenezzül etmedim:) 
     

    Bildiğiniz üzere bu final sezonu ile beraber kaptan koltuğu Wit Studio’nun elinden Mappa’ya geçmişti. Mappa’nın harika saha çizimleri ve enteresan karakter tasarımları yeni sezonda… Yani final sezonunun ikinci kısmında da aynen devam etmekte. Enteresan tasarımlarla kastım yüzlerdeki çizgiler. Hatta eşim niye öyle sakal gibi yapmışlar bile dedi:) Bunun dışında müzikler ve seslendirmeler ortalamanın bayağı bir üzerinde. Açılış parçası ve kapanışının bir öncekinden daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

    Fark ettiniz mi bilmiyorum ama bu ikinci kısımdan bahsederken yeni sezon demekten sürekli kaçındım. Ağam bizimle eylenir olacak ki, senelerdir bizlere final sezonu izlettirmede kararlılar. Arkadaşlar final sezonu nasıl olur? Son sezon yayınlanır ve biter, değil mi? En kötü ihtimalle birkaç bölüm yayınlanır ve iki – üç ay arayla devamı yayınlanır ve hepsi aynı yıl içinde biter. 2020’nin sonunda final sezonunun ilk kısmını ve 2022’nin başında da orta kısmını yayınlayalım demez kimse. Hadi diyelim bunu yaptınız, 2023’de final sezonunun üçüncü kısmı da gelmez ama? Mappa: Yoo, gelir. Evet, arkadaşlar. Bilmeyeniniz kaldı mı bilmiyorum ama 2023’de final sezonunun son kısmı, yani finalin finalinin finali gelecek. Bu sefer sonmuş güya:) Yine uzun bir ara, yine birçok detay akıldan uçacak ve yine sitemkar bir şekilde izlemeye koyulacağız. “Bu yüzden düşüncem, final sezonun son kısmı kendisini fazlası ile telafi ettirecektir ve incelerken tam puanı da kapacaktır. Nitekim bunun için 2022 kışına kadar beklememiz gerekecek.” Demiştim bir önceki yazımda. Arkadaş, son kısım değilmiş ki:) Ayrıca bu saatten sonra benden tam puan kapması da bayağı bir zor. Daha düşmesin de, kazasız belasız şu seriyi artık bitirelim. 
     

    { 1 comments bulunmakta. Yorum ekleyin }

    1. Bölümleri izledikten sonra böyle güzel incelemelerle kafamdakiler daha kesinleşiyor böyle devam takip ediyorum.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan