• Mart 15, 2017

    Yönetmen: Katabuchi Sunao
    Stüdyo: Mappa
    Tür: Dram, Tarihi
    Yapım Yılı: 2016
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/8


    Kono Sekai no Katasumi ni anime filmi, 2016 yılının kasım ayında vizyona giren ve Japonya’da, ikinci dünya savaşı yıllarında geçen bir yapım. Anime filmi her ne kadar kurgu bir hikayeyi ele alsa da, geçtiği dönem, yaşananlar, Hiroşima olayı ve barındırdığı acımasızlık gayet gerçek.

    Hikayenin ana karakteri Suzu adındaki genç kadındır. İyi huylu, narin ve nazik olan Suzu, resim çizmede bir hayli iyidir. 18 yaşına kadar ailesiyle mutlu mesut Hiroşima’nın Eba adlı kasabasında yaşar. 18 yaşına geldiğinde, yani 1944 yılında ise ailesi tarafından genç bir adamın onunla evlenmek istediğini öğrenir. Hiroşima’nın bir başka şehri Kure’de yaşayan bu genç adam denizcidir ve Suzu’yu on yıl önce görmüş, ona adeta hayran kalmıştır. Suzu, Shusaku adındaki bu adamla evlenir ve Eba’dan Kure’ye gelin gider. Suzu yeni kocasıyla beraber mutlu bir yuvanın hayalini kurar lakin savaşın gölgesi üzerlerindedir. Japonya’nın savaşı kaybediyor oluşu, giderek zorlaşan yaşam koşulları, uçak baskınlarına karşı tatbikatlar derken Suzu’nun hayatı hiç beklemediği bir dönemece girer. Ve bunlar daha hiçbir şeydir çünkü Suzu, evinden uzaklara baktığında önce göreceği ışık, duyacağı garip ses ve devasa mantar bulutunu daha görmemiştir. 


    Uluslar arası adı In This Corner of the World olan anime filmi açık konuşmak gerekirse klişe bir arka hikayeyi kullanıyor. İkinci dünya savaşının zorluğu ve atom bombası gibi trajik etmenleri işleyen Hadashi no Gen ve Grave of the Fireflies gibi animelerde görmüştük. Suzu’nun hikayesi ise daha çok bireysel olmaktan ziyade genel olarak Japon toplumunun o dönem yaşadıklarını ele alıyor. Animede atom bombasının yarattığı korkunçluğu birinci dereceden görmüyoruz lakin bir insanın uzaktaki ailesini merak etmesi, her an tepemizden bomba düşebilir korkusu hissettiriliyor. Anlatmaya çalıştığım, izleyenini damardan yakalayıp bir nevi ajitasyon yapmak yerine o dönemin zorluğu ve yaşananlar gözler önüne seriliyor. Suzu’nun aklı havada masum bir kızdan zorluklara karşı göğüs geren bir kadına dönüşümü, kocasını ve uzaktaki ailesini merak edişi gibi bir hayli gerçekçi etmenler izlerken sizi içine çekiyor. Evet, başta dediğim gibi klişe bir konuyu temel alıyor fakat bu klişe sonuçta yaşanmış gerçek bir olay ve ne kadar yazılıp çizilse izleyenini yine de etkiliyor. Bu bakımdan Suzu’nun hikayesi de görmeye değer.

    Anime filminin çıkış hikayesi biraz ilginç. Fumiyo Kono’nun 2009 yılında “Japan Media Arts Festival” adlı ödülü kazanan aynı adlı mangadan uyarlanan anime filminin yapımı “crowdfunding” adı verilen halkın destekleriyle gerçekleştirilen bir kampanya sayesinde başladı. Yirmi milyon yen hedefi olan desteklerden tam olarak otuz dokuz milyon yen gibi bir para toplanmış. Anime filmi de 2016 yılının Hiroshima Peace Film Award, 38th Yokohama Film Festival’de en iyi film, özel jüri ödülü gibi birçok ödülü cebine koydu. Yönetmen Katabuchi Sunao da bu ödüllerden nasibini alan bir isim. Bu arada, yönetmeni Black Lagoon adlı animeden tanıyabilirsiniz. Sunao, Black Lagoon’un hem yönetmeni hem de yazarıdır. 2011 yılında faaliyete başlayan Mappa adlı anime stüdyosu ise Sakamichi no Apollon, Shingeki no Bahamut ve Yuri on Ice gibi başarılı animelerin arkasındaki stüdyo. 


    Gerçekçi çizimleri ile göz kamaştıran anime filminde absürtlükler (dikenli ve renkli saçlar, garip kıyafetler gibi olaylar) elbette yok. Herkes o dönemin günlük kıyafetleriyle ve saç modelleriyle işine gücüne bakıyor. Animenin müziklerinden sorumlu isim Kotringo sahne ismini kullanan şarkıcı, söz – müzik yazarı ve piyanist Rieko Miyoshi. Beş yaşından bu yana piyano çalan Miyoshi’nin anime filmine katkıları küçümsenemez.

    Kono Sekai no Katasumi ni, günlük – hayatın içinden tarzı ile başlayan ve savaşın getirisiyle giderek zorlaşan hayatı konu alan, bu hayatla baş etmeye çalışan Suzu’nun hikayesi. Anime filmini izlerken yeri geldiğinde Suzu ile gururlanacak yeri geldiğinde ise gözleriniz dolacak. En önemlisi de 128 dakika boyunca çok iyi vakit geçireceksiniz.
     
    Bu yazı Japon Sineması E-dergisinin 13.sayısında yayınlanmıştır. 

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan