• Temmuz 17, 2022

     
     Uzun zamandır hakkında bir şeyler yazmayı düşündüğüm konu üzerine nihayet zaman bulabildim ve üç – beş bir şeyler karalamak için ekran başına geçtim. Şöyle ki; bu yazıda bir incelemeden ziyade, kafamda sürekli kendi kendime sorduğum bir gerçeğe vurgu yapmak istiyorum. O da, Captain Tsubasa’nın ana karakteri gerçekçe kim gerçeği. “Nasıl yani?”, “Adından belli değil mi, Tsubasa işte?” gibi sorular sorabilirsiniz. Evet, kağıt üzerinde serinin ana karakteri, süper yıldızı Tsubasa Oozora’dır. Hatta benim gibi küçüklüğünüzde izlediyseniz adam futbolun efendisi bir kraldı gözünüzde. Lakin yaş kemale erdikçe bir şeylerin farkın vardım. O da, bu serinin aslında gizli bir kahramanının olduğu: Kojiro Hyuga.

    Tsubasa Oozora ve Kojiro Hyuga… İki farklı karakter, iki farklı insan. Bir tanesi tekniği ile Messi ise öbürü de gücü kuvveti ile Ronaldo. Nasıl kimisine göre en iyi Messi ise ve kimisine göre Ronaldo ise, burada da bence Tsubasa mı yoksa Hyuga mı diye gayet tartışabiliriz. Eminim herkes bu ikiliyi tanıyordur ama ben yine de kısa bir özet geçeceğim. İlk olarak Tsubasa ile başlayalım. Kimi dublajlarda “Olivier Atom” olarak da bilinen Tsubasa, gemi kaptanı olan Kodai Oozora ve eskiden gazeteci, şimdinin ev hanımı Natsuko Oozora’nın tek çocuklarıdır. Gerçi ilerleyen medyalarda Tsubasa’ya Daichi adında bir kardeş de eklenmiştir ama şimdilik onu es geçiyorum. Ne de olsa otuz yılı aşkın süredir bizimle olan Tsubasa’nın kardeşinin adını ben bile şu an ilk defa duydum. Konuya geri dönelim; Tsubasa’nın ailesi gördüğümüz kadarı ile varlıklıdır, Tsubasa bir yaşından beri topla haşır neşirdir ve her istediği de olmuştur gibi bir izlenim mevcuttur. Günün birinde babası eve bir “adam” getirir: Roberto Hongo. Eski Brezilyalı yıldız geçirdiği bir göz rahatsızlığı nedeni ile futbolu bırakmak zorunda kalmış, yerine içkiyi koymuştur. Tabi Tsubasa kardeşimizin topla haşır neşir oluşu ilgisini çeker. Bu arada, Tsubasa’nın babası Kodai dediğim gibi bir gemi kaptanı ve denizlerde olduğu için genelde evde Tsubasa ve annesi tek kalır. Tabi şimdi bir de Roberto eklenmiştir. Burada da Oozora hanesinin evlerine yabancı uyruklu bir adam alarak, baba evde olmadan yaşayabilmeleri ile “geniş bir aile” olduğu da gözlemlenebilir. 
     

    Gelelim Kojiro Hyuga’ya. Çocukluğumuzda kimdi bu çocuk? Sert, gaddar, güçlü ve kahramanımız Tsubasa’yı alt etmeye çalışan bir tipti. Peki, birazcık detaya inersek ne bulabiliriz? Tsubasa’nın aksine Hyuga hanesi geçim sıkıntısı yaşamaktadır çünkü babaları vefat etmiş ve bir anne ile üç küçük kardeşi ile beraber hayatlarını idame ettirmeye çalışmaktadırlar. Durum böyle olunca Kojiro da part-time işlerde annesine destek olmakta ve kardeşlerine bakmaktadır. Elbette o da futbolu sevmektedir ve işte çalışmadığı zamanlar deli gibi antrenman yapmakta, bir gün büyük bir futbolcu olup ailesini yoksulluktan kurtarmanın hayalini kurmaktadır. Zaten Kojiro’nun vücudunun bu kadar yapılı olmasının sebebi de çok çalışmasıdır. Başında bir baba figürü olmadığından dolayı dışarıya karşı serttir ama ailesi ile tutumuna göz attığımızda gayet yumuşak, iyi bir evlat ve sevecen bir abidir. Biraz klişe olacak ama Tsubasa zengin çocuk, Hyuga fakir oğlandır. Biraz abartıya kaçacak olursam (belki de değildir?) Tsubasa beyazların üstünlüğünü temsil etmekte, Kojiro ise alt tabaka işçi sınıfı. 
     

    Diyeceksiniz ki Tsubasa bu noktaya gelene kadar çaba sarf etmedi mi? Evet, elbette etti ama ben Tsubasa’nın Kojiro kadar antrenman yaptığını veya harçlığını çıkarmak için çalıştığını görmedim. Tsubasa her daim rahat evinde, rahat tesislerde, en iyilerle çalışırken (Rocky IV’te Ivan Drago’nun en iyi şartlarda antrenman yapması gibi) Kojiro, ayyaş bir hoca önderliğinde “dalgalara şut çekerek” kendini zorlaması (yine Rocky IV’te Rocky’nin dağlara tırmanması gibi) su götürmez bir gerçek. Hatta Kojiro bir ara kadro dışı kalıyordu ve artık gururunu ayaklar altına alıp koçun önünde diz çöktürülüyordu. Kojrio, karşısına çıkan fırsatları değerlendirmek isterken – misal Toho Akademisi’ne yazılmak gibi (elbette burslu), Tsubasa, herhalde paranın getirdiği şımarıklık ile Toho Akademisini reddedip şehrin takımı Nankatsu da kalmıştır. Uzun lafın kısası, Tsubsasa sakatlıklar yaşamasına rağmen şans hep yüzüne gülmüş, en iyiler karşısına çıkmış ve başrol olmanın getirdiği avantajla çocukluk aşkı ile evlenmiş ve Barcelona’ya transfer olarak İspanya’ya taşınmıştır. Emektar Kojiro ise Juventus’a transfer olmayı başarsa da, daha sonraları Serie B ve Serie C takımlarında oynamıştır. Bildiğim kadarı ile evlenmemiş ve çocukluğunun getirdiği alışkanlıkla sıkı çalışmalarına hala devam etmektedir…

    { 4 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Tsubasa hakkında bu kadar detaylı bilgiye bloğunuz aracılığıyla ulaşmak gerçekten keyifli. Diğer anime karakterleri hakkında yazılarınızı da merakla bekleyeceğim. Emeğiniz için teşekkür ederim. Eğer siz de gerçek ünlüler hakkında bilgilere ulaşmak isterseniz de kimdirkim.com bloğuma beklerim. :)

      YanıtlaSil
    2. Tsubasa'yı Türkiye'de ilk yayınlandığı animasyonuyla izlediniz mi? Orijinal versiyonu o sanırım, öneririm çok daha güzel bence

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Izledik tabi;

        https://www.anime-inceleme.com/2011/04/captain-tsubasa.html

        Hatta ilk cevirisini bizler yaptik :-)

        Sil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan