• Haziran 03, 2023

    Yönetmen: Makoto Shinkai
    Stüdyo: CoMix Wave Films, Story
    Tür: Macera, Fantastik
    Yapım Yılı: 2022
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/9.5

     
    11 Kasım 2022’de çıkmasına karşın ülkemizde 26 Mayıs 2023’te vizyona giren ve ben bu satırları ele aldığımda hala vizyonda olan Suzume no Tojimari, ünlü anime yönetmeni Makoto Shinkai’in son eseri. Byousoku 5 Centimeter, Kotonoha no Niwa ve Kimi no Na Wa gibi sitemizde incelemeleri de bulunan Shinkai’in en beğendiğim anime filmi unvanını Suzume eline geçirmiş durumda. Belki de şu ana kadar bir sinema salonunda izlediğim ilk anime olmasının da bunda etkisi vardır. Beyaz perdede inanılmaz çizimler eşliğinde, sürükleyici hikayesi ile iki saat hızlıca geçip gitti. 
     

    Anime filmine de adını veren Suzume, Kyushu’da küçük ve sessiz bir kasabada yaşayan, on yedi yaşında bir lise öğrencisidir. Annesi küçük yaştayken vefat etmiş, teyzesi Suyume’ye sahip çıkmıştır. Günün birinde okuluna giderken gizemli bir adam ile karşılaşır. Daha sonradan Souta olduğunu öğrendiğimiz bu adam, terk edilmiş yerler ve “kapılar” aramaktadır. Suzume’nin aklına artık kimsenin yaşamadığı, dağın eteğindeki tatil köyü gelir ve orasının yerini gösterir. Akabinde merak edip kendisi de oraya gider. Ve suların ortasında bir kapı bulur. Kapıyı açtığında yıldızlı farklı bir gökyüzü ile karşılaşır ama ne yaparsa yapsın oraya giremez. Bir de küçük bir kedi heykelciği Suzume’nin gözüne çarpar. Tüm bu gariplikler yetmezmiş gibi Suzume’nin eline aldığı kedi heykelciği canlanır ve ortadan kaybolur. Tabi bu kadar gariplik Suzume için yeterlidir ve okulunun yolunu tutar. Çok geçmeden okulun penceresinden, sabahtan gittiği tatil köyünden kıpkırmızı bir dumanın yükseldiğini görür. Fakat kendisi hariç kimse bu dumanı görmemektedir. Sonrasında ise Suzume kendisini asla tahmin edemeyeceği bir maceranın içinde ve Japonya’yı gezerken buluverir.

    Dediğim gibi Suzume, sinemada izlediğim ilk anime filmi oldu. Devamının geleceğinden de artık şüphem yok:) İzlerken ilk dikkatinizi çeken elbette inanılmaz güzel olan çizimleri oluyor. Bir Makoto Shinkai filmi zaten daime animasyonları ile ön plandadır. Detay seviyesi, renklerin uyumu oluşturulan atmosfer kısacası hayatınızda görebileceğiniz en iyi çizimlere sahip adamın animeleri. Hikayeleri içinse aynı şeyi demem doğru olmaz. Sitemizde bulunan üç anime filminin puanları belli. Suzume ise yine dediğim gibi şu an favorim durumda. Sinema ambiyansının da muhakkak bunda etkisi oldu ama puana olan katkısı ancak yarım puan kadar, bunu da belirtmek isterim. 
     

    Suzume’nin hikayesi yeri geldiğinde güldürüyor ve yeri geldiğinde ise hüzünlendiriyor. Spoiler vermek istemiyorum ama bir sandalyenin bir kediyi kovalamasını izlemek gerçekten keyifliydi. Sonlara doğru ise atmosfer tavan yapıyor ve izleyicisine duygu dolu anlar yaşatıyor. Atmosferin dengeli ilerlediğini rahatça söyleyebilirim. Yeri geldiğinde düşüyor, yeri geldiğinde çıkıyor ama izlerken asla sıkılmıyorsunuz. Karakterleri ve kısa da olsa hayatlarına da değiniliyor ve hepsi izleyicinin gözünde bir kişilik kazanıyor. Zaten anime filminde fazla karakter olmadığı için bu olay işlenirken hem fazla zaman kaybedilmiyor hem de dengeli bir biçimde izleyiciye sunuluyor. Sonlara doğru ise biraz kafanız karışabilir ama taşları yerine oturtabilirseniz hepsi anlam kazanıyor.

    Eğer fırsatınız varsa Suzume no Tojimari’yi sinemada izlemenizi tavsiye ederim. Evet, bilet fiyatlarından haberim var fakat atmosfere etkisi oldukça fazla. Eğlenceli, duygu dolu ve bittikten sonra az da olsa düşündüren sevimli bir yapım olmuş. Dilerim gelecekte de Makoto Shinkai bu seviyede güzel anime filmleri çıkarmaya devam eder ve bizler de bunları sinemada izleme fırsatı yakalarız. 
     

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan