• Ocak 06, 2024

    Yönetmen: Shouta Goshozono
    Stüdyo: Mappa
    Tür: Macera, Aksiyon, Fantastik
    Yapım Yılı: 2023
    Bölüm Sayısı: 23
    Anime Puanı: 10/10


    Jujutsu Kaisen ik çıktığında benim için sıradan bir animeydi. İçine iblis girmiş birisi Naruto’yu andırıyor, parmak yemesi ise Boku No Hero Academia’yı hatırlatıyordu. (Orada da saç yiyip güçleniyordu) Sıradan bir shounen animesi olarak gördüğüm Jujutsu Kaisen’in ilk sezonunu pek hatırlamıyorum. Pek akılda kalıcı olay olmaması, aradan da 3 yıl geçmesi tabii benim için büyük bir etken. Bir de arada Jujutsu Kaisen 0 çıktı ilk sezonun öncesini anlatıyordu. Güzel bir filmdi ancak Itadori Yuji’yi görmemek beni biraz hayal kırıklığına uğratmıştı. Gene belirli bir süre geçmesiyle birlikte nihayet Jujutsu Kaisen 2. Sezon çıktı ama o da ne?! Opening’te ki karakterler genç! Jujutsu Kaisen 0’da yer alan karakterler var! Daha sonra izlemeye başlayınca fark ettim ki adamlar 0’dan da öncesini konu alan anime yapmış. Bir an bu kadar da olur mu diye düşünmedim değil. Ben istiyorum Itadorı Yuji, o bana veriyor başka hikaye. Önyargımı yenip izlemeye başlamamla birlikte animeyi bir hayli sevmeye başlamıştım. Özellikle hikaye anlatımı müthiş ilerliyordu. Hani oyunlarda veya filmlerde olur ya o sıkıcı dediğimiz ek görevler; “Biri kaçırılır kurtarmak gerekir, araba bozulur tamir edilmesi gerekir.” Artık aklınıza ne gelirse. Jujutsu Kaisen bu olayı size olabildiğince hızlı bir şekilde anlatmaya çalışmış. Anime de birinin kaçırıldığı sahne var içinizden de geçiriyorsunuz herhalde üç bölümde böyle götürürler sonra animeyi paketleyip bitirirler. “Adamlar bunu 10 saniyeye sığdırmış.” Mekana gidilir, çevredekiler dövülür, kız kurtarılır” bitti. Sosyal Medyada da “Dünyanın en hızlı kurtarma görevi” başlıklı videoları yapıldı bu sahnenin. Anime bu andan itibaren beni olabildiğince bağlamaya başladı. Başka bir bölümde anime bitti herhalde diye tam kapatacakken olayların çıkmasıyla birlikte Jujutsu Kaisen 2. Sezon sürekli sizi şaşırtmayı başarıyor. “Siz siz olun Suguru ve Riko konuşurken animeyi kapatmayın.” Animenin ortalarına doğru konu artık iyice 0’la bir araya gelmiş, aklınızdaki tüm soru işaretleri kalmamış bir halde anlatıldıktan sonra zaman atlaması oluyor ve o da ne? “İŞTE GÜNÜMÜZ!” Diye çok sevindiğim an gerçekleşiyor. Yeni bir açılış müziği (YOU ARE MY SPECIAL mükemmel bir müzik) lanetli ruhlar bir yandan jujutsu büyücüleri bir yandan yürüyüp verilmeye çalışılan o iyiler ve kötüler sahnesi beni daha da mutlu etmeyi başardı. Beklediğim o animeyi nihayet izleyecektik.

    Jujutsu Kaisen 2. Sezon - 2. Kısım Shibuya Arc. Olarak adlandırılmış. Lanetli ruhlar Shibuya bölgesine saldırı gerçekleştiriyor ve olaylar karışıyor. Amaçları ise Jujutsu Büyücü’lerinin en güçlüsü Gojo’yu mühürlemek. Gojo yoksa rahat rahat planlarını uygulayabilirler. Plan ise insanları bir nevi evrimleştirmek. Lanetli ruhların ortaya çıkma nedeni insanlar, insan yoksa lanetli ruhta yok. Jujutsu büyücüleri rahat, dünya rahat. 2. Sezonun benim için en büyük etkeni sürekli sizi şaşırtması. Günümüzde izlediğimiz şeylerde bir denge olmadığını düşünüyorum. Jojo’nun son sezonunu örnek alalım. JoJo değil mi? Adı üstünde? JoJo’yu izlemek isterim. Ama hayır, rastgele karakterlerin Pinokyo kavgasını izleyerek başlıyorsunuz sezona. Ne havalı karakterler, ne de derin bir hikaye var. Öyle rastgele izliyorsunuz işte, tam çerezlik.


    Animeler de artık karakterler çok zor ölür. Fan servisi dediğimiz olaylar artık hemen hemen her sektörde bulunuyor. (Fanları mutlu etmek için onların beklediği senaryoyu yaratmak) Benim için bunu yapmayan sadece birkaç anime kaldı. Birisi Attack On Titan’dı o da bitti. Yahu Attack On Titan’ın finali için insanlar Mikasa ile Eren’in el ele tutuşup aşkla yaşamasını istiyordu. “Ne var yani insanlığın %80’ini öldürdüyse, o da mutlu olmayı hak ediyor” Aynen bence de. (!) Demon Slayer Mugen Train’i de çok sevmiştim, animasyonlar ve kimin kazanacağını kestirememek müthişti. Harika bir savaş sahnesi izledik. Jujutsu Kaisen’i henüz izlemediyseniz burada okumayı bırakmanızı tavsiye ederim çünkü bol bol sürpriz bozan içerecek.

    Jujutsu Kaisen Sezon 2’de tıpkı bu iki anime gibi, belki de daha iyisi olacağım diye bağırıyor. Gojo’nun olabildiğince zayıflatılıp mühürlenmesi beklenmedik bir senaryoydu. Normalde kötüler durdurulur Shibuya kurtarılır sahnesi yaşanmadı. Gojo başarıyla mühürlendi. Kendisi de “Jujutsu Büyücüleri var ya beni kurtarırlar” düşüncesinde bekliyor mührün içinde. Peki ne oldu dersiniz? Jujutsu Büyücüleri direkt olarak yok oldu. Meğer tüm Jujutsu büyücüleri’nin temeli Gojo’ymuş bunu öğrendik. Itadori Yuji, Megumi, Nobara gibi karakterler pek iyi dövüşemiyor, henüz çaylaklar. Nanami ve diğer büyücüler ise öyle güçlü değil. İlk amaçları da zaten Gojo’yu kurtarmaktı başarısız oldular. Itadori Yuji bayıldığında bir de Sukuna uyanmasın mı? Tüm bu kargaşanın içinde, “Gojo yok, her yer Lanetli Ruh” bir de Sukuna’nın çıkmasıyla birlikte o kaosu görmek muhteşem bir hissiyattı. Bir de Sukuna tamamen dalga geçen birisi. Bir bölümde milletin tepesine meteor düşecekken “Sukuna kıpırdayan ölür!” Dediği için millet kıpırdamadan bekledi. Meteor’dan değil, Sukuna’dan korkuyorlardı öyle birisi.


    Anime’nin çizimlerine gelirsek; Bu karışık bir mevzu. Jujutsu Kaisen diğer animelerin aksine haftalık olarak yapılan bir animeymiş. Yani MAPPA her hafta yeni bir bölüm oluşturuyor. Bazı yerlerde çizimler saçmalıyormuş gibi hissettirse de bir haftada bu çizimlerin hazırlanması bana başyapıt o zaman düşüncesi verdi. Jujutsu Kaisen’i izlerken bir yandan da Tsubasa’nın devam eden animesini izliyorum. Çizimler berbat! Daha doğrusu ortada çizim yok. Resim halinde sunuyorlar animeyi. Perşembe Tsubasa izleyip Cuma günü Jujutsu izleyince gözleriniz bayram havasına giriyor. Yahu bir zamanların Tsubasa’sını ne hale getirdiniz o da ayrı konu! Bakarsınız onu da ben yazarım.

    Böyle bir başyapıtın eksikleri yok mu derseniz? Tabii ki var. İlk eleştirmem gereken konu hikayenin bazı noktalarda fazla hızlı ilerlemesi. Örneğin sonda Yuta’nın ortaya çıkıp “Yuji’yi öldürmek istiyorum çünkü o Inumaki’nin kolunu kesti!” diyerek geçiştiriyor. Bu hangi ara oldu? İnternetten baktım Sukuna alan kullanırken ona da denk gelmiş. Tamam anime hızlı ilerliyor da o kadar da hızlı demedik. İki dakika şuna geldiğini de görseydik daha iyi olurdu. Resimle geçiştirmişsiniz. İkinci eleştirmem gereken konu ise bir zaman sonra karakterlerin artık rastgele fırlıyormuş hissiyatı. Bir bakıyorsunuz Mei Mei, Itadori Yuji ile yan yana, öbür bölüm bir bakıyorsunuz erkek kardeşi ile yatakta çıplak bir şekilde uyuyor? :D Bunun başka örnekleri de var. Suguru ile bir bölümde Yuki adlı bir kadın konuşuyordu. Hop en son bölümde durduk yere onu da koymuşlar. Şurada şu çıksın burada bu çıksın. Mangaka tüm tuşlara basıyor herhalde.


    Kısacası Jujutsu Kaisen beni her Cuma çıkıp “BUGÜN JUJUTSU KAISEN GÜNÜ!” olarak bekletmiş bir anime. Her hafta animenin iple çıkmasını bekledim durdum ve her seferinde beni mutlu etti. Her bölümünden ayrı mutlu ayrıldım. “Tek beğenmediğim bölüm Nanami vs. Ahtapot bölümüydü” onda ilk defa biraz sıkıldım. Bunun dışında hikaye, çizimler, beklenmedik olaylar, işleyiş beni kendine bağlamayı başardı. Uzun zamandır bu kadar iyi bir anime izlemiyordum. Sektörde anime kalmadı yahu. Onimusha izleyeyim dedim geçen onda da en son telefona bakıyordum yani Jujutsu Kaisen sağ olsun artık animelere odaklanamıyorum. Öyle bir başyapıtmış gibi geliyor size. Bunun da sebebi anime sektörü. Yıl olmuş 2024, artık piyasa anime kalmadı. Bir Demon Slayer, bir de Jujutsu Kaisen başka yok. Belki tatlı animeleri seviyorsanız Spy X Family. Jujutsu Kaisen’in en büyük şansı hiçliğin ortasında bir mum ışığıymış gibi parlıyor. 2023 Yılın animesi kesinlikle benim için Jujutsu Kaisen’dir.


    YouTube, Instagram ve TikTok hesabımdan da oyun içerikleri paylaşmaktayım.

    Youtube hesabıma: https://www.youtube.com/@kusbakisiyt
    Instagram hesabıma: https://www.instagram.com/kusbakisiyt/
    Tiktok hesabıma: https://www.tiktok.com/@kusbakisiyt
    adresinden ulaşabilirsiniz. :)

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan